Άρθρο Localit 12 Ιουλίου, 2024

Παραχώρηση του Μουσείου Ιακωβίδη στον Δήμο Δυτικής Λέσβου ζητά ο Τ. Βέρρος

Με επιστολή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να λειτουργήσει το κλειστό εδώ και χρόνια Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» στα Χίδηρα «σε όφελος του πολιτισμού στον τόπο μας αλλά και της τοπικής κοινωνίας της απομακρυσμένης μικρής Κοινότητας των Χιδήρων και όλης της δυτικής Λέσβου».

Όπως ο κ. Βέρρος σημειώνει «προκειμένου να συμβεί πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα της κατά νόμο παραχώρησης του κτηρίου και του εξοπλισμού του στο Δήμο μας έτσι ώστε να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του και την επαναλειτουργία του. Ευχής έργον θα ήταν τόσο η διαδικασία όσο και οι από μέρους μας απαραίτητες εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025 ώστε το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» να επαναλειτουργήσει. Κάτι το οποίο καλύτερα από εμάς γνωρίζετε, ότι θα ήθελε και ο αείμνηστος Νίκος Παπαδημητρίου».

Όπως είναι γνωστό εδώ και περίπου πέντε χρόνια δεν λειτουργεί το μεγάλης πολιτισμικής και αναπτυξιακής αξίας για τα Χίδηρα και όλη τη δυτική Λέσβο, Ψηφιακό Μουσείο. «Ένα όνειρο ζωής που υλοποίησε ο αείμνηστος δημιουργός του Μουσείου και του ιδρύματος Νικόλαος Παπαδημητρίου, παραμένει κλειστό και απαξιώνεται καθημερινά ιδιαίτερα όσον αφορά τον τεχνολογικό του εξοπλισμό. Κι αυτό αν και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλειάδα επισκεπτών του νησιού αλλά και τοπικούς φορείς για το μεγάλο «παιδί» της Λέσβου το ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη» τονίζει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου.

Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», στα Χίδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου, είναι ένα από τα πρώτα εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης. Τα έργα που παρουσιάζονται στο μουσείο είναι όλα ψηφιακές αναπαραγωγές. Μέσα από θεματικές ενότητες και με τη χρήση διάφορων τεχνασμάτων, όπως ο μεγεθυντικός φακός, η απομόνωση στοιχείων του πίνακα κατά την ανάλυσή του, η σύγκριση με άλλα έργα είτε του ίδιου του Ιακωβίδη είτε των δασκάλων του, καθώς και με τον συνδυασμό αφήγησης και γραφικών το Ψηφιακό Μουσείο «ζωντανεύει» τα έργα κάνοντάς τα πιο οικεία στον επισκέπτη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δάσος Δαδιάς: Πρώτα σημάδια ανάκαμψης του οικοσυστήματος – Παραμένουν στην περιοχή τα σπάνια αρπακτικά

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έχει αρχίσει να δείχνει το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, μετά…

Ενδιαφέρουν 23 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα ΚΔΑΠ μπορούν να διαθέτουν οχήματα μεταφοράς μαθητών -ΚΥΑ

Με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) ορίζεται ότι τα ΚΔΑΠ δύνανται να διαθέτουν μισθωμένο ή ιδιόκτητο…

Ενδιαφέρουν 23 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
1.250 φορείς του Δημοσίου μεταξύ αυτών και οι δήμοι εγγραφήκαν στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις

Το σύνολο των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εγγραφή τους στο Μητρώο…