Άρθρο Localit 14 Ιανουαρίου, 2025

“Παγώνει” το αιολικό πάρκο στη Βάλια Κάλντα και η Αποκεντωμένη Διοίκηση

Όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας στην αδειοδότηση για την λειτουργία αιολικού πάρκου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Η Αποκεντρωμένη απέρριψε το αίτημα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που αφορούσε στον αιολικό σταθμό ισχύος 25 MW στη θέση «Κυρά» των Δημοτικών Ενοτήτων Μετσόβου και Μηλιάς, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από την καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, την Βάλια Κάλντα.

Καθοριστικής σημασίας για την απόφαση αυτή ήταν οι πλήρως τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο Μετσόβου.

Η θέση χωροθέτησης του συγκεκριμένου έργου εντοπίστηκε εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Περιφερειακής του ζώνης την ώρα που απαγορεύεται από τη νομοθεσία η εγκατάσταση τέτοιων έργων.

Η ενδιαφερόμενη εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Προς το παρόν πάντως το θέμα που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων παγώνει και φαίνεται ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο για ένα ακόμη πλήθος έργων ΑΠΕ που σχεδιάζονται περιφερειακά και όχι μόνο του Εθνικού Δρυμού.

Κατά ψήφισε και το Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου

Να σημειωθεί ότι την απόρριψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στις κορυφές «Κυρά»  είχε αποφασίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι η ΜΠΕ είναι ελλιπέστατη και ότι δε βασίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα και σε έρευνα πεδίου. Μάλιστα, η κάθε ανεμογεννήτρια, από τις συνολικά 40 που προβλέπονται, σύμφωνα με τη ΜΠΕ έχει συνολικό ύψους 187,5 μέτρα, όσο το ύψος ενός ουρανοξύστη 57 ορόφων. Η βάση στήριξης της κάθε ανεμογεννήτριας απαιτεί τουλάχιστον 500 κυβικά μέτρα μπετόν με πολύ πυκνό σιδερένιο οπλισμό, φυτεμένη στο υπέδαφος που ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Όπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τη μελέτη των χαρακτηριστικών του αιολικού έργου αυτό που προκύπτει είναι η εγκατάσταση μιας τεράστιας βιομηχανικής μονάδας δίπλα από τη Βάλια Κάλντα, που αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου και έχει θεσμοθετηθεί από το 1968 ως Εθνικός Δρυμός, λόγω της οικολογικής, βιολογικής, γεωλογικής, γεωµορφολογικής, επιστηµονικής και αισθητικής σηµασίας του.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 14 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διαθέσιμη και μέσω ΚΕΠ η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto

Τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) την ψηφιακή υπηρεσία myPhoto…

Ενδιαφέρουν 14 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηλιούπολης: Σε 24ωρη βάση ανοιχτοί θερμαινόμενοι χώροι του δήμου λόγω κακοκαιρίας

Εξαιτίας των καιρικών φαινομένων ανοιχτοί σε 24ωρη βάση είναι οι θερμαινόμενοι χώροι που διαθέτει ο…

Ενδιαφέρουν 14 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποχρεωτική η υιοθέτηση του Λογιστικού Πλαισίου Γενικής Κυβέρνησης από τους ΟΤΑ -Εγκύκλιος

Εγκύκλιο με θέμα την «Εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης στις λοιπές οντότητες της…