Άρθρο Localit 09 Ιουλίου, 2018

Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης καταστροφών από σεισμούς στην Απουλία και την Ήπειρο

Σήμερα πραγματοποιείται στα Γιάννενα η  εναρκτήρια συνάντηση του έργου ERMIS- “Earthquake disasters management integrated system”.

Το έργο, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται  από το Πρόγραμμα Interreg V-A GreeceItaly 2014-2020, και συμμετέχουν από την Ελλάδα η Περιφέρεια Ηπείρου ως επικεφαλής εταίρος και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με δύο εταίρους από την Ιταλία, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Απουλίας και το Τμήμα Γεωτεχνικών και Περιβαλλοντικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου του Μπάρι. Στο έργο ακόμη συμμετέχει ως συνδεδεμένος εταίρος το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το Έργο ERMIS χρηματοδοτείται, στο πλαίσιο του άξονα 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση και αποσκοπεί στην ενίσχυση του σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας των δύο Περιφερειών στην αντιμετώπιση σεισμικών καταστροφών με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα από εξελιγμένης τεχνολογίας πληροφοριακά εργαλεία που θα περιλαμβάνει την απαραίτητη πληροφορία για την άμεση αντίδραση και την αποτελεσματική διαχείριση όλων των διαθέσιμων μέσων έπειτα από ένα καταστροφικό συμβάν.

Θα υλοποιηθούν μηχανισμοί που θα επιτρέπουν την άμεση διάθεση προς το ευρύ κοινό μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, οδηγιών κρίσιμων για την ασφάλεια του. Ακόμη, μέσω ειδικών μελετών οι επιστημονικοί φορείς του έργου θα συντάξουν επικαιροποιημένους χάρτες των ενεργών ρηγμάτων και των επικίνδυνων για κατολίσθηση σημείων σε επιλεγμένες περιοχές των Περιφερειών.

Επίσης θα καταρτιστεί ένα κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης Εθελοντικών Ομάδων στις δύο Περιφέρειες για να συνδράμουν τον Κρατικό μηχανισμό στην άμεση ανταπόκριση έπειτα από μεγάλες καταστροφές. Τέλος, με την συνδρομή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα συνταχθεί οδηγός ετοιμότητας και ασφάλειας για το ευρύ κοινό, ο οποίος σε συνδυασμό με ασκήσεις ετοιμότητας στα σχολεία, θα συμβάλλει στην εμπέδωση βέλτιστων πρακτικών αντίδρασης έπειτα από φυσικές καταστροφές.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μη κατηγοριοποιημένο 17 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Προωθείται η μελετητική ωρίμανση για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Η παροχή υπηρεσιών ωρίμανσης της ενεργειακής αναβάθμισης εμβληματικών κτιρίων όπως τα κτίρια του Μεγάρου Μουσικής,…

Ρεπορτάζ 17 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Για πρώτη φορά δημιουργείται αντιπυρική ζώνη στην Πετρούπολη

Αντιπυρική ζώνη μήκους 4.481 μ. και πλάτους 10 μ. δημιουργείται για πρώτη φορά στα όρια…

Με μια ματιά 17 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία του δήμου Αμαρουσίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τη συνεργασία του με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναπτύξει ο δήμος Αμαρουσίου, με στόχο…