Οι στόχοι, τα αποτελέσματα και η πορεία έργων σχετικά με τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα της Πάτρας, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος την περασμένη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στην Αγορά Αργύρη, στο πλαίσιο του έργου TRIBUTE.
Όπως ενημερώνει, η ημερίδα είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση από εκπροσώπους φορέων, πολιτών που ενεργοποιούνται σε ομάδες προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας, ενδιαφερόμενους τεχνικούς και το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για το αντικείμενο.
Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευρύτερη κατάσταση της αστικής κινητικότητας τη δεδομένη χρονική στιγμή στην πόλη.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Αναστασία Τογιοπούλου, μίλησε για το έργο TRIBUTE, τις προσδοκίες και τις ελπίδες για την επόμενη μέρα της αστικής κινητικότητας.
Ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Στεφανίδης, ανέλυσε τους στόχους του TRIBUTE, τους εταίρους με τους οποίους διεκπεραιώνεται η υλοποίηση του έργου, τις ακριβείς δραστηριότητες του Δήμου Πάτρας, που απαρτίζονται από τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την υλοποίηση και την επιστημονική παρακολούθηση Ζωντανού Εργαστηρίου, την προώθηση βιώσιμης κινητικότητας και άλλα.
Ακόμα, ο κύριος Στεφανίδης μίλησε επίσης διεξοδικά για τις πιλοτικές δράσεις, τους στόχους τους, τον σχεδιασμό νέων διαδρομών ποδηλάτου και τις ενέργειες υποστήριξης του ποδηλάτου, στη συζήτηση με τους συνεργαζόμενους φορείς μέσω των Ζωντανών Εργαστηρίων, στη Συμβολή στη διάθεση ηλεκτρικού τρικύκλου /ποδηλάτου από το Δήμο Πατρέων και στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από τη χρήση του ηλεκτρικού τρικύκλου/ ποδηλάτου.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ενημέρωση πολιτών και την διάχυση των αποτελεσμάτων των Πιλοτικών Δράσεων.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του για την Ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Πατρέων, ο Γιώργος Μπάρμπας, Αναπλ. Διευθ. Τμ. Σχεδιασμού Μεταφορών & Βιώσιμης Κινητικότητας LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ.
Ο κύριος Μπάρμπας εξήγησε τι είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ανέλυσε τον κύκλο και τα στάδια του κάθε ΣΒΑΚ, αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις στις μεταφορές, στην υφιστάμενη κατάσταση της κινητικότητας, με υποδείγματα μεταφορών στην πόλη, στη στρατηγική συμμετοχικού σχεδιασμού για την πόλη και στην αναγνώριση των εμπλεκόμενων φορέων. Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στα σενάρια αστικής κινητικότητας του Δήμου και παρουσίασε τις προτεινόμενες παρεμβάσεις ΣΒΑΚ για τον Δήμο Πατρέων, το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία υλοποίησης.