Οι ανοιχτές Ε.ΚΟΙΝ ευρείας κοινωνικής βάσης ασχολούνται με την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, καθώς είναι η μόνη επιχειρησιακή δομή που στοχεύει κυρίως στην κοινωνική ευημερία και στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και όχι στην εξασφάλιση κερδών.
Οι συνεταιριστικές αρχές των πραγματικών ενεργειακών κοινοτήτων, αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές με τις οποίες οι κοινότητες θέτουν σε εφαρμογή τις αξίες τους και είναι: η εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή, η δημοκρατική διοίκηση εκ μέρους των μελών, η οικονομική συμμετοχή των μελών, η αυτονομία και ανεξαρτησία, η εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση, η συνεργασα μεταξύ των ε. κοινοτήτων και το ενδιαφέρον για την Κοινότητα.
Οι Ε. Κοινότητες που δεν υλοποιούν αυτές τις αρχές, είναι ψευδεπίγραφες, ευτελίζουν τον θεσμό και δεν υπηρετούν το συμφέρον τις κοινωνίας αλλά τα ιδιοτελή συμφέροντα των περιχαρακωμένων μελών τους.
Με δεδομένα τα ανωτέρω, οι ανοιχτές στους πολίτες, Ε. Κοινότητες ευρείας βάσης, σέβονται τον πολίτη, υπηρετούν πιστά την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, προστατεύουν το περιβάλλον και επομένως δεν εκμεταλλεύονται τις ΑΠΕ, αλλά τις αξιοποιούν προς όφελος όλης της κοινωνίας των πολιτών.
Δεν υπάρχει κανένας άλλος θεσμός που μπορεί να προσφέρει την δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες και ιδίως στους πλέον αδύναμους, να μετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση, ως αυτοπαραγωγοί και αυτοκαταναλωτές και όχι ως πελάτες των ολίγων και ισχυρών εμπόρων της ενέργειας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ προτρέπει τα κράτη μέλη να στηρίξουν ενεργά και με συγκεκριμένα μέτρα οικονομικά και διοικητικά, τις Ενεργειακές Κοινότητες προσαρμόζοντας ανάλογα την εθνική νομοθεσία, παραμερίζοντας τα εμπόδια τα οποία δυστυχώς, ορθώνονται ενάντια στην ελεύθερη δράση τους.
Οι τρόποι με τους οποίους η αυθεντική Ε. Κοινότητα υλοποιεί την αποστολή της και πάντα για λογαριασμό των μελών της είναι δύο :
- Ο ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ και
- Η ΠΩΛΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ.
- Με τον εικονικό συμψηφισμό το μέλος πληρώνει μία μικρή σχετικά συμμετοχή για την κατασκευή του κοινού έργου και έτσι εξασφαλίζει στην οικογένειά του, δωρεάν ρεύμα για 20 – 25 χρόνια. Επιπλέον το μέλος δεν πληρώνει καμία άλλη εισφορά αφού η συντήρηση, η ασφάλιση και η διαχείριση των έργων, αναλαμβάνονται από την κοινότητα. Εάν μάλιστα θελήσουμε να μετατρέψουμε το ποσόν της συμμετοχής του μέλους σε κιλοβατώρες, θα δούμε ότι το κόστος της κιλοβατώρας δεν υπερβαίνει τα τρία λεπτά του ευρώ. Τιμή πάρα πολύ χαμηλότερη από την πιο φθηνή του τιμοκαταλόγου της αγοράς! Και αυτό χωρίς καμία επιδότηση η χρηματοδότηση.
- Με την πώληση ενέργειας για λογαριασμό των μελών, δεν επιδιώκεται η κερδοσκοπική δράση και ο πλουτισμός, αλλά η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, ει δυνατόν, όλων των μελών. Γι’ αυτό ακριβώς έχουμε ορίσει ως ανώτατο επενδυτικό όριο το ποσόν των 10.000 ευρώ ανά μέλος ή των 20.000 ευρώ ανά έργο και ανά οικογένεια. Για παράδειγμα, μία οικογένεια που θα συμμετέχει σε ένα έργο πώλησης με το ποσό των 20.000 ευρώ θα εξασφαλίσει ένας όφελος 300 ευρώ περίπου ανά μήνα, για 20 χρόνια. Αυτό το ποσό το έχουμε ονομάσει ηλιακή σύνταξη, που παραπέμπει στην αγροτική σύνταξη των απόμαχων αγροτών μας, που δυστυχώς, είναι ανεπαρκής ακόμη και για τα απολύτως αναγκαία.
Αυτό το μικρό ποσό όμως είναι πολύ σημαντικό για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και τους αγρότες, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες στο περιβάλλον των οποίων θα δαπανηθούν αυτά τα λίγα, εκ πρώτης όψεως, χρήματα. Επιπλέον, ο συνδυασμός της ‘’ηλιακής σύνταξης’’ με την αποφυγή της δαπάνης για ηλεκτρική ενέργεια, που γίνεται με τον ενεργειακό συμψηφισμό μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας, θα ανακουφίσει τις κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν και θα αναζωογονήσει τις τοπικές κοινωνίες.
Μετά από όλα αυτά, παραμένει, αιωρείται, το μεγάλο ερώτημα: γιατί δεν στηρίζονται όσο πρέπει οι αυθεντικές, πραγματικές ενεργειακές κοινότητες ευρείας κοινωνικής βάσης, που δεν αποσκοπούν στο κέρδος αλλά στην ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών, την ενεργειακή μετάβαση με δημοκρατία και δικαιοσύνη, την συμφιλίωση των πολιτών με τις ήπιες μορφές ενέργειας, την προστασία των ευάλωτων ή ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών και την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη;
Άραγε θα προβλέπει κάτι θετικό για αυτόν το σημαντικό θεσμό το νέο νομοθέτημα της Κυβέρνησης, ή θα συνεχίσουμε την ενεργειακή μετάβαση με φαραωνικά έργα των μεγάλων και ισχυρών και μάλιστα με απόλυτη προτεραιότητα, έναντι των άλλων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα;
Εμείς, ελπίζουμε ότι ο Εξοχότατος Πρωθυπουργός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθ’ ύλην αρμόδιος και ρηξικέλευθος Υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, καθώς και όλοι οι αξιότιμοι βουλευτές όλων των κομμάτων, θα επανορθώσουν έστω και τώρα, την μεγάλη αδικία που διαχρονικά γίνεται εις βάρος των αυθεντικών, πραγματικών και στην ουσία νόμιμων ενεργειακών κοινοτήτων, που δυστυχώς είναι πολύ λίγες στη χώρα μας.
Δεν ζητούμε επιδοτήσεις ούτε χρηματοδοτήσεις, αφού το Κράτος δεν μπορεί να μας διαθέσει! Αφαιρέστε όμως τα πάσης μορφής εμπόδια που ακυρώνουν την αποστολή μας.
Πηγή: minoanotes.blogspot.com