Το έργο των Δημοτικών Λαχανόκηπων του Δήμου Αγίου Δημητρίου, παρουσιάστηκε στο μεταπτυχιακό μάθημα “Ανθεκτικές Πόλεις και Μπλε Υποδομές: Το Αδριάνειο Υδραγωγείο” του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου: “Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική”.
Η παρουσίαση, όπως ενημερώνει ο Δήμος έγινε στις αρχές Απριλίου από την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και υπεύθυνη για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους, Κατερίνα Ασημακοπούλου.
Ως προσκεκλημένη της καθηγήτριας Λενιώς Μυριβήλη, είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το παράδειγμα των Δημοτικών Λαχανόκηπων του Δήμου ως καλής πρακτικής διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος. Η παρουσίαση έγινε μαζί με το πολύ καλό παράδειγμα αστικών αμπελώνων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το εν λόγω μάθημα σχετίζεται με σχέδια ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου, στα οποία πολλές από τις ομάδες φοιτητών και φοιτητριών έχουν εντάξει τη δημιουργία λαχανόκηπων-κοινοτικών κήπων για την ανάδειξη και προστασία του αστικού περιβάλλοντος.
“Τα προγράμματα του Δήμου Αγίου Δημητρίου και του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελούν παράδειγμα για εμάς και θεωρούμε πως θα γίνει μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση!” ανέφερε η καθηγήτρια κ. Μυριβήλη.
Η κ. Ασημακοπούλου ήταν επίσης προσκεκλημένη, τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, σε διάλεξη του μαθήματος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός ΙΙ: “Αστικές Καλλιέργειες: Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής” στους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Στη διάλεξη, που συμμετείχε μαζί με τη γεωπόνο Δήμητρα Λούκα, αναλύθηκε η περίπτωση των Δημοτικών Λαχανόκηπων της πόλης, παρουσιάζοντας τα πολλαπλά οικολογικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η δημιουργία περιβολιών μέσα στο πυκνοδομημένο περιβάλλον αποτελεί μια εναλλακτική πράσινη πρόταση, που αναβαθμίζει ταυτόχρονα το επίπεδο της ζωής των περιοίκων και βελτιώνει αισθητικά την περιοχή.
Ταυτόχρονα, οι δημοτικοί λαχανόκηποι αποτελούν μια εναλλακτική διέξοδο για τους πολίτες, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να παράγουν οι ίδιοι τα λαχανικά του νοικοκυριού τους. Η ενασχόληση με τους λαχανόκηπους συμβάλλει στην εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τη γη και την καλλιέργεια, δίνοντας ακόμη και κίνητρο σε κάποιους από αυτούς να στρέψουν το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για ένα έργο που διαμορφώνει ένα νέο εναλλακτικό τρόπο δημιουργίας νησίδων συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία.
Η καθηγήτρια Θάλεια Καβύρη, Αρχιτέκτων Μηχ/κός Ε.Μ.Π. έγραψε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσίαση που πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει όχι μόνο άμεσα στις εργασίες ασκήσεις των παιδιών αλλά και στην γενικότερη ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Θερμά συγχαρητήρια για το επιτυχημένο έργο σας!»