Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), του Δήμου Κυθήρων και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, υπογράφηκε στα Κύθηρα, με στόχο την από κοινού συνεργασία και την επιμέρους συνεισφορά των τριών φορέων για την ανανέωση του εξοπλισμού και των υποδομών του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων.
Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα παρέχει πολύτιμη υποστήριξη και χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου και των δράσεων του ΟΣΑ, ενός από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και του μοναδικού στο είδος του στην Ελλάδα. Επιπλέον, η Σύμβαση επισφραγίζει και διευρύνει τη μακροχρόνια καλή συνεργασία μεταξύ της Ορνιθολογικής και του Δήμου Κυθήρων ο οποίος έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία και τη διαχρονική παρουσία του Σταθμού στα Αντικύθηρα.
Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι «στα Αντικύθηρα, εδώ και χρόνια, ο σημαντικότερος ορνιθολογικός σταθμός της Μεσογείου καταγράφει, χαρτογραφεί και αναλύει τις κινήσεις των μεταναστευτικών αρπακτικών με σκοπό την προστασία τους, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα έργο συνεπές εδώ και 25 χρόνια» και συμπλήρωσε ότι «ήρθε πλέον η ώρα να ανανεωθεί ο εξοπλισμός και οι υποδομές του Σταθμού με δαπάνες και του ΥΠΕΝ μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ. Θα στηρίζουμε διαχρονικά το σπουδαίο επιστημονικό έργο που συντελείται στα Αντικύθηρα».
Ο δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης είπε μεταξύ άλλων πως «ο δήμος μας και η τοπική κοινωνία των Αντικυθήρων θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη σημαντική αυτή περιβαλλοντική υποδομή, που σε συνδυασμό με την δημιουργία στο νησί του ΠΑΓΓΑΙΑ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, παγιώνουν τη θέση των Αντικυθήρων ως του Πράσινου Νησιού της Επιστήμης στην Ελλάδα».
«Η σύμπραξη επισφραγίζει επίσης τη σταθερή συνεργασία μεταξύ Ορνιθολογικής και Δήμου Κυθήρων που, εδώ και δεκαετίες, εργάζονται από κοινού για την ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας των Αντικυθήρων ως μεταναστευτικού περάσματος και μοναδικού πυρήνα βιοποικιλότητας», δήλωσε ο διευθυντής της Ορνιθολογικής, Γιώργος Σγούρος.
Ο εν λόγω σταθμός αποτελεί τη βάση του μακροβιότερου προγράμματος παρακολούθησης της μετανάστευσης πουλιών στην Ελλάδα, που υλοποιεί η Ορνιθολογική με επίκεντρο τα Αντικύθηρα, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του νησιού και τις παρακείμενες νησίδες.
Μέσω της νέας αυτής συνεργασίας, θα δοθεί η δυνατότητα αναβάθμισης των υποδομών διαμονής και έρευνας προσωπικού και εθελοντών καθώς και εκσυγχρονισμού του επιστημονικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων, διευρύνοντας σημαντικά τόσο το πλαίσιο των δράσεων όσο και της δυνατότητας εκπαίδευσης νέων επιστημόνων αλλά και στελεχών του ΟΦΥΠΕΚΑ στην επιστημονική παρακολούθηση του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών.
Πηγή φωτογραφιών: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία