Στο πρόγραμμα «Eco-Conscious Minds to Stop Pollution in the Valuable Wetlands of Black Sea Basin – BioLearn» (Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης για να σταματήσει η ρύπανση στους πολύτιμους υγροτόπους της λεκάνης απορροής της Μαύρης Θάλασσας), που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Black Sea Basin, συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης. Στόχος του προγράμματος είναι να περιγραφούν και να αντιμετωπιστούν τα κύρια προβλήματα ρύπανσης που απειλούν πολύ σημαντικές περιοχές για τη βιοποικιλότητα της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα τους υγροτόπους.
Στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος, συμβάλλουν έξι εταίροι από πεντε διαφορετικές χώρες, που ανήκουν σε διάφορους δημόσιους φορείς, περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές οργανώσεις και εθνικούς φορείς πάρκων και είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση, την προστασία και την ανάδειξη αυτών των πολύτιμων υγροτόπων.
Η κάθε χώρα συμμετέχει με έναν υψίστης σημασίας υγροβιότοπο, η Ελλάδα με το Δέλτα του Έβρου, η Τουρκία με την Λίμνη Gala, η Ουκρανία με τη Μαύρη Θάλασσα και τους ποταμούς του Κάτω Δούναβη, η Γεωργία με το Εθνικό Πάρκο Kolkheti και η Βουλγαρία με την Λίμνη Πομόρι.
Με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μέσω κοινών δραστηριοτήτων για την προσέλκυση της προσοχής των τοπικών κοινοτήτων και των επισκεπτών / τουριστών .
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργούνται ένα κοινό εγχειρίδιο βέλτιστων πρακτικών και 12 εκπαιδευτικά πακέτα που θα στοχεύουν στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση διαφορετικών ομάδων ατόμων, για την προστασία των υγροτόπων από τον κίνδυνο της ρύπανσης, μέσω παραδειγμάτων βέλτιστων πρακτικών και φυσικά μέσω της εκπαίδευσης.
Μέσα στις δράσεις που έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης είναι:
Η διερεύνηση της επικρατούσας κατάστασης σχετικά με τα υδάτινα απορρίμματα στους υγροτόπους της περιοχής σχετικά με την κατανομή, τις ποσότητες και τους τύπους απορριμμάτων.
Διοργάνωση διαγωνισμών ζωγραφικής.
Υλοποίηση σεμιναρίων για τοπικές ΜΚΟ, καθηγητές σχολείων, προσωπικό φορέων Προστατευόμενων Περιοχών και άλλων ενδιαφερόμενων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές διδασκαλίας για τον κίνδυνο που προκαλούν τα απορρίμματα στα ποτάμια και τις θάλασσες.
Οργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και καθαρισμού ακτών.
Αποτύπωση του προβλήματος της ρύπανσης σε φωτογραφίες και έκθεση αυτών.
Δημιουργία φυλλαδίων και αγορά κάδων.