Άρθρο Localit 03 Ιουλίου, 2024

Ο ευρωπαϊκός χάρτης πρόβλεψης καύσωνα,Forecaster.health, δείχνει και τον κίνδυνο θνησιμότητας ανά περιοχή

Ένας νέος ψηφιακός διαδραστικός χάρτης προβλέπει σε καθημερινή βάση όχι μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις ευρωπαϊκές περιοχές αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν για τη δημόσια υγεία από αυτά. Πιο συγκεκριμένα, δείχνει τον κίνδυνο θνησιμότητας που προκαλείται από  ακραίες συνθήκες ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας, είναι διαβαθμισμένος σε κατηγορίες επικινδυνότητας με χρωματική κωδικοποίηση.

Πρόκειται για το  Forecaster.health, ένα εύχρηστο ψηφιακό εργαλείο που δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι η παροχή στους ευρωπαίους πολίτες και τουρίστες μια γρήγορη πληροφόρηση όχι μόνο για τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες, στο σημείο ενδιαφέροντός τους, αλλά και ενημέρωση για το εάν πρέπει να λάβουν  κάποιες επιπλέον προφυλάξεις  ή να αποφεύγουν να επισκέπτονται μια περιοχή σε περίπτωση που ταξιδεύουν.

Οι ακραίες συνθήκες ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας αποτελούν σημαντική απειλή ακόμη και για τη ζωή ορισμένων ομάδων ανθρώπων.

Τα κύματα καύσωνα αυξάνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν περίπου  70.000 θανάτους που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες.

Το ενδιαφέρον στον χάρτη είναι ότι κατηγοριοποιεί τις προβλέψεις κινδύνου ανάλογα με την ηλιακή ομάδα, τις κατάσταση υγείας καθώς και φύλο. Κατ΄αυτόν το τρόπο ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης μπορεί να επιλέξει την κατηγορία που του ταιριάζει και να αξιολογήσει αναλόγως τον κίνδυνο.

«Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στη ζέστη από τους άνδρες και ότι ο κίνδυνος θανάτου τόσο από τη ζέστη όσο και από το κρύο αυξάνεται με την ηλικία», δήλωσε ο Μάρκος Κουιτζάλ-Ζαμοράνο, ερευνητής από το ISGlobal, στο Euronews.

Προφανώς, τα ακραία φαινόμενα επηρεάζουν διαφορετικά διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, όπως το χαμηλότερο εισόδημα σημαίνει λιγότερες ευκαιρίες για να προστατευτεί κάποιος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι γυναίκες γενικά έχουν πιο χαμηλά εισοδήματα από τους άνδρες, κατά συνέπεια μπορεί να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα κλιματιστικό, για παράδειγμα.

Οι διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου θνησιμότητας έχουν επίσης κωδικοποιηθεί με χρώμα για να υποδεικνύουν τη σοβαρότητά τους – από χαμηλό έως ακραίο. Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τις προβλέψεις για έως και δύο εβδομάδες μπροστά.

Ως επόμενο βήμα, το ISGlobal σχεδιάζει να επεκτείνει το Forecaster.health σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές , συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για την υγεία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλιματική Κρίση 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ημερίδα για την προσαρμογή της περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή

Η προσαρμογή της περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής…

Κλιματική Κρίση 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χρειάζεται άμεσα ένα εθνικό στρατηγικό, ολιστικό σχέδιο, για την ανάσχεση της διάβρωσης των ακτών

Καμπανάκι κινδύνου από ειδικούς επιστήμονες, που μίλησαν στην ειδική Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με θέμα…

Κλιματική Κρίση 24 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Καυτό σημείο» για θαλάσσιους καύσωνες o Θερμαϊκός Κόλπος

Σύμφωνα με ωκεανογραφική έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Marine…