Από τους πρώτους δήμους σε όλη την Ελλάδα που θα συμμετάσχουν στην εθελοντική συμμαχία LIFE-IP CEI-Greece του ΥΠΕΝ είναι πλέον ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας υπέγραψε τη σύμβαση εθελοντικής συμμετοχής στο έργο LIFE-IP CEI-Greece, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλη Γραφάκο και την Ειδική Συνεργάτη του ΥΠΕΝ σε θέματα Διαχείρισης Αποβλήτων Μαρία Τσάκωνα. Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Προγραμματισμού- Ανάπτυξης Γιώργος Σκλαβενίτης και Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας: Παναγιώτης Βαγγελάκος.
Το ολοκληρωμένο έργο LIFE-IP CEI-Greece φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.
Τα απόβλητα του αγροδιατροφικού τομέα είναι από τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, υπολείμματα καλλιεργειών, αποσυρόμενα φρούτα και λαχανικά, απόβλητα κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Αντικείμενο της εθελοντικής συμφωνίας είναι να αναπτυχθούν συνεργασίες για τη βέλτιστη διαχείριση αυτών των αποβλήτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες θα εγκατασταθούν συστήματα τα οποία θα βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες, θα δημιουργηθούν νέες αλυσίδες αξίας, θέσεις εργασίας και θα μειωθεί ο τελικός όγκος των παραγόμενων αποβλήτων.
Η συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης θα ενισχυθεί με τακτικές συναντήσεις, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων και την εύρεση χρηματοδοτικών ευκαιριών για τις επενδύσεις στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα, θα εκπονηθεί Σχέδιο Διαχείρισης Αγροδιατροφικών Αποβλήτων, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της περιοχής και θα προτείνει εξειδικευμένες λύσεις για την αξιοποίηση των αγροδιατροφικών αποβλήτων της περιοχής.