Άρθρο Localit 20 Οκτωβρίου, 2023

Net Zero CitiesTwinning Programme: Η Κοζάνη γίνεται «δίδυμη» με τη ρουμανική πόλη AlbaIulia

Σαράντα πόλεις από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν στην πρώτη ομάδα του NetZeroCitiesTwinning Programmeδημιουργώντας ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο πόλεων, ώστε περισσότερες από 100 πόλεις να γίνουν κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2030.

Οι πόλεις που έχουν επιλεγεί θα γίνουν «δίδυμες»  με μια πιλοτική πόλη ή ένα σύμπλεγμα πόλεων που ήδη καινοτομούν και εφαρμόζουν πιλοτικά δραστηριότητες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές ως μέρος της ευρωπαϊκής αποστολής.

Η Κοζάνη, η μοναδική ελληνική πόλη που επιλέχθηκε στην 1η φάση του προγράμματος πιλοτικών πόλεων (Net Zero Cities/PilotCitiesProgramme), γίνεται «δίδυμη» με τη ρουμανική πόλη AlbaIulia, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και τη μεταφορά καλών πρακτικών.

Το εν λόγω πρόγραμμα των Δίδυμων Πόλεων αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα στην αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030». Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τις πόλεις να συνεργαστούν και να μοιραστούν γνώσεις, ώστε να επιταχύνουν την πρόοδό τους προς την κλιματική ουδετερότητα.

Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμαδιετούς διάρκειας βασίζεται σε μια πρακτική προσέγγιση ανταλλαγής γνώσεων και συνεργασία στελεχών από τις πιλοτικές πόλεις στις «δίδυμες» πόλεις, ενώ επιτρέπει επίσης ένα πλαίσιο μάθησης όπου οι  πιλοτικές πόλεις μπορούν να μάθουν επίσης από τις εμπειρίες των δίδυμων πόλεων. Με την ολοκλήρωση του κύκλου μάθησης, οι δίδυμες πόλεις θα ενσωματώσουν τις γνώσεις από πιλοτικές δραστηριότητες σε όλη την πόλη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 09 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τη δυνατότητα να διαγράφει οφειλές ευάλωτων πολιτών ζητά ο δήμος Περάματος

Γιάννης Λαγουδάκος: «Ευθύνη μας να προστατεύουμε την αξιοπρέπεια της διαβίωσης για τους ανθρώπους του μόχθου»…

Ενδιαφέρουν 09 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το ΠΔ σχετικά με την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Με επτά απαντήσεις σε επτά ερωτήσεις αντικρούει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις αντιδράσεις Τοπικής…

Ενδιαφέρουν 09 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμπεράσματα και προτάσεις της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Εργασίας για τα αδέσποτα ζώα

Συμπεράσματα και Προτάσεις εξέδωσε η ομάδα εργασίας της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Εργασίας της αυτοδιοίκησης για…