Άρθρο Localit 30 Ιουνίου, 2023

Νάξος: Εκπαιδευτική δράση του ΕΚΠΑ στο νησί, στο πλαίσιο του προγράμματος CIVIS- Aνοιχτή για το κοινό

Στη Νάξο θα βρεθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, γεωλογική ερευνητική ομάδα 40 γεωεπιστημόνων, από πέντε κορυφαία πανεπιστήμια του δικτύου Πανεπιστημίων CIVIS στα πλαίσια της δράσης CIVIS BIP της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνη την καθηγήτρια  Νίκη Ευελπίδου, και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπό την ευθύνη του δημάρχου Δ. Λιανού και του αντιδημάρχου Ευ. Κατσαρά.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Actionseaze Yachting και τον φορέα Laguna Coast Foundation, με την παροχή πλωτών μέσων για τη μελέτη του υποθαλάσσιου χώρου της Λαγκούνας του αεροδρομίου, μιας περιοχής με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται, πέρα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο του Aix-Marseille (Γαλλία), με τη συμμετοχή και του Πανεπιστημίου Charleston (Η.Π.Α.).

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ευρώπη. Στόχος είναι η εκπαίδευσή τους σε θέματα σχετικά με την παράκτια ζώνη της Δυτικής Νάξου, τις γεωμορφές που τη συνθέτουν και τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτήν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την κλιματική κρίση.

Όπως τονίζεται: «Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη: εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εργασία στο πεδίο. Οι εξ αποστάσεως διαλέξεις ξεκίνησαν τον Μάιο, διήρκησαν ένα μήνα και ολοκληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η εργασία πεδίου θα λάβει χώρα στις ακτές της Δυτικής Νάξου. Κατά την διάρκειά της, οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στις παράκτιες διεργασίες, αλλά και στις τεχνικές μελέτης της, τις οποίες θα εφαρμόσουν οι ίδιοι, παρουσία και συνοδεία των καθηγητών και εκπαιδευτών.

Ταυτοχρόνως, θα αναλύσουν τα δεδομένα, τα οποία συνέλεξαν στην ύπαιθρο, και θα συνδυάσουν τα αποτελέσματά τους με το θεωρητικό υπόβαθρο των εξ αποστάσεως διαλέξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τις πέντε ημέρες της εργασίας πεδίου, θα υπάρχουν χρονικά διαστήματα ανοικτά για το κοινό, κατά τα οποία εκπαιδευτές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα δείξουν, με τα μάτια του γεωλόγου, τις παραλίες της Δυτικής Νάξου, θα βοηθήσουν στην κατανόηση των διεργασιών που τις δημιούργησαν και τους κινδύνους της παράκτιας ζώνης, καθώς και βέλτιστους τρόπους προστασίας της και διατήρησής της, που μπορούν να εφαρμοστούν σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο».

Δείτε περισσότερα BIP_civis

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιδείνωση καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Από σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή 20-12-2024) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην περιοχή…

Ενδιαφέρουν 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιστρέφει τις πινακίδες από σήμερα η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική…

Ενδιαφέρουν 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρότυπο Παρατηρητήριο από την ΠΕΔ Πελοποννήσου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το έργο του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, και το οποίο παρακολουθεί…