Άρθρο Localit 15 Δεκεμβρίου, 2017

Να επανασχεδιάσουμε το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

«Παρά τα βαθιά σημάδια της κρίσης στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, το βέβαιο είναι ότι βαδίζουμε σε μία άλλη φάση. Και αυτή η φάση, από μόνη της, θέτει ορισμένες προκλήσεις. Την πρόκληση να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ξαναβρεθούμε μπροστά πάλι σε καταστάσεις που έζησε η χώρα μετά το 2010. Να μπορέσουμε να επανασχεδιάσουμε το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με βάση τις εμπειρίες μας, τα λάθη μας, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό μας, καθώς και τη φαντασία μας. Παράλληλα, το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας έχει φτάσει στα επίπεδα που ήταν το 2007, λέει πάρα πολλά πράγματα. Από μόνο του σημαίνει ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη της χώρας και η αξιοπιστία της, για να μπορέσει πλέον στον να στέκεται με τις δικές της δυνάμεις στο διεθνή ανταγωνισμό».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, που διοργανώνει στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης, είπε ότι «αναπόσπαστο και προωθητικό στοιχείο της είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα» η οποία, όπως επισήμανε, «δεν μπορεί να υφίσταται αγνοώντας το κοινωνικό περιβάλλον» προσθέτοντας: «Σε αυτή τη βάση, μιλάμε για μια σαφώς αμφίδρομη σχέση, η οποία επιβάλλεται να εμπλουτιστεί, ειδικά όταν συμφωνούμε στην αναγκαιότητα ενός ευρύτερου επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου, με τη δικαιοσύνη στο επίκεντρο και με την ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων».

«Αναζητούμε μια συνένωση δυνάμεων και έναν ουσιαστικό συντονισμό, για να ληφθούν πιο γρήγορα οι αναγκαίες αποφάσεις» είπε ο κ. Σκουρλέτης, σύμφωνα με τον οποίον «αυτός ο συντονισμός θα εντείνει τις απαραίτητες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες και θα τις κατευθύνει πιο εύστοχα». Διότι, όπως εξήγησε, «μόνο έτσι θα δούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις δομές οργάνωσης, τους νόμους και τους κανόνες να υπηρετούν τους νέους στόχους, αντί να αναπαράγουν τη γραφειοκρατία και την ύφεση». Κι εδώ, συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, «είναι σημαντικός ο ρόλος των θεσμικών παρεμβάσεων για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, για μια λειτουργική τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη».

Ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται αυτή την περίοδο, με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, αυτά τα ζητήματα ενόψει της παρουσίασης του σχεδίου νόμου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης». Όπως είπε, «πρόκειται για ρυθμίσεις, οι οποίες θα επιχειρήσουν να πλήξουν τον σκληρό πυρήνα της γραφειοκρατίας που γεννάται και αναπαράγεται στο έδαφος των αλληλοεπικαλύψεων των αρμοδιοτήτων», για να τονίσει: «Θέτουμε στο στόχαστρό μας “γκρίζες ζώνες”, εκεί όπου κανείς δεν θέλει να αναλάβει ευθύνη, αφήνοντας τους μήνες να περνούν, αλλά και τα σημεία που επιτρέπουν πολλές αναγνώσεις».

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «θα υπάρξει περαιτέρω αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, αλλά και σε σχέση με το κράτος», υπογραμμίζοντας: «επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα πιο καθαρό και προφανώς ασφαλέστερο, τοπίο για τις αρμοδιότητες, με μείωση του χρόνου απόκρισης των υπηρεσιών, λόγω της αντίστοιχης μείωσης του διοικητικού βάρους, το οποίο θα κατανέμεται πιο ισορροπημένα.»

Επίσης, εξήγγειλε και παρέμβαση στον τομέα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εκτιμώντας ότι «μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της αποσαφήνισης και της μείωσης των γραφειοκρατικών αναβαθμίδων, με την αντιστοίχηση των αρμοδιοτήτων στο αρμόδιο υπουργείο το οποίο και θα τις ασκεί χωρίς άλλη διοικητική διαμεσολάβηση».

Με αυτές τις κινήσεις, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «επιδιώκουμε να λύσουμε περισσότερα προβλήματα, ωστόσο η μείωση των χρόνων για την άσκηση και έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μια παράμετρος που δεν την υποτιμούμε», για προσθέσει ότι «η επίδρασή της στην πραγματική οικονομία θα είναι διακριτή και αποτελεσματική σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων».

Αναφερόμενος στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε ότι είναι σημαντικός ως φορέας άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, μα και ως ενεργητικός συντελεστής της διαδικασίας σχεδιασμού και υλοποίησης της ανάπτυξης.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την προώθηση των ενεργειακών συνεταιρισμών, όπου η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης «μπορεί να συμβάλει ώστε να αναδυθεί μια εντελώς νέα εποχή στο ζήτημα της τοπικής ανάπτυξης και του παραγωγικού μοντέλου, με θετικές αντανακλάσεις στο σύνολο της οικονομίας».

«Εργαζόμαστε ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει τον ρόλο της για τη διέξοδο από την ύφεση» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης και όπως εξήγησε, «επιδιώκουμε να της προσφέρουμε νέα εργαλεία παρέμβασης, για αυτό και κινούμαστε προς την ενίσχυση των οικονομικών της παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Φέτος δώσαμε 32 εκατομμύρια ευρώ από τους αναπτυξιακούς κεντρικούς αυτοτελείς πόρους στις περιφέρειες, ύστερα από ένα πολυετές “πάγωμα”, με προοπτική να γίνουν 50 εκατομμύρια ευρώ του χρόνου».

Α. Χαρίτσης: Θα διεκδικήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την επαρκή χρηματοδότηση ολοκληρωμένων πολιτικών στήριξης των παραγωγικών τομέων, αλλά και την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων

Στη νέα αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας χθες στο διεθνές συνέδριο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η κρίση που προηγήθηκε δεν ήταν μόνο δημοσιονομική, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό κρίση του παραγωγικού μοντέλου που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες». Ήταν, όπως είπε, εσωστρεφές, βασισμένο στον υπερδανεισμό και την εσωτερική κατανάλωση, το οποίο τελικά χρεοκόπησε.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την επαρκή χρηματοδότηση ολοκληρωμένων πολιτικών στήριξης των παραγωγικών τομέων, αλλά και την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.»

Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, αν αυτό δεν έχει μια έντονη περιφερειακή και τοπική διάσταση».

Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο, «τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, οι δυνατότητες της χώρας μας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που εμείς οι ίδιοι ενδεχομένως νομίζουμε.»

Κ. Φωτάκης: Τρεις είναι οι  άξονες των πολιτικών της κυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης, που όπως είπε στηρίζονται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος, όπως είπε είναι η υλοποίηση δέσμης μέτρων για δημιουργία ευκαιριών ερευνητικής εργασίας σε ελκυστικά περιβάλλοντα, ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό νέοι επιστήμονες.

Ο δεύτερος άξονας είναι η λειτουργία της Πολιτείας σε ρόλο ρυθμιστή, αλλά και στηρίγματος σε όσα δεν μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας, λόγω του μεγάλου επιχειρηματικού ρίσκου και επομένως πρόσθεσε, η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας είναι εκ των ουκ άνευ.

Ο τρίτος άξονας είναι αυτός όπου η Πολιτεία λειτουργεί σαν εμπνευστής πρωτοβουλιών γιατί όπως σημείωσε, μπορεί να δώσουν προοπτική.

Α. Κατσιφάρας: Κεντρικός στόχος η παραγωγική ανασυγκρότηση 

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσδιόρισε τον κεντρικό στόχο, λέγοντας ότι «πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για παραγωγική ανασυγκρότηση με απώτερο στόχο ένα βιώσιμο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό νέο μοντέλο ανάπτυξης, με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και πρόσθεσε: «Οι εποχές είναι κρίσιμες και το διακύβευμα κοινό, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Να αναδιατάξουμε την οικονομία μας, να παραχθεί πλούτος, να τον μοιράσουμε δίκαια και να στείλουμε ένα νέο μήνυμα να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό στην πατρίδα μας, να δουλέψουν εδώ να οραματιστούν, να είναι οι καταλύτες μιας νέας εθνικής αρχής».

Στην εναρκτήρια ομιλία του την Τετάρτη, είχε αναφερθεί εκτενώς στην πορεία εξωστρέφειας που ακολούθησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είχε τονίσει: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, διότι σε ένα κλίμα απόλυτης εσωστρέφειας και ανασφάλειας της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, εμείς τολμήσαμε να συζητήσουμε για πρώτη φορά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SBA) στην Περιφέρειά μας. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκές εμπειρίες, καταστρώσαμε μια πειστική και μακρόπνοη στρατηγική για την επιχειρηματικότητα, που αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και έκανε τη Δυτική Ελλάδα να γίνει η 1η Ελληνική Περιφέρεια, που έλαβε το βραβείο της «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας της χρονιάς» για το 2017».

Ο περιφερειάρχης καταλήγοντας χθες, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε πιστοί στις αρχές μας, πιστεύοντας πως οι αιρετές Περιφέρειες μπορούν να ξαναδώσουν μια νέα ελπίδα και προοπτική».

Κορίνα Κρέτσου: Είναι ώρα τώρα να απελευθερώσετε τη δυναμική όλων των παραγωγικών πόρων σας

Μήνυμα από τις Βρυξέλλες μετέφερε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Κορίνα Κρέτσου, η οποία στο βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για επιτυχία, αφού έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως επίσης μια ορθή περιφερειακή στρατηγική ανανέωσης».

Όπως παρότρυνε, «είναι ώρα τώρα να απελευθερώσετε τη δυναμική όλων των παραγωγικών πόρων σας» και ανέφερε ότι σχεδόν 20 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία έχουν κινητοποιηθεί για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Κ. Αγοραστός: Ως περιφέρειες έχουμε αποδείξει ότι έχουμε δυνατότητες να δώσουμε ανάσες προόδου

«Σε παραγωγική επανάσταση» κάλεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, προσθέτοντας ότι «αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις κι εμείς ως περιφέρειες έχουμε αποδείξει ότι έχουμε δυνατότητες να δώσουμε ανάσες προόδου», για να καταλήξει: «Θα είμαστε κοντά. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον μας».

Τέλος να σημειωθεί ότι η πορεία του ΠΑΜΕ κατά την χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, κατέληξε έξω από το κτίριο που πραγματοποιείται το συνέδριο, ενώ δύο αντιδήμαρχοι και ένας περιφερειακός σύμβουλος ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελευσίνα: Επανεκκίνηση προγράμματος καφέ κάδου στον Δήμο

Το πρόγραμμα του καφέ κάδου αναμένεται να επανεκκινήσει το επόμενο διάστημα στον Δήμο Ελευσίνας. Μάλιστα,…

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: Οι εργαζόμενοι του Δήμου στόλισαν πλατείες της πόλης για την Πρωτομαγιά

Νέα ανανεωμένη όψη απέκτησε η πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού…

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μυλοπόταμος: Λήψη μέτρων από τη ΔΕΥΑΜ για να αποφευχθούν φαινόμενα λειψυδρίας

Η συνεχιζόμενη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φέρει το νερό της περιοχής του Δήμου…