Στη σύσταση επιτροπής πρωτοβουλίας προχώρησαν οι νέοι αγρότες που επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η καλλιέργεια της στέβιας.
Η επιτροπή πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με δήμο Μουζακίου, την ΑΝΚΑ την ομάδα Φαναριωτών για την ανάπτυξη του θεσσαλικού κάμπου, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς, θέτει ως στόχο τη συλλογή στοιχείων για την καλλιέργεια και τη μεταποίηση στέβιας, την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, και τη δημιουργία σχεδίου καταστατικού, ώστε να δημιουργήσει την πρώτη ιδρυτική συνέλευση για ομάδα παραγωγών στέβιας.
Σημειώνεται ότι η πρώτη ενημέρωση έγινε το Νοέμβριο του 2012, με ημερίδα στο δημαρχείο Φαναρίου από το δήμο Μουζακίου σε συνεργασία με την επιτροπή πρωτοβουλίας Φαναριωτών για την ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου.
Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι επισκέφθηκαν στη Λάρισα το εργαστήριο του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Κωνσταντίνου Πετρωτού, προκειμένου να δούν από κοντά τον τρόπο επεξεργασίας των φύλλων του φυτού και να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της μεθόδου παραγωγής στεβιοζάχαρης από ξηρά φύλλα στέβιας με μέθοδο χωρίς την χρήση οργανικών διαλυτών, δηλαδή με χρήση «πράσινης» τεχνολογίας.
Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας μετά από έρευνα διάρκειας τριών ετών και πρόκειται να υποβληθεί Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για την κατοχύρωση της .