Άρθρο Localit 21 Μαρτίου, 2024

Μία γερμανική πόλη καινοτομεί στην κοινή χρήση ενέργειας

Το ηλιακό πάρκο της Bürgerenergie Rhein-Sieg

Στο Ζιγκμπουργκ μία ενεργειακή κοινότητα καινοτομεί στον τομέα της κοινής χρήσης ενέργειας αποτελώντας πρότυπο για τη βιωσιμότητα. Χρειάζεται όμως και τη βοήθεια του κράτους.

Η Bürgerenergie Rhein-Sieg, μια πρωτοβουλία πολιτών για την ανανεώσιμη ενέργεια στο Ζίγκμπουργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας , θέλει να κατασκευάσει ένα νέο ηλιακό πάρκο σε μία έκταση την οποία μίσθωσε προσφάτως και η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Από το 2011 περισσότεροι από 350 άνθρωποι της περιοχής έχουν ξεκινήσει μια κοινή προσπάθεια για να χρηματοδοτήσουν ένα έργο που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στο φιλικό προς το περιβάλλον ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Γερμανία έχει περίπου 900 «ενεργειακές κοινότητες» και   στην Ε.Ε. υπάρχουν συνολικά γύρω στις 9.000 τέτοιες κοινότητες, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη.

Μέλη της κοινότητας Bürgerenergie Rhein-Sieg

Σε αυτές μπορούν να συμμετάσχουν οποιοσδήποτε αγοράζοντας μία ή περισσότερες «μετοχές του συνεταιρισμού». Στη Rhein-Sieg για παράδειγμα μία μετοχή κοστίζει 250 ευρώ. Σε αντάλλαγμα τα μέλη λαμβάνουν τόκους επί της επένδυσής τους καθώς και μερίσματα από την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύουν στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Τόμας Σμιτς, εθελοντής διευθυντής του συνεταιρισμού, θέλει να δρομολογήσει τη διανομή και την πώληση της ενέργειας που έχει παραχθεί συλλογικά στην περιοχή ακολουθώντας ένα μοντέλο γνωστό ως «από κοινή χρήση ενέργειας ».

Η ΕΕ στηρίζει τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

Η Ε.Ε. θεωρεί πως η από κοινού χρήση ενέργειας θα συμβάλλει σημαντικά στην αποκέντρωση της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τις Βρυξέλλες όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει έτσι να επιτρέψουν τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και να διασφαλίσουν ότι αυτές θα καταναλώσουν, να αποθηκεύσουν και να πωλήσουν την καθαρή ενέργεια που θα παράγουν, με την Ε.Ε. να καθιστά επιπλέον σαφές όπως τα παραπάνω θα πρέπει να ενσωματωθούν και στις εθνικές νομοθεσίες όλων των κρατών.

Όπως λέει όμως ο Σμιτς στην DW, μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο: «Προς το παρόν δεν επιτρέπεται ούτε καν να προσφέρουμε δωρεάν στους γείτονές μας την ηλεκτρική ενέργεια που έχουμε παράξει».

Τα εμπόδια για την από κοινού χρήση ενέργειας

Σε ερώτηση της DW, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος δήλωσε ότι το ενωσιακό νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει προνομιακή μεταχείριση για τη συλλογική παραχθείσα ενέργεια.

Στο επίκεντρο του ζητήματος τίθεται η χρήση του δημοσίου δικτύου ηλεκτροδότησης: η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από έναν ενεργειακό συνεταιρισμό και προορίζεται για χρήση από τα μέλη της κοινότητας αυτής δεν μπορεί να διοχετευτεί μέσω του δημοσίου δικτύου. Ωστόσο, για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της από την κοινή χρήση ενέργειας, ακριβώς αυτό πρέπει να συμβεί. «Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ακόμη εφικτό στη Γερμανία », λέει η Βαλερή Λάνγκε από την οργάνωση-ομπρέλα Συμμαχία για την Ενέργεια των Πολιτών (BBEn).

Επιπλέον, βάσει του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου στη Γερμανία, ακόμη και αν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο, η διά του δημοσίου δικτύου πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που έχει παραχθεί από τους ίδιους τους πολίτες – για παράδειγμα σε κάποιον γείτονα ή σε κάποια περιφερειακή επιχείρηση – δεν θα απέφερε σχεδόν καθόλου κέρδος, όπως εξηγεί ο Φέλιξ Σέφερ, συνιδρυτής και συμπρόεδρος της Bürgerwerke, ενός συνεταιρισμού που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις γερμανικές ενεργειακές κοινότητες.

Οι φόροι καθιστούν κοστοβόρο το εγχείρημα

«Στη Γερμανία όποιος πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του δικτύου θεωρείται αυτομάτως έμπορος και ως εκ τούτου πρέπει να καταβάλει φόρους, όπως φόρους ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τέλη μεταφορών στους διαχειριστές του δικτύου», τονίζει ο Σέφερ. Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί θα έπρεπε τότε να μετακυλήσουν τα κόστη τους στους πελάτες τους. Και όλα αυτά θα απαιτούσαν μία τεράστια προσπάθεια από τους μικρούς ενεργειακούς συνεταιρισμούς, τους οποίους συνήθως «τρέχουν» εθελοντές.

Τελικά το ηλεκτρικό ρεύμα από τις πράσινες κοινότητες της περιοχής τους θα ήταν για τους τουλάχιστον εξίσου ακριβείς την ενέργεια που προμηθεύονται από τους νορβηγικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς . Οι σταθμοί αυτοί ηλεκτροδοτούν περίπου 3,6 γερμανικά νοικοκυριά.

Οι συνεταιρισμοί ζητούν μείωση των φόρων

Όπως επισημαίνει ο Σέφερ, οι γερμανικοί φόροι στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχουν «την ιδιωτική ηλιακή ενέργεια που παράγει κανείς στην οροφή του σπιτιού του», την οποία μπορεί να παραδώσει κάποιος σπιτονοικοκύρης με ηλιακά συστήματα που συχνά επιδοτούνται από το κράτος. «Για τους ενοικιαστές που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσω την ενέργεια από κοντινό κοινοτικό ηλιακό πάρκο, από την άλλη το ρεύμα που ήταν πολύ πιο ακριβή». Γι’ αυτό και η οργάνωση του Σέφερ ζητά μία σημαντική μείωση στους φόρους που προβλέπονται για τις ενεργειακές κοινότητες.

Η BBEn θεωρεί ακόμη πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει πραγματικά οικονομικά κίνητρα για τη στροφή στην από κοινού χρήση ενέργειας. Εξάλλου, η Γερμανία έχει δεσμευτεί πως μέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της θα παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές. Αυτή τη στιγμή το εν λόγω ποσοστό είναι περίπου στο μισό του στόχου.

«Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε πολλές, πολλές περισσότερες ανεμογεννήτριες και ηλιακά συστήματα, τα οποία θα δούμε πολύ περισσότερο γύρω μας συγκριτικά με τους κεντρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα. Όλα αυτά που έχουμε κοντά στα σπίτια μας», παρατηρεί η Λάνγκε, επισημαίνοντας έτσι έναν από τους λόγους που ορισμένοι ενδέχεται να αντιταχθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .

Η ενέργεια των πολιτών πρέπει να αποδώσει

Η Λάνγκε τονίζει πως για να υποστηρίξει ο κόσμος την ενεργειακή μετάβαση και να ξεπεράσει τις αντίστοιχες αντιρρήσεις, «θα πρέπει οι άνθρωποι να μην συμμετάσχουν στην παραγωγή και να επωφεληθούν από αυτήν». Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουν οικονομικό όφελος από τα ηλεκτροπαραγωγικά συστήματά τους.

Η BBE υποστηρίζει πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εντός μίας εταιρείας 50 χιλιομέτρων θα πρέπει να μπορούν να συμμετάσχουν σε έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας των πολιτών. Ακόμη, το κράτος θα πρέπει να εγγυηθεί πως η καθαρή ενέργεια που θα παράγεται σε κλίμακα κοινής ωφέλειας σε αυτές τις επιχειρήσεις που μπορεί να πωληθεί σε μία ελκυστική τιμή. Με αυτόν τον τρόπο που δημιουργήθηκε και ένα κίνητρο για τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι «έξυπνοι μετρητές» αποτελούν ακόμη εξαίρεση

Η Γερμανία χρειάζεται πολλά ηλιακά και αιολικά πάρκα ακόμη

Για να συμβεί αυτό όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να γνωρίζουν πόση ηλεκτρική ενέργεια παράγεται στις περιφέρειες και πόση άλλη. Η διάθεση τέτοιων δεδομένων μπορεί να διασφαλιστεί από ορισμένους «έξυπνους μετρητές», δηλαδή από ψηφιακούς μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση.

Στη Γερμανία όμως μόλις το 3% των καταναλωτών ενέργειας έχει τέτοιους μετρητές. Η BBEn προτείνει επομένως και την εγκατάσταση μετρητών σε κτήρια και νοικοκυριά που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στην από κοινού χρήση ενέργειας.

Το ισχυρό κίνητρο της αυτάρκειας

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν πως είναι πολύ εξαρτημένοι από τις ενεργειακές εξαγωγές κρατών από τα οποία δεν θέλουν πλέον να αγοράσουν ενέργεια. Η επιθυμία για αυτάρκεια είναι μεγάλη», λέει ο Τόμας Σμιτς. «Δεν μπορούν να παράξουν καθαρή ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, τουλάχιστον θέλουν να μην προμηθεύονται ενέργεια από την περιοχή τους».

Αυτό και η Γερμανία πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η από κοινού χρήση ενέργειας να τοποθετηθεί στο επίκεντρο της μετάβασης στη Γερμανία στην «πράσινη» ενέργεια.

Κείμενο και Φωτο: www.dw.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Χερσονήσου: Στα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης

Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης» που έχει εκπονήσει ο Δήμος Χερσονήσου, κοινοποιεί με επιστολή…

Ενδιαφέρουν 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κιλκίς: Οι προτεραιότητες του δήμου για το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Κιλκίς

Τις προτάσεις για τη χρηματοδότηση νέων έργων στον Δήμο Κιλκίς, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά…

Ενδιαφέρουν 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι 4 άξονες και τα 21 έργα ανασυγκρότησης του δήμου Τρικκαίων στο πλαίσιο ανάπτυξης της ΠΕ Τρικάλων

Τέσσερις άξονες με 21 συγκεκριμένα έργα ανασυγκρότησης του δήμου Τρικκαίων παρουσίασε ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος…