Σε μία από τις πλέον ξηρές περιοχές του Μαρόκου η ομίχλη δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Μία ΜΚΟ υλοποίησε την ιδέα να «αιχμαλωτίσει» την ομίχλη με τεράστια δίχτυα για να τη μετατρέψει σε πόσιμο νερό.
Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Dar Si Hmad έχει θέσει σε λειτουργία ένα ευφάνταστο σχέδιο. Στόχος του είναι να μετατρέψει την ομίχλη σε πόσιμο νερό. Για τον σκοπό αυτό έχει στήσει δίχτυα, στα οποία η ομίχλη «αιχμαλωτίζεται» με μορφή σταγόνων.
Στις νοτιοδυτικές περιοχές του Μαρόκου που συνορεύουν με τη Σαχάρα η ξηρασία είναι πολύ μεγάλη. Η βροχή είναι σπάνια, ενώ η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση. Για να βρουν νερό οι κάτοικοι χρειάζεται να περπατήσουν μέχρι και δύο ώρες. Τώρα το έργο της Dar Si Hmad πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση και να βοηθήσει την τοπική αγροτική οικονομία.
Πριν από τρία χρόνια η Dar Si Hmad συνεργάστηκε με το γερμανικό Ίδρυμα για το νερό για να υλοποιήσει το σχέδιό της. Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Πέτερ Τραουτβάιν δοκίμασε διαφορετικά είδη διχτυών. Στόχος του ήταν να βρεθεί ένα δίχτυ που θα αντιστέκεται στον άνεμο, θα μπορεί να συνδεθεί με δοχεία νερού και θα συναρμολογείται εύκολα.
Βράβευση στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα
Μελλοντικά οι συσσωρευτές θα παρέχουν στα χωριά περισσότερα από 37.000 λίτρα νερό για κάθε μέρα ομίχλης
Η κατασκευή πέρασε τελικά το δοκιμαστικό στάδιο και του χρόνου θα στηθούν στην περιοχή 31 συσσωρευτές. Η σημασία του έργου είναι τόσο μεγάλη, που η ΜΚΟ θα τιμηθεί στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Μαρακές.
Ένα ήδη υλοποιημένο μέρος του προγράμματος είναι και η τοποθέτηση αγωγών ύδατος που οδηγούν από το βουνό κατευθείαν στα σπίτια. «Αγαπώ αυτή την προσέγγιση, το να βλέπουμε το περιβάλλον μας σαν ζωντανό οργανισμό και όχι σαν σκουπιδότοπο ή δεξαμενή για να αντλούμε απλώς τα υλικά που χρειαζόμαστε» λέει η Γιαμίλα Μπάργκαχ από την Dar Si Hmad.
Σύμφωνα με τα σχέδια κάθε τετραγωνικό μέτρο διχτυού θα μπορεί να αποδώσει έως 22 λίτρα νερό. Μελλοντικά οι συσσωρευτές θα παρέχουν στα χωριά περισσότερα από 37.000 λίτρα νερό για κάθε μέρα ομίχλης. Για πολλούς κατοίκους της περιοχής αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι θα έχουν νερό στο σπίτι τους, αλλά και ότι θα είναι σε θέση να αφοσιωθούν στις δουλειές τους.
DW.DE