Άρθρο Localit 01 Δεκεμβρίου, 2022

 LIFE GrIn: Προώθηση της ενσωμάτωσης πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό για τη βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης των πόλεων

  • Ποιος είναι ο ρόλος του αστικού πρασίνου στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων; Και πόσο σημαντικός είναι για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή;
  • Τι σημαίνει  στρατηγική διαχείριση του αστικού πρασίνου;
  • Τι είναι η κλιματική διακυβέρνηση των πόλεων;
  • Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για το Αστικό Πράσινο και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή;

Στα παραπάνω ερωτήματα, και σε ένα πλήθος άλλων ακόμη, απαντά το έργο LIFE GrIn: Προώθηση της ενσωμάτωσης πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό για τη βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης των πόλεων. Ένα έργο με χρόνο υλοποίησης,  από το 2018 έως το 2024, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός του είναι, η βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης των πράσινων υποδομών, με πιλοτικές εφαρμογές στους Δήμους Αμαρουσίου και Ηρακλείου.

Το έργο επικεντρώνεται στην αξιοποίηση του αστικού πρασίνου, λόγω των σημαντικών περιβαλλοντικών και λειτουργικών ωφελειών που προσφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμμετέχει ενεργά στο έργο Green Infrastructure (GrIn), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life, που αφορά στον τομέα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και σε εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής, για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο είναι τριετές και λήγει μετά από παράταση τον Μάρτιο του 2024, είναι 1.722.705 ευρώ.

Επικεφαλής εταίρος είναι ο Ελληνικός Αγροτικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» και δει το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Συστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι του σχήματος είναι:

  • Η ΓΟΥΝΑΡΗΣ-ΚΟΝΤΟΣ ΑΕ-«Homeotech»
  • Η ΚΕΔΕ
  • Ο Δήμος Αμαρουσίου
  • Ο Δήμος Ηρακλείου
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη πράσινων περιοχών στις πόλεις μέσα από την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, τον εντοπισμό των προβλημάτων, των ελλείψεων, των κενών και των νομοθετικών περιορισμών, καθώς και κυρίως, η έρευνα για την κάλυψη των νέων αναγκών με αποτελεσματικό τρόπο μέσω όποιων νομοθετικών αλλαγών, που επίσης θα προταθούν και θα εφαρμοστούν πιλοτικά στους δύο δήμους του σχήματος στοχεύοντας στη διαμόρφωση καλής πρακτικής που μπορεί να εφαρμοστεί με σχετικές προσαρμογές στους περισσότερους αστικούς δήμους.

Πιο αναλυτικά οι στόχοι είναι:

  • Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής για τη διαχείριση, την επίβλεψη και εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης στις αστικές περιοχές πρασίνου που βασίζονται στον συνεργατικό σχεδιασμό και τις καλές πρακτικές στις αστικές δασικές περιοχές και που καλύπτουν τόσο το δημόσιο αίσθημα όσο και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • Η προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα των πόλεων (φαινόμενο θερμοκηπίου, άνοδος στάθμης υδάτων, αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση για ψύξη/θέρμανση κλπ)
  • Η προώθηση ολοκληρωμένων και βιώσιμων πολιτικών αστικού σχεδιασμού
  • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από την ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και μέσα από την ενημέρωση για τον πολυπλειτουργικό σχεδιασμό των αστικών χώρων πρασίνου
  • Η διάδοση της γνώσης ανάμεσα στους παράγοντες λήψης αποφάσεων, σχετικά με την χρησιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα της ανάληψης δράσης σε σχέση με την υιοθέτηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε δημοτικό επίπεδο.
  • Η προώθηση της συμμετοχής των βασικών παραγόντων στην εκστρατεία διάδοσης της γνώσης αυτής
  • Η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η βελτίωση της νοοτροπίας σχετικά με τον σεβασμό της χλωρίδας και της πανίδας των πόλεων

Η ΚΕΔΕ, στο εν λόγω έργο, έχει αναλάβει:

  • Τη διοργάνωση ημερίδων όπου θα παρουσιαστούν οι προδιαγραφές των νέων προτεινόμενων πολιτικών μετά την σχετική έρευνα,  και θα αφορούν σε δήμους των 50.000 κατοίκων και άνω. Ήδη έχουν διοργανωθεί τρεις ημερίδες και έπονται και άλλες: Η 1η  ημερίδα πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στις 11.10, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι και άλλων έργων LIFE που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους. Η 2η στις 11.11 στον Δήμο Τρικκαίων, παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα και του Προέδρου της ΚΕΔΕ,  Δ. Παπαστεργίου, σε διοργάνωση του ΥΠ.ΕΝ, και η 3η στις 25.11 στον Δήμο Ιωαννιτών.
  • Τη διοργάνωση του τελικού Συνεδρίου του έργου όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα αυτού σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς
  • Την έκδοση σχετικού ενημερωτικού και πληροφοριακού υλικού για τις ως άνω διοργανώσεις
  • Την κάλυψη του εξόδου συνεχόμενης διερμηνείας σε αυτές τις διοργανώσεις
  • Δικτύωση με ΟΤΑ της χώρας προκειμένου να πραγματοποιηθεί σειρά Ημερίδων Πληροφόρησης για τα Παραδοτέα του έργου. Σειρά συναντήσεων με Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων για την εξοικείωση με την χρήση των Παραδοτέων.
  • Την γενικότερη υποστήριξη της διάχυσης της γνώσης και πληροφόρησης γύρω από το έργο, σε όλη του τη διάρκεια και όπου χρειαστεί.

Οι  πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή συνάδουν με τον όλο χαρακτήρα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, αλλά και με όσα έχουν προβλεφθεί για την επόμενη, μετά το 2020 περίοδο. Η ευαισθησία των θεμάτων που αφορούν στο περιβάλλον και στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών είναι σαφής προτεραιότητα που αντικατοπτρίζεται στις πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Άλλωστε αυτή είναι και η οπτική της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της οποίας ο ρόλος είναι ακριβώς να διαδίδει καλές πρακτικές, που να βελτιώνουν την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών, αλλά και να δίνουν ευρωπαϊκή προοπτική στους δήμους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκσυγχρονίζεται και ταυτόχρονα βελτιώνει το κοινωνικό της πρόσωπο μέσα από πιλοτικές εφαρμογές, που δύνανται να προσαρμοστούν σε κάθε αστική περιοχή.

Για κάθε ενημέρωση σχετικά με το έργο μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ στον τομέα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (https://kedke.gr/category/diethneis-scheseis-evropaika-programmata-kede/evropaika-programmata-tis-kede/) και την ιστοσελίδα του έργου (www.lifegrin.gr)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 16 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χερσόνησος: Κατ’ αρχήν συμφωνία Δήμου-ξενοδόχων για ολοκληρωμένο σύστημα αυτοδιαχείρισης απορριμμάτων το 2025

Στην κατ’ αρχήν συμφωνία, ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου Χερσονήσου θα προχωρήσουν σε ένα…

Βιώσιμες Πόλεις 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Χερσονήσου

Την πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, διοργανώνει ο Δήμος Χερσονήσου,…

Βιώσιμες Πόλεις 11 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υπογράφτηκε η σύμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία της Ν.Δ. Κοζάνης

Η ΔΕΥΑ Κοζάνης υπέγραψε σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Αντιπλημμυρική Προστασία Νοτιοδυτικής Πλευράς Πόλης…