Άρθρο Localit 05 Δεκεμβρίου, 2019

Λέρος: Κάτοικοι εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών

Κάτοικοι του νησιού της Λέρου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Μιχάλη Κόλια και ομάδα δημοτικών συμβούλων, εμπόδισαν σήμερα, μετά τα μεσάνυχτα, την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στο νησί, οι οποίοι μεταφέρονταν με το πλοίο Blue Star Patmos από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα, μετά την άφιξη του πλοίου, αντιπροσωπεία -αποτελούμενη από τον κ. Κόλια, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων- επιβιβάστηκε στο πλοίο απαιτώντας να μην αποβιβαστούν οι πρόσφυγες-μετανάστες. Κατόπιν διαβουλεύσεων τόσο με τους αστυνομικούς που συνόδευαν τους πρόσφυγες-μετανάστες όσο και με το πλήρωμα του Blue Star Patmos καθώς και με το Λιμεναρχείο, αποφασίστηκε η αναχώρηση του πλοίου χωρίς τελικά να αποβιβαστούν οι μετανάστες στο νησί.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος επισήμανε ότι η Λέρος δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους μετανάστες και πρόσφυγες και πως ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις εάν επιχειρηθεί ξανά κάτι τέτοιο.

Όπως τόνισε ο κ. Κόλιας, ο Δήμος Λέρου απαιτεί την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τη μεταφορά στη Λέρο όσων προσφύγων-μεταναστών εντοπίζονται μόνο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου, τη μετακίνηση προς την ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων προσφύγων-μεταναστών εντός δύο ημερών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων.

Επίσης, τη συνέχιση του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ, διότι στον Δήμο Λέρου δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων για το ΚΥΤ, την ενίσχυση του νοσοκομείου Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη μέριμνα της πολιτείας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς που παραμένουν στη Λέρο και την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 05 Νοεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ συγκαλεί το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριό της στην Αλεξανδρούπολη (6 – 8 Νοεμβρίου 2025)

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) διοργανώνει το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριό της από τις 6…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 05 Νοεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η καρδιά της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης χτυπά στην Αλεξανδρούπολη – Συνέντευξη Τύπου ενόψει του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ (6-8 Νοεμβρίου)

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης εν όψει του Ετήσιου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 05 Νοεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκέψεις αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί- Συνάντηση της αντιπροσωπείας με τη μητέρα της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εν όψει του ετήσιου τακτικού…