Άρθρο Localit 22 Ιουνίου, 2023

Κιλελέρ: Την ένταξη του Δήμου στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα ζητά ο Θ. Νασιακόπουλος

Την ένταξη του Δήμου Κιλελέρ στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα, ζητά ο δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στην επιστολή ο δήμαρχος αναφέρει σχετικά: «Με τη παρούσα επιστολή ζητούμε την ένταξη του Δήμου μας στις περιοχές εφαρμογής του Προγράμματος χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα του ΕΛ.Γ.Α.

Τα τελευταία χρόνια σημαντικό τμήμα καλλιεργούμενων εκτάσεων του Δήμου Κιλελέρ πλήττεται από επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα χαλαζόπτωσης. Στο Δήμο μας πλήττονται κάθε χρόνο κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες (φιστίκια κ.α.), βιομηχανική τομάτα, βαμβάκι, ψυχανθή, αμπέλια, σιτηρά. Οι χαλαζοπτώσεις απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή την παραγωγή των πληγέντων περιοχών.

Ο Δήμος Κιλελέρ είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος. Καλλιεργούνται περίπου 770 χιλιάδες στρέμματα.

Η περιορισμένη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος χαλαζικής Προστασίας, αποτελεί σημαντική αιτία απώλειας της παραγωγής η οποία προκαλεί όχι μόνο την οικονομική καταστροφή των αγροτών αλλά και την έλλειψη βασικών προϊόντων για τους καταναλωτές.

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για τη διατήρηση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου πιθανού κινδύνου επισιτιστικής κρίσης.

Η πρόληψη των ζημιών από το χαλάζι στις καλλιέργειες επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μείωση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβάλλονται για τις απώλειες στη γεωργική παραγωγή».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 11 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας & Έξυπνων Πόλεων

Πάνω από 30 στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ειδικοί ανέδειξαν καλές πρακτικές, τεχνολογίες και προκλήσεις για…

Ενδιαφέρουν 10 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βραβεία Φιλοζωίας 2025 – Ηρωικές Καρδιές

Η πρώτη μεγάλη τελετή απονομής των «Βραβείων Φιλοζωίας 2025 – Ηρωικές Καρδιές», μια πρωτοβουλία της…

Εκτός Συνόρων ... 04 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος» του Ευθύμη Βαρλάμη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

53 έργα παρουσιάζονται στη Bibliotheca Alexandrina με τη συμβολή διεθνών και ελληνικών φορέων, μεταξύ των…