Στην καταγραφή των μονοπατιών που χρησιμοποιούνται ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ορεινή ποδηλασία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες προχωρά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την ανάδειξή τους και τη δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης για τον τουρισμό στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπεται αναλυτικά η έρευνα, η καταγραφή και η έντυπη και ψηφιακή απεικόνιση υφιστάμενων ή και δυνητικών ποδηλατικών μονοπατιών που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι κατάλληλα και ελκυστικά για ποδηλασία.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταγραφή τουλάχιστον 70 χιλιομέτρων περιηγητικών ποδηλατικών μονοπατιών σε όλη την περιφέρεια με όλες τις απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες, όπως η αρχή και το τέλος του μονοπατιού, οι χώροι ανάπαυσης, οι χώροι στάθμευσης κ.λπ. Θα ακολουθήσει η κατηγοριοποίηση του βαθμού δυσκολίας και επικινδυνότητας των μονοπατιών, ενώ σχεδιάζονται η ονοματοδοσία και η δημιουργία σήματος του δικτύου ποδηλατικών μονοπατιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον και η σήμανσή τους με την κατάλληλη κωδικοποίηση, την ένδειξη κατεύθυνσης και τον βαθμό δυσκολίας.
Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης θα γίνει συντήρηση των μονοπατιών και απομάκρυνση βλάστησης και φερτών υλικών, ενώ σε επόμενο στάδιο θα δημιουργηθούν ένα συνολικό ψηφιακό αρχείο, χάρτες με τις απαραίτητες πληροφορίες, φωτογραφικό αρχείο αλλά και οπτικοακουστικό υλικό με ξεχωριστά βίντεο για κάθε μία από τις επτά περιφερειακές ενότητες.
Παράλληλα θα διατυπωθούν προτάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον χαρακτηρισμό των μονοπατιών, τη διαχείριση, τη συντήρηση, τον καθαρισμό και τη σήμανση των καταγεγραμμένων μονοπατιών που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, τη σύναψη συνεργασιών με φορείς και τοπικές επιχειρήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού ορεινής ποδηλασίας, την πιθανή διασύνδεση των ποδηλατικών μονοπατιών που θα προκύψουν από την έρευνα με ευρωπαϊκά δίκτυα ποδηλατικών μονοπατιών και την ανάπτυξη υπηρεσιών, ικανών να συμβάλουν στη δημιουργία τουριστικού προϊόντος (σημεία πληροφοριών, σημεία προβολής, ενέργειες προβολής και προώθησης).
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 74.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από τον τακτικό προϋπολογισμό της περιφέρειας.