Άρθρο Localit 21 Ιουνίου, 2013

Καλαμάτα:Συνεργασία Δήμου και Α.Τ.Ε.Ι

teiΗ αξιοποίηση   του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, η σήμανση χλωρίδας αστικού πρασίνου,  η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στο Δημοτικό Λαχανόκηπο και στους σχολικούς κήπους, είναι μεταξύ των θεματικών πεδίων, που περιλαμβάνει Μνημόνιο Συνεργασίας , το οποίο  υπέγραψαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας και ο πρόεδρος του Α.Τ.Ε.Ι της περιοχής Δ. Βελισσαρίου.

Η υπογραφή του Μνημονίου έγινε σε εκτέλεση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Συνέλευσης του Α.Τ.Ε.Ι, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Δήμου Καλαμάτας.

Πιο συγκεκριμένα τα οκτώ συνολικά πεδία συνεργασίας είναι:
1. Αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου

Με την παραχώρηση κατά χρήση των ανακαινισμένων κτιρίων ή κτιρίου (πρώην δημοτικών σχολείων) στις Τ.Κ Αρτεμισίας και Αλαγονίας στο Α.Τ.Ε.Ι Καλαμάτας εξασφαλίζεται μια βάση για υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για επιστημονική έρευνα,  οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων (καταγραφή, συστηματοποίηση, επίδειξη και συντήρηση ενδημικής χλωρίδας Ταυγέτου) και σημείο αναφοράς για θέματα αγροτικής τοπικής ανάπτυξης (δενδρώδεις καλλιέργειες, λαχανικά και αρωματικά φυτά).

2. Πολλαπλασιασμοί φυτών – Φυτωριακές εργασίες

Προβλέπεται παραγωγή σποροφύτων, εποχικών ανθέων, ποωδών, θάμνων και δένδρων με αγενή πολλαπλασιασμό από τα εργαστήρια του προγράμματος ανθοκομίας ΙΙΙ και παράδοση στο δημοτικό φυτώριο στο πρώτο στάδιο μεταφύτευσης για μεγάλωμα και μεταφύτευση στους δημοτικούς κήπους. Προβλέπεται επίσης η υλοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων στο δημοτικό φυτώριο.

3. Σήμανση χλωρίδας αστικού πρασίνου

Στο συγκεκριμένο πεδίο προβλέπεται η βοτανολογική αναγνώριση και καταγραφή της χλωρίδας των δημοτικών χώρων (πάρκων, δενδροστοιχιών, αλσυλλίων κλπ), και η τοποθέτηση πινακίδων στα φυτά κυρίως των πάρκων με τα βοτανολογικά τους χαρακτηριστικά, με την ιστορία του φυτού και φωτογραφίες  λεπτομερειών.

4. Συμμετοχή στις εκθέσεις γεωτεχνικού ενδιαφέροντος

5. Αγροτικός τομέας

Προβλέπονται οι επιδείξεις νέων γεωργικών τεχνολογιών, καθώς και ημερίδες ενημέρωσης για τους αγρότες της περιοχής του Δήμου.

6. Πτυχιακές εργασίες σπουδαστών

7. Δημοτικός λαχανόκηπος και σχολικοί κήποι

Στο συγκεκριμένο πεδίο προβλέπεται συμβουλευτική υποστήριξη  στο Δημοτικό Λαχανόκηπο και στους σχολικούς κήπους σε συνεργασία με τα εργαστήρια Λαχανοκομίας και Ανθοκομίας.

8. Παραχώρηση δημοτικού χώρου για πρακτική άσκηση σπουδαστών

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό έχουν γίνει από πλευράς ΑΤΕΙ συνεννοήσεις με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή των Αθηνών, με σκοπό την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα LIFE, από το Δήμο Καλαμάτας, το ΑΤΕΙ και το Μουσείο Γουλανδρή.

Σκοπός της πρότασης, μεταξύ άλλων, είναι η καταγραφή και ανάδειξη της ενδημικής χλωρίδας του Ταϋγέτου, που είναι εξαιρετική, η δημιουργία ενός Μουσείου Χλωρίδας στον ορεινό όγκο και ενός βοτανικού κήπου. Για τον τελευταίο, το Δασαρχείο Καλαμάτας συναινεί ως προς την παραχώρηση εκτάσεως ενός στρέμματος στο χώρο του παλαιού ξυλοπριστηρίου Αρτεμισίας, κάτι για το οποίο αναμένεται η έγκριση της Γενικής Γραμματείας Δασών.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος προτίθεται να παραχωρήσει μεγάλο μέρος του κτηρίου όπου στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο Αρτεμισίας, για την εγκατάσταση του Μουσείου Χλωρίδας, στο οποίο θα είναι δυνατόν να διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΤΕΙ. Θα παραμείνει τμήμα του κτηρίου προς χρήση του Κοινοτικού Καταστήματος και του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Με μια ματιά 30 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θεσσαλονίκης: Εσπερίδα για τα μνημεία της φύσης στο κέντρο της πόλης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Α΄ Δημοτική Κοινότητα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου…

Ρεπορτάζ 30 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες: Στο επίκεντρο η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τα σχέδια ανάπτυξης

Τους 13 περιφερειάρχες της χώρας υποδέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης των…

Με μια ματιά 30 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ρεθύμνης: Σεμινάρια Βασικής Υποστήριξης Ζωής και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης για εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές

Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου, υλοποιεί…