Άρθρο Localit 05 Μαΐου, 2023

Ηράκλειο: Η κρητική διατροφή στο επίκεντρο του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου

Tα οφέλη της κρητικής κουζίνας, που αποτελεί όπως τόνισαν οι επιστήμονες, την βάση της μεσογειακής διατροφής, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο YALE, (YALE School of Public Health and Yale Hospitality). Παρουσία κορυφαίων επιστημόνων, συγγραφέων, διακεκριμένων σεφ, διατροφολόγων και επαγγελματιών του κλάδου, επισημάνθηκε η ανάγκη «επιστροφής στην φιλοσοφία της κρητικής κουζίνας» από την οποία, όπως είπαν, δυστυχώς, οι νεότερες γενιές, ακόμη και στην Κρήτη, έχουν απομακρυνθεί.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής στο Τμήμα της Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale Βασίλης Βασιλείου, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να γυρίσουμε πίσω στις ρίζες μας» σημειώνοντας ότι η διατροφή σε όλη τη χώρα, και στην Κρήτη, έχει αποκτήσει έντονα δυτικά στοιχεία, τόσο στα εστιατόρια όσο και στο φαγητό στο σπίτι.

«Δεν είναι μόνο πώς θα μαγειρεύουμε, αλλά και πώς θα τρώμε. Αξίες που έχουν χαθεί αυτή τη στιγμή είναι το οικογενειακό τραπέζι το οποίο δεν το βλέπουμε πλέον, γιατί έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε στο δυτικό πνεύμα ζωής, το οποίο δυστυχώς έχει κακά επακόλουθα» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλείου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής και μεταβολισμού και συγγραφέας Fedon Alexander Lindberg, ανέφερε ότι η κρητική διατροφή της δεκαετίας του ’50 και του ’60 είχε τα χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν σε καλή υγεία, προτρέποντας τις νέες γενιές στην Κρήτη να στραφούν προς αυτό το μοντέλο.

«Από τα τρόφιμα που ήταν πολύ λίγο επεξεργασμένα, άρα πιο κοντά στη φύση, μέχρι την μεγάλη ποικιλία λόγω και του κλίματος, οι άνθρωποι στην Κρήτη που ήταν σωματικά πιο δραστήριοι και ενωμένοι μέσα σε μικρές κοινότητες, δείχνουν έναν δρόμο που και σήμερα πρέπει οι Κρητικοί να ακολουθήσουν δίνοντας το καλό παράδειγμα» ανέφερε ο κ. Fedon Alexander Lindberg, επισημαίνοντας τα αυξημένα ποσοστά διαβήτη αλλά και παχυσαρκίας στον πληθυσμό του νησιού.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η γιατρός Αντωνία Τριχοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην κρητική και την μεσογειακή διατροφή, «που εκφράζουν έναν ολόκληρο τρόπο ζωής» εξηγώντας πως έχουν άμεση σχέση με την παράδοση, τον πολιτισμό και τη θρησκεία και εκτός από την ευεργετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, επιφυλάσσουν και εξαιρετικές γεύσεις.

«Πάντοτε λέμε ότι η κοιτίδα της μεσογειακής διατροφής είναι η Κρήτη, γιατί αυτός ο ευλογημένος τόπος παράγει προϊόντα πολύ εύγευστα» είπε η κ. Τριχοπούλου, που εξέφρασε την ελπίδα «η διατροφή αυτή να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον».

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης, στόχος είναι το συμπόσιο να αποτελέσει θεσμό, προβάλλοντας την κρητική διατροφή ως ακρογωνιαίο λίθο μιας ισορροπημένης και υγιεινής ζωής. «Η κρητική διατροφή είναι ουσιαστικά η απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα: αυτό της ευζωίας αλλά και της περιβαλλοντικής αειφορίας» πρόσθεσε ο κ. Σισαμάκης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 11 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Πράσινο φως» στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Θηβαίων

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της πράξης «Προμήθεια λογισμικού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Θηβαίων», προϋπολογισμού…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ψηφιακές καινοτόμες δράσεις στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

Την ένταξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027», συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίου ευρώ,…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 05 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Άνοιξε ο δρόμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Νέες εφαρμογές και τεχνολογικά μέσα που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και τη λειτουργικότητα του αστικού…