Η εταιρεία Meta βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της δικαιοσύνης: περισσότερες από 40 αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν προσφυγή εναντίον του κολοσσού του διαδικτύου, στην οποία κατηγορούν τις εφαρμογές του Facebook και του Instagram ότι βλάπτουν «την ψυχική και σωματική υγεία των νέων».
«Η Meta εκμεταλλεύεται τις ισχυρές και πρωτοφανείς τεχνολογίες της για να προσελκύσει (…) και τελικά να παγιδεύσει τους νέους και τους εφήβους προκειμένου να έχει κέρδος», αναφέρουν οι γενικοί εισαγγελείς των πολιτειών στην προσφυγή τους που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας.
Οι πολιτείες, δημοκρατικές και ρεπουμπλικανικές, εκτιμούν ότι η εταιρεία «απέκρυψε τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες της εκμεταλλεύονται και χειραγωγούν τους πιο ευάλωτους καταναλωτές» και «αμέλησε τις σοβαρές ζημιές» που προκαλούν «στην ψυχική και σωματική υγεία των νέων της χώρας μας».
Η Meta από την πλευρά της δήλωσε «απογοητευμένη από το γεγονός ότι οι γενικοί εισαγγελείς επέλεξαν αυτόν τον δρόμο, αντί να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο με τις εταιρείες του τομέα ώστε να δημιουργήσουν ξεκάθαρους κανόνες προσαρμοσμένους στην ηλικία (των χρηστών) για τις πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι».
«Συμμεριζόμαστε τη δέσμευση των γενικών εισαγγελέων να προσφέρουμε στους εφήβους ασφαλείς και θετικές διαδικτυακές εμπειρίες και ήδη έχουμε υιοθετήσει περισσότερα από 30 εργαλεία για να στηρίξουμε τους εφήβους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Χωρίς όριο
Οι ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2021 όταν μία πρώην εργαζόμενη στο Facebook αποκάλυψε τις πρακτικές της πλατφόρμας.
Η Φράνσις Χάουγκεν διέρρευσε περισσότερες από 20.000 σελίδες εσωτερικών εγγράφων, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία έβαζε τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των χρηστών της.
Έκτοτε η Meta προσπάθησε να καθησυχάσει τις αρχές με την προσθήκη εργαλείων που βοηθούν τους γονείς να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των παιδιών τους ή που ωθούν τους νέους να κάνουν ένα διάλειμμα από την πλατφόρμα.
Ωστόσο η Meta ανησυχεί να μην χάσει χρήστες από το TikTok, μια ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των νέων εφαρμογή. Για τον λόγο αυτό το Instagram αντέγραψε το φορμάτ των βίντεο του αντιπάλου του και δημιούργησε τα Reels.
Σύμφωνα με την προσφυγή, τόσο το Facebook όσο και Instagram έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε «να χειραγωγούν τους νέους χρήστες, προκειμένου να τους ωθούν να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες με παρατεταμένο και ψυχαναγκαστικό τρόπο».
Οι εισαγγελείς κατηγορούν εξάλλου τη Meta ότι ψεύδεται ισχυριζόμενη ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή και προσαρμοσμένα για τους εφήβους και παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών.
Έως και το 95% των νέων Αμερικανών ηλικίας 13 με 17 ετών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, από τους οποίους το ένα τρίτο το χρησιμοποιεί «σχεδόν συνεχώς», σύμφωνα με το Pew research Center.
«Εθνική κρίση»
Τον Μάιο ο Βίβεκ Μέρφι, ο αρχίατρος των ΗΠΑ, προειδοποίησε για «τις εξαιρετικά βλαπτικές επιπτώσεις» που μπορούν να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμώντας ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην «εθνική κρίση ψυχικής υγείας των νέων».
Στην έκθεσή του αναφερόταν συγκεκριμένα σε έρευνες που έδειχναν στη σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων αυτών και της εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, κυρίως στα κορίτσια, που είναι πιο ευάλωτα στη διαδικτυακή παρενόχληση και τις διατροφικές διαταραχές.
Το Κογκρέσο δεν καταφέρνει εδώ και χρόνια να συμφωνήσει στην υιοθέτηση νομικού ρυθμιστικού πλαισίου για τους γίγαντες της τεχνολογίας, ωθώντας τοπικούς αξιωματούχους, ενώσεις και οικογένειες να κινητοποιηθούν.
Την άνοιξη το Άρκανσο και η Γιούτα ενέκριναν νομοθεσίες που απαιτούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να λαμβάνουν την έγκριση των γονέων προτού δώσουν πρόσβαση στις πλατφόρμες τους στους ανήλικους.
«Με τη σημερινή μας προσφυγή θέτουμε την κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να ξεπεραστεί», δήλωσε χθες ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια Ρομπ Μπόντα. «Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτή τη μάχη».
Οι πολιτείες ζητούν από τη δικαιοσύνη να αναγκάσει τη Meta να τερματίσει τις πρακτικές της αυτές και ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ