09 Ιουλίου, 2021

Συνέντευξη Προέδρου ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου στο Βanking Νews : Η Αυτοδιοίκηση, για μια ακόμη φορά θα βγει μπροστά

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

«Αποτελεί εθνική προτεραιότητα, να κτίσουμε σε όλη τη χώρα τείχος ανοσίας» δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και μιλά για τους εμβολιασμούς, για τα μέτρα της Πολιτείας και τις δύσκολες «ισορροπίες» της τουριστικής σεζόν

«Υπάρχουν περιοχές που πραγματικά ο εμβολιασμός έχει πάει πολύ καλά κι άλλες, που υστερούν», παραδέχεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ τονίζει ότι «οι υπηρεσίες και το προσωπικό των Δήμων σε όλη τη χώρα είναι κυριολεκτικά «στην πρίζα», προκειμένου οι επισκέπτες μας να αισθάνονται ασφαλείς».
Θεωρεί ότι η Πολιτεία αν δεν έπαιρνε μέτρα για να περιορίσει το νέο κύμα της πανδημίας, όπως κάνει τώρα, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα «θα ήταν κατακριτέα».
«Δεν μου αρέσει και δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία μου ο διαχωρισμός των ανθρώπων με βάση τις απόψεις ή τις ιδέες τους» ξεκαθαρίζει, όμως πιστεύει «πως αυτοί που βάζουν πραγματικά «μπλόκο» στην κοινωνία, είναι όσοι αξιολογούν ως σημαντικότερες τις θεωρίες συνομωσίας, από την επιστημονική γνώση».

Τουρισμός και πανδημία. Αλλάζει η μετάλλαξη Δέλτα τις προτεραιότητές σας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης;

Μετά την σύσκεψη που διεξήχθη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν πέραν των μελών τη κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της ΕΝΠΕ, αποφασίσθηκε από κοινού το επόμενο διάστημα να δώσουμε βάρος και να αναλάβουμε δράσεις για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών , με σκοπό την ενίσχυση της εμβολιαστικής προσπάθειας. Αποτελεί εθνική προτεραιότητα, να κτίσουμε σε όλη τη χώρα τείχος ανοσίας.
Υπάρχουν περιοχές που πραγματικά ο εμβολιασμός έχει πάει πολύ καλά κι άλλες, που υστερούν.
Η Αυτοδιοίκηση, για μια ακόμη φορά θα βγει μπροστά. Παράλληλα και πέραν του εμβολιασμού, οι υπόλοιπες προτεραιότητές μας παραμένουν ίδιες.
Είναι διαρκής η επαγρύπνησή μας, όσον αφορά τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα έξαρση της πανδημίας, που θα μας πάει πίσω όσον αφορά τη σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα.
Οι υπηρεσίες και το προσωπικό των Δήμων σε όλη τη χώρα είναι κυριολεκτικά «στην πρίζα», προκειμένου οι επισκέπτες μας να αισθάνονται ασφαλείς κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Πατρίδα μας. Σε κάθε όμως περίπτωση σημασία έχει η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια που γίνεται, χωρίς την οποία κανέναν μέτρο και καμία πολιτική δεν θα είναι αποτελεσματική.

Πως κρατάτε τις ευαίσθητες ισορροπίες ανάμεσα στην ασφάλεια και τον τουρισμό;

Δεν συμφωνώ με την προσέγγιση πως κάνοντας «εκπτώσεις» στην ασφάλεια διευκολύνουμε την προσπάθεια να ενισχυθεί ο τουρισμός και να αυξηθούν οι επισκέπτες μας.
Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, αν δεν υπάρχει ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον.
Πρέπει να αισθάνεται ο επισκέπτης ασφαλής, για να επισκεφθεί τη χώρα μας.
Με δεδομένο μάλιστα τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών που διεκδικούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, θεωρώ πως όποια χώρα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της ασφάλειας, θα καταφέρει στο τέλος να αποκτήσει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Θεωρείτε λογικό το να έχουν «διευκολύνσεις» οι εμβολιασμένοι; Συμφωνείτε με το «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους;

Θεωρώ λογικό να λαμβάνονται αποφάσεις και να υλοποιούνται πολιτικές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Η πανδημία οδηγεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας σε οικονομική, κοινωνική και υγειονομική απορρύθμιση , γι αυτό και η αντιμετώπιση των συνεπειών της , μας αφορά όλους. Είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε να διασφαλίζει το κοινωνικό αγαθό της υγείας. Θα ήταν κατακριτέα αν δεν έπαιρνε μέτρα, όπως κάνει τώρα , σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Τα συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης δεν είναι τίποτε άλλο παρά μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, που δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά κατά τους επιστήμονες αποτελεί ένα αποτελεσματικό όπλο κατά του covid. Είναι μια συμπληρωματική στρατηγική, ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας. Η μάχη με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι δίνω πολύ μεγάλη αξία στην έννοια της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Και οι έννοιες αυτές σε περιόδους πανδημίας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία και νόημα. Είναι υποχρέωση κι ευθύνη όλων μας, ο καθένας από τον τομέα ευθύνης του και στον βαθμό που του αναλογεί , να συμβάλλουμε ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ομαλότερη επιστροφή στην κανονικότητα. Αν θέλουμε να υπάρξει ξανά η οικονομική και η κοινωνική δραστηριότητα, όπως την έχουμε ζήσει και πιστεύω ότι την θέλουμε, είναι απαραίτητο να ακούσουμε τους επιστήμονες. Ξεκαθαρίζω ότι δεν μου αρέσει και δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία μου ο διαχωρισμός των ανθρώπων με βάση τις απόψεις ή τις ιδέες τους. Όμως πιστεύω πως αυτοί που βάζουν πραγματικά «μπλόκο» στην κοινωνία, είναι όσοι αξιολογούν ως σημαντικότερες τις θεωρίες συνομωσίας , από την επιστημονική γνώση.

Είναι όλοι οι Δήμοι της χώρας Covid free;

Υπάρχουν Δήμοι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και επικαιροποιούνται διαρκώς, που παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς εμβολιασμού και χαμηλό αριθμό κρουσμάτων , τους οποίους μπορείς να χαρακτηρίσεις covid free κι άλλοι Δήμοι, που για διάφορους λόγους εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Αυτή η κατάσταση είναι δυναμική κι ευμετάβλητη, γι αυτό απαιτείται από όλους υπευθυνότητα κι εγρήγορση. Για να μπορεί να γίνει όλη η Επικράτεια covid free χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού.

Είστε ικανοποιημένος από το ποσοστό ανταπόκρισης των δημοτικών υπαλλήλων στον εμβολιασμό;

Σας υπενθυμίζω πως η ΚΕΔΕ ήταν αυτή που εξαρχής ζήτησε από την Πολιτεία να υπάρξει προτεραιοποίηση των εργαζομένων στους Δήμους και του πολιτικού προσωπικού της αυτοδιοίκησης, στο πρόγραμμα του εθνικού εμβολιασμού. Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, στη δημοτική αστυνομία, στην καθαριότητα , στις υπηρεσίες που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη, έπρεπε να είναι μαζί με το υγειονομικό προσωπικό πρώτοι στον εμβολιασμό. Παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα αυτή δεν προβλέφθηκε για όλους, οφείλω να πω ότι το προσωπικό των ΟΤΑ έδωσε τον καλύτερο του εαυτό σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες και τις τοπικές μας κοινωνίες. Και θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους. Ενώ έχουν συμπεριφερθεί με απόλυτα υπεύθυνο τρόπο, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στον εμβολιασμό.

Στο θέμα της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν ακολούθησαν όλοι οι Δήμοι την ίδια πολιτική. Αυτό δεν ακούγεται λίγο άδικο;

Οι Δήμοι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και παρά τη δυσμενή οικονομική τους κατάσταση, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει ούτε ένας Δήμος σε όλη τη χώρα, που να μην εφάρμοσε μέτρα στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, με απαλλαγή τους από την καταβολή τελών ή ενοικίων στις περιπτώσεις που μίσθωναν δημοτικά ακίνητα. Η Αυτοδιοίκηση ήταν και είναι πάντα δίπλα στον πολίτη και την τοπική επιχείρηση . Κι οφείλω στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι δεν ήταν στην αρμοδιότητα των Δήμων η λήψη μέτρων στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αυτά τα μέτρα ελήφθησαν είτε από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, είτε μέσω προγραμμάτων των Περιφερειών χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε.

Ο τουριστικός κόσμος ζητά επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προορισμών. Συμφωνείτε;

Η ενίσχυση των δημόσιων υποδομών , οι «πράσινες» επενδύσεις και η αειφόρος ανάπτυξη, η υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας , ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους και των μηχανισμών του, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, αναβαθμίζουν την εικόνα της χώρας μας και την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό και τουριστικό προορισμό. Όμως από μόνες τους οι επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές δεν αρκούν, αν και οι άνθρωποι του τουρισμού δεν επενδύσουν και οι ίδιοι στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, η χώρα μας δεν έχει τίποτε πλέον να ζηλέψει από τους υπόλοιπους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, αντίθετα διαθέτει πολλά ακόμη ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει.

Έχετε πει ότι «τα λεωφορεία χωρίς οδηγό έγιναν αμέσως τουριστικό αξιοθέατο στα Τρίκαλα» που εξελίσσονται σε μια «έξυπνη πόλη». Θα δούμε και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες;

Τα επόμενα χρόνια ο ρόλος κάθε πόλης είναι να γίνει «έξυπνη». Αυτό είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε κι εκεί μας οδηγούν οι εξελίξεις. Οι πόλεις γίνονται «έξυπνες», με μια σειρά από τεχνολογίες που προσφέρουν λύσεις: από την έξυπνη στάθμευση , την έξυπνη διαχείριση της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, την ηλεκτροκίνηση, μέχρι έναν ευρύτερα έξυπνο τρόπο που ο δήμος θα αλληλεπιδρά με τον πολίτη, μέχρι του πώς θα υπάρχει μια σύγκλιση ανάμεσα σε αυτό που λέμε “πράσινο” και σε αυτό που λέμε ψηφιακό. Και μέσα από τις έξυπνες λειτουργίες να αρπάξουμε την ευκαιρία ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε συνήθειες και νοοτροπίες. Είναι φανερό ότι διανύουμε μια εποχή τεχνολογικής επανάστασης, που έχει ως στόχο να βελτιώσει και να διευκολύνει την καθημερινότητα μας. Στο Δήμο Τρικκαίων , επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Και θέλω να υπογραμμίσω τη συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη «πράσινων» υποδομών στην πόλη μας και την προώθηση «πράσινων » λύσεων που συνδυάζονται με έργα που ήδη υλοποιούνται (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Πράσινο Σημείο, διπλασιασμός Βιολογικού Καθαρισμού, νέος ΣΜΑ κ.α.), αλλά και με υποδομές που θα δημιουργηθούν.
Σχεδιάζουμε την ενεργειακή μετάβαση της πόλης, σε μία πόλη μηδενικών ρύπων και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Στόχος μας είναι τα Τρίκαλα να ανήκουν σε 9 χρόνια από σήμερα, στις 100 ενεργειακά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δημήτρης Παπαστεργίου 03 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Οι Δήμοι της χώρας μπροστά σε σημαντικές προ(σ)κλήσεις» – Άρθρο του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»
Δημήτρης Παπαστεργίου 24 Μαΐου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνέντευξη Δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρη Παπαστεργίου στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι από 1.1.2022 οι Δήμοι θα επιβαρύνονται με το «τέλος ταφής» που θα…

Δημήτρης Παπαστεργίου 18 Μαΐου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρθρο του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ.Παπαστεργίου στο insider.gr

Δήμοι και αναπτυξιακά προγράμματα. Η μεγάλη ευκαιρία για δημιουργική ανατροπή  αρκεί να…   Τρία σημαντικά…