Άρθρο Localit 13 Φεβρουαρίου, 2020

Ηλεκτρονικές πινακίδες θα ενημερώνουν για την αέρια ρύπανση στο Βόλο

Χρηστικές ηλεκτρονικές πινακίδες που θα ενημερώνουν τους κατοίκους και επισκέπτες του Βόλου για την αέρια ρύπανση και την κίνηση στους δρόμους, πρόκειται να τοποθετηθούν στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Η πρωτοβουλία για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών πολυεργαλείων ενημέρωσης προέρχεται από τον καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Σαχαρίδη, ο οποίος μετέχει στην ομάδα επιστημόνων που μελετά το πρόβλημα της αυξημένης αέριας ρύπανσης στον Βόλο, το δε οικονομικό κόστος αναλαμβάνει η περιφέρεια Θεσσαλίας.

Την ανακοίνωση έκανε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, με αφορμή την μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το τελευταίο διάστημα το θέμα της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επικρατεί στον Βόλο, αλλά και τις συνεχείς και έντονες κοινωνικές διαμαρτυρίες.

Οι χρηστικές ηλεκτρονικές πινακίδες θα είναι αρκετές και θα τοποθετηθούν σε νευραλγικά σημεία του Βόλου, ώστε να ενημερώνουν τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση στους δρόμους και ταυτόχρονα θα έχουν ένδειξη για την αέρια ρύπανση, καθώς θα είναι συνδεδεμένες με τους σταθμούς μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Η ένδειξη προβλέπεται ότι θα χρωματίζεται ανάλογα με τον βαθμό επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από τους ρύπους.

Για όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξε συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Θεσσαλίας και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών «έξυπνων» πινακίδων σε έξι καίρια σημεία της πόλης.

Να σημειωθεί ότι από το Μάρτιο του 2019 στο Βόλο είναι σε εξέλιξη  έρευνα -μελέτη χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ στην οποία συμμετέχει το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τμήμα μηχανολόγων μηχανικών και πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική)   και το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με σκοπό τον συσχετισμό της αέριας ρύπανσης με τα αίτια εισαγωγής ασθενών στο νοσοκομείο του Βόλου και την εμφάνιση καρδιαγγειακών και άλλων επεισοδίων και  παθήσεων. Για τις ανάγκες της έρευνας το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει εγκαταστήσει πυκνό δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Η έρευνα παρουσιάστηκε από τους επιστημονικά υπεύθυνους στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής στις 3 Οκτώβρη 2019 όπου συζητούνταν το θέμα της αέριας ρύπανσης στο Βόλο ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να εξάγονται από τον Απρίλιο του 2020 οπότε θα έχει συμπληρωθεί και ένα έτος συνεχών μετρήσεων.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αρμοδιότητα για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, με τη διενέργεια μετρήσεων και δειγματοληψιών, την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης, την ενημέρωση του κοινού και τη λήψη εκτάκτων μέτρων, εάν και όπου απαιτείται, εντός των διοικητικών ορίων της.

Μέσω έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ανανεώθηκε  τον Οκτώβριο του 2016 ο σταθμός του  Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) στο Βόλο με νέο αναλυτή αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 (ο οποίος αντικατέστησε τον παλιό) και για πρώτη φορά επεκτάθηκε η παρακολούθηση, σε αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ2,5 με την προσθήκη ενός άλλου αναλυτή.

Για το 2018, ο σταθμός κατέγραψε ετήσια μέση συγκέντρωση για τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 ίση με 32μg/m3 και συνεπώς δεν παρατηρήθηκε υπέρβαση της ετήσιας οριακής τιμής (40μg/m3 ), ενώ αναφορικά με τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ2,5, ο σταθμός κατέγραψε ετήσια μέση συγκέντρωση ίση με 19μg/m3 και συνεπώς δεν παρατηρήθηκε υπέρβαση της ετήσιας οριακής τιμής (25μg/m3).

Ωστόσο σε χθεσινή εκπομπή του ΑΝΤ1 Special Report  για το θέμα της αέριας ρύπανσης στο Βόλο, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σαχαρίδης, ανέφερε ότι για το πρώτο ενδεκάμηνο της ετήσιας προαναφερθείσας έρευνας, μετρήθηκε υπέρβαση των ορίων αέριας ρύπανσης (συγκέντρωσης σωματιδίων PM 2,5) μία στις τρείς ημέρες! Δηλαδή από τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δείχνουν μεγάλες υπερβάσεις των μικροσωματιδίων PM 2,5 από το δίκτυο μετρητών που εγκατέστησε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης αυτά τα ευρήματα της έρευνας, που είναι σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 2019, έρχονται σε αντιδιαστολή με τις μετρήσεις  για το 2018 του μοναδικού σταθμού ΕΔΠΑΡ στο Βόλο, την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει η περιφέρεια Θεσσαλίας.

Να σημειωθεί ότι σχετική ερώτηση για το θέμα μετά και τις  τελευταίες αποκαλύψεις κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αικ. Παπανάτσιου και Αλ. Μεϊκόπουλος.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιστορική νίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Καταλύτης η ΚΕΔΕ για τις ΔΕΥΑ και τον ΝΟΚ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιστορική νίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Καταλύτης η ΚΕΔΕ για τις ΔΕΥΑ και τον ΝΟΚ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…