Η Σαγκάη είναι η πιο «έξυπνη πόλη» του πλανήτη για το 2022, ενώ ακολουθούν κατά σειρά κατάταξης η Σαγκάη, η Σεούλ, η Βαρκελώνη, το Πεκίνο και η Νέα Υόρκη.
Τις πέντε πιο «έξυπνες πόλεις» αναδεικνύει η Juniper Research μετά από εκτενή μελέτη των πενήντα πιο έξυπνων πόλεων παγκοσμίως.
Η κατάταξη των 5 πιο «έξυπνων πόλεων» παγκοσμίως βασίζεται σε αξιολόγηση των εξής τομέων:
- τις «έξυπνες» μεταφορές και υποδομές
- τα smart συστήματα ενέργειας και φωτισμού
- την «έξυπνη» διαχείριση της κυκλοφορίας
- τη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των πολιτών
- την αστική συνδεσιμότητα
Η πρωταθλήτρια Σαγκάη
Στην περίπτωση της Σαγκάης είναι αξιοσημείωτη η χρήση προηγμένων βιομηχανικών τεχνολογιών. Αυτό όμως που της δίνει το προβάδισμα από τις υπόλοιπες πόλεις στην κατάταξη είναι το “Citizen Cloud”, το οποίο καλύπτει περισσότερες από 1.000 διαφορετικές υπηρεσίες που παρέχονται στους κατοίκους της πόλης.
70 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία για επενδύσεις σε «έξυπνες πόλεις»
Η Juniper Research μελετά παράλληλα την πορεία των παγκόσμιων επενδύσεων σε εφαρμογές, υποδομές και λύσεις που προωθούν τις «έξυπνες πόλεις». Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αναμένεται διπλασιασμός των επενδύσεων την επόμενη πενταετία: από 35 δις. δολάρια το 2021 στα 70 δις. δολάρια το 2026.
Πολλά από αυτά τα ποσά αναμένεται να κατευθυνθούν σε έξυπνα δίκτυα, που θα εξοικονομήσουν πάνω από 1.000 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2026, ποσότητα η οποία είναι ισοδύναμη με περισσότερα από 5 χρόνια κατανάλωσης ενέργειας από το Μητροπολιτικό Λονδίνο.
Η παραπάνω εκτίμηση στηρίζεται σε έρευνα της Juniper Research (Smart Cities: Key Technologies, Environmental Impact & Market Forecasts 2022-2026), η οποία χαρτογραφεί τις μεγαλουπόλεις, στις οποίες αναπτύσσονται σήμερα «έξυπνες» υποδομές, λύσεις και εφαρμογές.
«Πολλές πόλεις έχουν αναπτύξει τεχνολογία και δεδομένα για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη χρήση ενέργειας», παρατήρησε ο εκ των συγγραφέων της έρευνας Mike Bainbridge.«Οι κορυφαίες πόλεις στην πρόσφατη κατάταξή μας βρίσκουν καινοτόμους τρόπους για να αξιοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία για να προσφέρουν μετρήσιμα οφέλη και για τους πολίτες τους».
Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν ότι πολλοί τομείς ανάπτυξης «έξυπνων πόλεων» βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια, και αυτό σημαίνει ότι
η εξοικονόμηση πόρων μέσω τεχνολογιών έξυπνων πόλεων θα παραμείνει υψηλή. Για παράδειγμα, μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να φτάσει τα 96 δις. δολάρια το 2026, καθιστώντας την ανάπτυξή τους εξαιρετικά αποδοτική στις περισσότερες περιπτώσεις.