01 Ιουλίου, 2025

Η Πρόταση της ΚΕΔΕ για τους Μικρούς Ορεινούς και Νησιωτικούς Δήμους

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) πιστεύει ότι «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να διασφαλίσει την ίδια ποιότητα, προσβασιμότητα και καθολικότητα των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών, οπουδήποτε και εάν αυτοί κατοικούν».

Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ με επιστολή του Πρόεδρου της κ. Λάζαρου Κυρίζογλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο πρότεινε να περιληφθεί στον υπό εκπόνηση νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεχωριστό Κεφάλαιο για τους Μικρούς Ορεινούς και Νησιωτικούς Δήμους.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ περιέχει Αιτιολογική Έκθεση, Νομοθετικές Διατάξεις και τετραετές Πρόγραμμα Υποστήριξης των Δήμων για την εφαρμογή τους.

Προβλέπεται η κατηγοριοποίηση των αρμοδιοτήτων των Μικρών Δήμων και η αξιοποίηση των θεσμών εταιρικής σχέσης, συνεργασίας, αλληλεγγύης και επικουρικότητας για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που απαιτούν οικονομίες κλίμακας, όπως είναι οι κοινές υπηρεσίες, η διαδημοτική συνεργασία, η διαβαθμιδική συνεργασία και οι προγραμματικές συμβάσεις, θεσμοί που χρησιμοποιούνται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το “κλειδί” επιτυχίας της προτεινόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η εκπόνηση, χρηματοδότηση και εφαρμογή Προγράμματος Υποστήριξης των Μικρών Ορεινών και Νησιωτικών Δήμων, περιλαμβανομένης της συγκρότησης Κεντρικής Δομής υποστήριξης και τηλε-υποστήριξης, με την ουσιαστική συμβολή του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της ΕΕΤΑΑ.

Στις προτεινόμενες διατάξεις περιλαμβάνεται και διάταξη για την προώθηση της ρήτρας ορεινότητας και της ρήτρας νησιωτικότητας, που αποτελεί άλλωστε κεντρικό στόχο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και των Υποεπιτροπών της.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 05 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμμετοχή της ΚΕΔΕ στη Σύνοδο Ηγετών του CEMR στη Μάλτα – Η ΚΕΔΕ θέτει στο ευρωπαϊκό τραπέζι τις λύσεις για το δημογραφικό

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου,…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 03 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λάζαρος Κυρίζογλου: Συλλογική προσπάθεια για ισχυρότερη δασοπροστασία

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εκπροσωπήθηκε, δια του Προέδρου της και Δημάρχου Αμπελοκήπων–Μενεμένης κ.…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 02 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Απάντηση της Κ.Ε.Δ.Ε. σε σημερινό αναληθές δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας POLITICAL

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στη σελίδα 41 της ηλεκτρονικής σας εφημερίδας, στο οποίο γίνεται αναφορά…