Άρθρο Localit 02 Μαΐου, 2017

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για πέντε λόγους λέει “όχι” στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος» καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στα κείμενα.

Ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος έθεσε πέντε σημεία, αδυναμίες όπως τα χαρακτήρισε, της μελέτης τα οποία αφορούν στην απουσία ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης ατυχημάτων, στην αρτιότητα αφού δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, στη σεισμικότητα -πρόληψη και παρακολούθηση-, στα κέρδη- οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και στην απουσία δημόσιου φορέα ελέγχου και εποπτείας από τεχνολογική, επιστημονική και κάθε άλλη άποψη.

Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ανέφερε ότι η μελέτη απορρίφθηκε για τους εξής πέντε λόγους:

1/ Η ύπαρξη ολοκληρωμένων σχεδίων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των συνεπειών τους , τόσο στο περιβάλλον όσο και στην δρώσα οικονομία  αποτελούν βασικό πυλώνα της πολιτικής για την προστασία της περιοχής. Συνεπώς:

Α. Είναι εξαιρετικά απαραίτητη η ρητή αναφορά ότι αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου της έρευνας /εκμετάλλευσης η αποζημίωση των ζημιών και η αποκατάσταση τους.

Β. Καθίσταται αναγκαία η παρουσία Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο εφαρμογής των περιβαλλοντικών και άλλων υποχρεώσεων.

Γ. Απαιτείται η θεσμοθέτηση Παρατηρητηρίου της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με παροχή οικονομικής και τεχνολογικής στήριξης, με την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης των τοπικών επιστημονικών ιδρυμάτων των  επιμελητηρίων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

2/ Παρά την αναφορά των κειμένων της ΣΜΠΕ στην υψηλή σεισμικότητα της περιοχής, δεν προκύπτει εν τούτοις ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποσόβηση οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης που να οφείλεται στην σεισμική δράση και στην ύπαρξη πλήθους ρηγμάτων. Οι μικροζωνικές μελέτες και οι μελέτες αποτύπωσης των ενεργών και μη ρηγμάτων των βυθών, η εγκατάσταση κατάλληλου δικτύου σεισμογράφων είναι βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ασφαλών δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης.

3/ Αναγκαία προϋπόθεση για την αρτιότητα και πληρότητα της ΣΠΜΕ αποτελεί η ενσωμάτωση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12/6/2013 για την «ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου».

4/ Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η προβλεπόμενη απόδοση του 5% στην αυτοδιοίκηση να εξασφαλίζεται πραγματικά και να μην ακυρώνεται από «λογιστικού» χαρακτήρα ενέργειες του αναδόχου/ εκμεταλλευτή.

5/ Τέλος κυρίαρχο ζήτημα, όχι μόνο για το ΙΟΝΙΟ, αποτελεί η ύπαρξη και λειτουργία  Δημόσιου Φορέα ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη για τον σχεδιασμό , την υλοποίηση και τον έλεγχο εφαρμογής μιας εθνικής πολιτικής επ΄ ωφελεία των πολιτών αυτού του τόπου. Η σημερινή εικόνα  ενός φορέα (ΕΔΥΕ) που «φυτοζωεί» χωρίς την απαραίτητη στελέχωση επιστημονική και διοικητική ,δεν συνηγορεί ασφαλώς στην διατύπωση συμπερασμάτων για ευνοϊκή  υπέρ του δημοσίου συμφέροντος έκβαση της υπόθεσης «εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα».

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αγ. Δημητρίου: “Παναγούλεια 2024”-Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου διοργανώνοντας  για  άλλη μια  χρονιά  τα Παναγούλεια και την Ειρηνοδρομία 2024,τιμά…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λαμία: Στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων μετά από τροφική δηλητηρίαση

Τροφική δηλητηρίαση υπέστησαν δεκάδες μαθητές στη Λαμία, οι οποίοι χθες το βράδυ αλλά και σήμερα…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την ευκαιρία να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε την Πέμπτη…