22 Φεβρουαρίου, 2024

Η ΚΕΔΕ χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση Υποεπιτροπών Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος ΚΕΔΕ:

Ιστορική απόφαση που δικαιώνει το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για ειδική στήριξη των νησιωτικών και ορεινών δήμων και περιοχών

Η ΚΕΔΕ χαιρετίζει την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση αυτοτελών Υποεπιτροπών Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, μετά από πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου και Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών, κ. Μάνου Κόνσολα, και κατόπιν συνεργασίας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, δήμαρχο Ανωγείων, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ειδικότερα στην απόφαση της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής- Μέρος Κοινοβουλευτικό» (ΦΕΚ 22/Α’/12-2-2024)  στο άρθρο 3 ορίζεται ότι: «Στην ειδική μόνιμη επιτροπή περιφερειών συνιστώνται δυο υποεπιτροπές, ως εξής: α. υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών. β. υποεπιτροπή ορεινών περιοχών. Κάθε υποεπιτροπή αποτελείται από το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των Βουλευτών της επιτροπής».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, με δήλωσή του χαρακτηρίζει «ιστορική»  την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση αυτοτελών  Υποεπιτροπών, οι οποίες  θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών.

«Η ιστορική αυτή απόφαση, τονίζει ο κ. Κυρίζογλου, δικαιώνει την πάγια θέση- αίτημα της Αυτοδιοίκησης για την ειδική νομοθέτηση για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, με προβλέψεις για τη διοικητική, οικονομική  και αναπτυξιακή υποστήριξη των μικρών ορεινών, αλλά  και των μικρών νησιωτικών δήμων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εργασίας και εκπαίδευσης, για τη στήριξη και ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών.

Η ιστορική αυτή κίνηση πρέπει να αποδειχθεί πρώτο βήμα για την κάλυψη του διαχρονικού ελλείμματος ειδικής πολιτικής για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να καθοριστούν οι αρχές και τα όργανα για τον σχεδιασμό, υποστήριξη και εφαρμογή των πολιτικών αυτών, προσδίδοντας ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες στους οικείους δήμους. Για να καταγραφούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η δημογραφική συρρίκνωση, οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, η ενεργειακή φτώχεια. Συγχρόνως για να  αναγνωρίζονται οι ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα αυτών των περιοχών. Κυρίως όμως για να εξασφαλίζονται και οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις υποστήριξης των αναπτυξιακών εγχειρημάτων και προγραμμάτων».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 15 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στη Σκιάθο

Συνεδριάζει την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 12:00 το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 12 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ τιμά την πνευματική κληρονομιά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – Από την Σκιάθο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου αναδεικνύει τη διαχρονική παρουσία του Παπαδιαμάντη στον ελληνικό πολιτισμό

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο Δήμος Σκιάθου διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη,…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 12 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕΔΕ για την απώλεια του Δημάρχου Αντιπάρου Αναστάσιου Φαρούπου

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για…