Άρθρο Localit 22 Απριλίου, 2021

Η Αυτοδιοίκηση “παίρνει θέση” στην εκκίνηση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημήτρης Παπαστεργίου: Μόνο με ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πετύχουμε τον εθνικό στόχο να αξιοποιήσουμε προς όφελος της χώρας, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό της Ελλάδας του μέλλοντος

Πάνω από 400 συμμετοχές στην ημερίδα της ΚΕΔΕ για το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης  «Ελλάδα 2.0»

 

Το απόγευμα της Τετάρτης, 21 Απριλίου 2021, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων και αιρετών από όλη την Ελλάδα , η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών και της ενημέρωσης για όλες τις πτυχές του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, «Ελλάδα 2.0».

Την διαδικτυακή ημερίδα παρακολούθησαν  300 Δήμαρχοι, καίω και πολλοί αιρετοί και στελέχη  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ημερίδα πήραν μέρος  παρουσιάζοντας το περιεχόμενο τόσο του Προγράμματος, όσο και του νέου ΕΣΠΑ και του προγράμματος Α. Τρίτσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Η ημερίδα είναι η πρώτη από τις πολλές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης που θα διοργανώσει το επόμενο διάστημα η ΚΕΔΕ, στην προσπάθεια που έχει αναλάβει το Διοικητικό της Συμβούλιο να φέρει κοντά τους δήμους με την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος και μια ουσιαστική ενημέρωση πάνω στις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι, προκειμένου να αξιοποιηθουν από όλους τους δήμους , ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην ημερίδα  μίλησε για την «Ελλάδα 2.0», που είναι η Ελλάδα που οραματίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση,  με έργα ουσίας κι όχι βιτρίνας, που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους για πολλά χρόνια στις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία κι ανάπτυξη, με αναβαθμισμένο το ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των σημαντικών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από το καλοκαίρι του 2020 η ΚΕΔΕ κατέθεσε προτάσεις.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας από τον Αύγουστο του 2020 έχει προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα που είναι ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και κοστολογημένα , τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ουσιαστική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας. Έχει προτείνει οριζόντιες δράσεις που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στην οικονομία η πανδημία, αλλά και την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων όσο και την αποκέντρωση.

Έχει προτείνει έργα που στοχεύουν στην βιωσιμότητα, το περιβάλλον, τις έξυπνες πόλεις.
Και αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στο σχεδιασμό του προγράμματος.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι μάλλον το μεγαλύτερο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση των μελετών, κυρίως στους μικρούς Δήμους, καθώς αυτός θα είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας τόσο του συγκεκριμένου προγράμματος, όσο και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αυτό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του προσωπικού των Δήμων που λόγω κινητικότητας εξακολουθούν να αποψιλώνονται από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε τους Υπουργούς και τα στελέχη της Κυβέρνησης για τη συνεργασία και τη συμμετοχή τους στην ημερίδα και βεβαίως τους 300 Δημάρχους και τους αυτοδιοικητικούς που την παρακολούθησαν.

 

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:  Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα.  

Σήμερα ανοίγουμε την κουβέντα για την επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και για το μέλλον της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Μπροστά μας έχουμε το «Αντώνης Τρίτσης», πολλά υποσχόμενο, με μεγάλο αλλά συγκεκριμένο προϋπολογισμό αλλά παράλληλα το Ταμείο Ανάκαμψης, ανοίγει ένα καινούργιο παράθυρο που θα καλύψει τα κενά που αναπόφευκτα υπάρχουν. Και μετά υπάρχει και η νέα Προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ.
Η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι, αφού έχουμε ισορροπήσει τα δεδομένα με την πανδημία παίρνουμε την πρωτοβουλία, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία για να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας, μιλώντας για κάτι μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στο «Αντώνης Τρίτσης» τα επισημάναμε στο πρόσφατο μας Διοικητικό Συμβούλιο. Όμως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγαλύτερη, ίσως και η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την Αυτοδιοίκηση.
Πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε πόρους που έχουμε μπροστά μας.
Σημασία δεν έχει να δούμε μόνο ποιοι είναι αυτοί οι πόροι, αλλά μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς και τα στελέχη της Κυβέρνησης, να δούμε πώς πρέπει να προετοιμαστούν οι Δήμοι έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.
Πρέπει να δούμε ποια έργα που εκ των πραγμάτων θα μείνουν εκτός του «Αντώνης Τρίτσης», θα μπορέσουν και με ποιο τρόπο να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η ανάγκη για έργα στις τοπικές κοινωνίες έχουν ξεπεράσει τα 3 δις. προτάσεων.
Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μια νέα Ελλάδα, στην οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει ενεργό ρόλο.

Τα έργα τα οποία μας αφορούν σε γενικές γραμμές, είναι τα παρακάτω:

  • Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και οδοφωτισμού
  • Αναπλάσεις – Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες και με τι ποσά; Ποια έργα είναι ονοματισμένα και ποια ποσά μένουν αδιάθετα ώστε να κατατεθούν νέες προτάσεις;
  • Τι γίνεται με έργα ύδρευσης και αποχέτευσης – εμβληματικά και μη;
  • Τι θα γίνει με τα smart cities – Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι στοχευμένο σε έργα πρασίνων και έξυπνων πόλεων.
  • Τι θα γίνει με τα έργα οδικής ασφάλειας και τα έργα βελτίωσης των οδοστρωμάτων μέσα στις πόλεις μας – ειδικά μετά τα έργα υποδομών που θα τρέξουν αυτό το διάστημα;
  • Πώς και πότε θα τρέξουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που γνωρίζουμε ότι θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης;
  • Ποιες δημοτικές δομές υγείας αλλά και δομές προσχολικής αγωγής μπορούν να χρηματοδοτηθούν;
  • Συμπράξεις για νέα επιχειρηματικά πάρκα

 

Πρέπει επίσης να μάθουμε πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με τη Νέα Προγραμματική Περίοδο, μια Νέα Προγραμματική Περίοδο στην οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι πάλι απλώς παρατηρητής. Δεν μπορούν οι Δήμοι να συμμετέχουν μόνο τυπικά στις Επιτροπές Παρακολούθησης. Αν θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα, πρέπει να συμμετέχουμε στις ομάδες σχεδιασμού των πολιτικών, να τρέξουμε αυτοτελώς δράσεις για τις έξυπνες πόλεις, τις ΟΧΕ και τη ΒΑΑ.

Τέλος πρόνοια πρέπει να υπάρξει για έργα αγροτικής οδοποιίας αλλά και απαλλοτριώσεις για κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

 

Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έκανε εκτενή αναφορά στα έργα  του υπουργείου Εσωτερικών που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και που αφορούν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε τα εξής:

  • Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση: Η εγκαθίδρυση και λειτουργία μιας μόνιμης δομής η οποία σε σταθερή και μόνιμη βάση θα αξιολογεί τις αρμοδιότητες, ποιος τις ασκεί και πόσο αποτελεσματικά τις ασκεί.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία βάσης τεχνικής ευφυΐας για τις προσλήψεις. Θα πρόκειται για μόνιμο μηχανισμό που θα μετρά τις ανάγκες και σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα μεριμνά για γρήγορη και αποτελεσματική διεκπεραίωσή τους.
  • Ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ
  • Αξιοποίηση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα με ένα καινούργιο εργαλείο που θα ανιχνεύει τις δεξιότητες του προσωπικού για να τοποθετηθεί στις κατάλληλες θέσεις.
  • Δημιουργία μηχανισμού ανταμοιβών και αποτελεσματικής άσκησης διοίκησης και επίτευξης στόχων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην απορροφητικότητα των αναγκαίων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι πρέπει όλοι να είναι αφοσιωμένοι ώστε να μη μείνει  το παραμικρό ποσό ανεκμετάλλευτο και να μη χαθούν ευκαιρίες.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Βορίδης  ανακοίνωσε ότι:

Πρώτον,  αμέσως μετά το Πάσχα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεύτερον, ότι  προωθείται άμεσα από  το υπουργείο η κατάργηση των αδρανοποιημένων νομικών προσώπων και ιδρυμάτων των δήμων.

Τρίτον, ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ξεκαθαριστούν τα ζητήματα ελέγχου νομιμότητας των ΟΤΑ, ενώ θα εξεταστούν και τα ζητήματα περί καταστατικής θέσης των αιρετών στην Αυτοδιοίκηση.

Τέταρτον,  σε ό,τι αφορά στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που  όπως σημείωσε πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερου σχεδιασμού, θα συζητηθεί προκειμένου μέχρι τον Ιούνιο να έχει αντιμετωπιστεί.

Τέλος, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε  τη σύνταξη του Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

 

 

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας

«Θεωρώ ότι η σημερινή ημερίδα της ΚΕΔΕ είναι μια ευτυχής συγκυρία γιατί στις επόμενες μέρες θα αρχίσουν εξειδικευμένες συζητήσεις με τα υπηρεσιακά στελέχη και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων και κυρίως του Οικονομικών για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο. Εκκρεμεί η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς πόρους για τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία η δυνατότητα που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως  είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και να τα μοχλεύσουμε με άλλα εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ και το «Αντώνης Τρίτσης» και έτσι έχουμε μια παλέτα που μπορούμε να την αναπτύξουμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κοινωνικά και αναπτυξιακά για την τοπική κοινωνία σε επίπεδο Δήμων

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχειβασικούς άξονες από τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε πόρους και σε επίπεδο Δήμων και σε επίπεδο Περιφερειών εκτός από τα Υπουργεία. Οι πόροι αυτοί ήταν περίπου 3,2 δις ευρώ και κάποιοι ήταν δεσμευμένοι για μεγάλα έργα που θα γίνουν τοπικά, όπως αστικές αναπλάσεις, έργα λυμάτωνή ύδρευσης. Υπάρχουν όμως και ελεύθεροι πόροι που αφορούν και στο οδικό δίκτυο και για πράσινες-αστικές αναπλάσεις αλλά και για ύδρευση/λύματα
Μπορούμε να βρούμε πόρους λοιπόν να εντάξουμε είτε νέα έργα με μεγάλο βαθμό ωριμότητας είτε έργα που θα έχουν ενταχθεί σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το «Αντώνης Τρίτσης» και θα μπορούσαν να μεταφερθούν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία για να δούμε πόσα χρήματα μπορούν να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σήμερα υπάρχουν ενταγμένα έργα στο Φιλόδημος 1 που απορροφούν ένα μεγάλο μέρος από το «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα που μπορούν να μεταφερθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ήδη έχουμε συζητήσει για θέματα οδικού δικτύου και αστικών αναπλάσεων. Η συνεργασία μας με τα άλλα Υπουργεία  θα μεταφέρει έργα ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ από το Αντώνης Τρίτσης. Επίσης θα καταφέρουμε να αντλήσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης αντίστοιχο ποσό.
Στόχος μας πάντως είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Πέτσας κάλεσε τους Δήμους να κινητοποιηθούν ώστε ώριμα έργα που ίσως λόγω πλαφόν δεν θα χωρούσαν στο Αντώνης Τρίτσης ή δεν θα ήταν έτοιμα την καταληκτική ημερομηνία, 31/5 να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι επόμενοι μήνες είναι ένα στοίχημα για να μεταφερθούν έργα ή ώριμα έργανα μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Με την παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη του «Ελλάδα 2.0» στην ενημερωτική εκδήλωση της ΚΕΔΕ άνοιξε το παράθυρο συζήτησης για το πώς θα επηρεάσει το πρόγραμμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στη δομή, τους στόχους και τους περιορισμούς τα προγράμματος  σημείωσε ότι  τα περισσότερα έργα είναι κλειστά, προαποφασισμένα και με υψηλή ωριμότητα μελετών και ξεκινάνε άμεσα. Επίσης, σημείωσε ότι  από τα 57 δις ευρώ που κινητοποιεί αυτό το σχέδιο 40-43 δις ευρώ αφορούν ώριμες ιδιωτικές επενδύσεις. Η σημασία αυτών των επενδύσεων είπε, είναι ότι όταν συμβούν σε συγκεκριμένες περιοχές θα φέρουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Άρα, τόνισε,  και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πάρα πολύ μεγάλος και αφορά στην υποδοχή και τη φιλοξενία αυτών των επενδύσεων.

Σε ότι αφορά στα ανοιχτά έργα,   δηλαδή έργα και προγράμματα  που έχουν και τοπικό χαρακτήρα και εμπλέκεται πολύ άμεσα  ή έμμεσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα οποία μπορεί να συμμετάσχει,  ο κ. Σκυλακάκης  είπε ότι η λεπτομερής παρουσίασή τους θα γίνει το επόμενο τρίμηνο και ότι  πρόκειται για τα εξής:

  • Υπογειοποιήσεις δικτύων σε αστικές και σε κάποιες δασικές περιοχές.
  • Το μεγάλο «Εξοικονομώ» του Δημοσίου για έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και οδοφωτισμού, η επιδότηση των οποίων θα γίνει μόνο με την προϋπόθεση συμμετοχής και των πόρων ενός ιδιωτικού φορέα. Το διατιθέμενο ποσό ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ ενώ οι εξοικονομήσεις εκτιμάται  να είναι της τάξης των 600 εκ. ευρώ.
  • Οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι ονοματισμένες, όπως για παράδειγμα ο Ελαιώνας. Η ένταξη των αναπλάσεων έχει ως προϋπόθεση να έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
  • Έργα  ύδρευσης , εξοικονόμησης πόσιμου νερού, άρδευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, προστασίας βιοποικιλότητας, αντιπυρικής προστασίας, αλλά χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση.
  • Πολεοδομικά σχέδια, τα οποία εμπλέκουν όλους τους δήμους και  θα περιλαμβάνουν και ειδικά πολεοδομικά και οριοθέτηση οικισμών .
  • Ψηφιακά έργα που θα αγγίξουν και τους δήμους.
  • Οι «έξυπνες πόλεις»,  αλλά το πρόγραμμα αφορά κάποιους δήμους από δέκα έως είκοσι.
  • Έργα  για ανακαινίσεις δημοτικών δομών υγείας
  • Έργα παιδικής προστασίας με τη  δημιουργία παιδικών και βρεφικών σταθμών.
  • Έργα οδικών παρεμβάσεων για βελτίωση οδικής ασφάλειας.
  • Επιχειρηματικά πάρκα σε συνεργασία με ιδιώτες.

Για τις προκηρύξεις των έργων ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι σε ότι αφορά στα κλειστά έργα οι προκηρύξεις θα γίνουν νωρίτερα, ενώ για τα ανοικτά θα  γίνει διαβούλευση μέχρι την έγκριση του Σχεδίου και μετά θα βγουν οι προκηρύξεις από τα υπουργεία.

Σε ότι αφορά την τεχνική βοήθεια σε μικρούς δήμους ανέφερε πως τα ίδια τα έργα εμπεριέχουν την τεχνική βοήθεια – δαπάνες ωρίμανσης μελετών. Πέραν αυτού το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης θα κάνει και μια ενεργή  προώθηση και παρακολούθηση  σε κάθε υπουργείο. Σε περίπτωση καθυστερήσεων  θα διαθέτει  δικές του δυνάμεις συμβουλευτικές και μελετητικές προκειμένου να παρεμβαίνει.

 

Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης

Ταμείο ανάκαμψης και ΕΣΠΑ είναι συμπληρωματικά εργαλεία, συμπληρωματικοί πόροι, όπως είπε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης και πρόσθεσε ότι « στόχος είναι και τα δύο να τα επενδύσουμε στην ελληνική οικονομία τα επόμενα 7 χρόνια, όσο κρατάει το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να έχουμε τη μέγιστη προστιθέμενη αξία σε επίπεδο υποδομών, αγοράς, κοινωνίας, πολιτών.»

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ, επεσήμανε ότι Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων  και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν μπει στην τελική ευθεία για να κλείσει το πρόγραμμα και να υπογραφεί συμφωνία,  αναφέροντας πως θεωρεί, ότι μετά το καλοκαίρι μπορούν να ξεκινήσουν οι πρώτες δράσεις του.

Το νέο ΕΣΠΑ,  όπως είπε ο κ. Τσακίρης, είναι πιο αυξημένο από το περασμένο και μαζί με την εθνική συμμετοχή είναι γύρω στα 26 δις ευρώ, με πέντε  στόχους  πολιτικής:

  1. Εξυπνότερη Ευρώπη,  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξυπνότερη Ελλάδα σε εθνικό, και αφορά τον έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία.Κοινοτική συνδρομή  4 δις ευρώ.
  2. Πράσινη Μετάβαση.  Κοινοτική συνδρομή  5 δις ευρώ.

3 Διασύνδεση τόσο από άποψη δεδομένων όσο και υποδομών. Κοινοτική  συνδρομή σ2,2 δις ευρώ.

  1. Κοινωνικό κομμάτι.  Κοινοτική συνδρομή 6,3 δις ευρώ.

5 Ανάπτυξη αστικών αγροτικών και παράκτιων περιοχών. Κοινοτική συνδρομή 1,14 δις ευρώ.

Υπάρχει επίσης  και ο  ειδικός στόχος του Ταμείου Δίκαιης  Μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση με Κοινοτική συνδρομή 1,3 δις ευρώ.

Ο κ. Τσακίρης,είπε ότι και το νέο ΕΣΠΑ, χωρίζεται σε τομεακά και περιφερειακά προγράμματα. «Δεν αλλάζει η βασική αρχιτεκτονική δομή του, αλλάζουν οι στόχοι, οι επιλεξιμότητες».

Η αρχιτεκτονική  σε ότι αφορά τα περιφερειακά και τα τομεακά προγράμματα συνεχίζει να είναι ίδια, κάποιες μικρές αλλαγές στα τομεακά και περισσότερα κονδύλια  στα περιφερειακά. Το 1/3  του νέου ΕΣΠΑ, θα είναι για δράσεις χρηματοδοτούμενες στις περιφέρειες, επισημαίνοντας ότι, σ’ αυτό το κομμάτι οι Δήμοι έχουν να παίξουν  ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Μιλώντας επίσης γενικότερα για το ΕΣΠΑ, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω  επειδή σε αρκετές προγραμματικές περιόδους  δεν είχαμε την ταχύτητα μετάβασης, και βλέπουμε πράγματα που θέλουμε να κάνουμε τώρα να μην είναι επιλέξιμα για το ΕΣΠΑ. (πχ στερεά απόβλητα, φυσικό αέριο).

Λέγοντας εμφατικά ότι, ο σχεδιασμός, είναι πάρα πολύ σωστός, ότι οι προτάσεις είναι πολύ καλές, εντόπισε το πρόβλημα, στην υλοποίηση. Και παρότρυνε τους δήμους να ενισχύσουν το δυναμικό τους,προκειμένου  να υλοποιούν έργα.

Άρα, πρόσθεσε,  το νέο ΕΣΠΑ θα είναι πιο δύσκολο από το παλιό καθώς εμείς συνεχίζουμε να μένουμε πίσω, στην πολιτική που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.«Παρόλα αυτά με το παλιό ΕΣΠΑ  έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια, η απορρόφηση είναι πάρα πολύ ψηλά.  Με χθεσινά στοιχεία σε ότι έχει να κάνει με την απορρόφηση όλων των κοινοτικών κονδυλίων, πλην του αγροτικής και κάποια άλλα μικρά είμαστε 4οι σε όλη την ΕΕ, όταν κάποια στιγμή είμασταν 11οι και 12οι».

Το επόμενο ΕΣΠΑ  σε ότι αφορά τη φιλοσοφία και τη στρατηγική δεν θα έχει περιχαρακωμένες περιοχές, περιχαρακωμένα ποσά, θα προσπαθήσουμε τα έργα που είναι πιο ώριμα,  να εντάσσονται πιο γρήγορα, να γίνονται πιο γρήγορα και να πληρώνονται πιο γρήγορα.

Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης

Είμαι εντυπωσιασμένος που βλέπω 300 αυτοδιοικητικούς να παρακολουθούν αυτή την ημερίδα είπε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάνης παίρνοντας το λόγο στην ημερίδα της ΚΕΔΕ και τόνισε:
Θέλω να ξέρετε ότι και ο Υπουργός, Κώστας Καραμανλής και εγώ είμαστε στο πλευρό σας για να γίνουν έργα που θα μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές στους δήμους και να έχουν το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξή τους.
Η πανδημία πήγε πίσω την Ελλάδα αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι, μετά και την οδηγία του Πρωθυπουργού, για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το νέο ΕΣΠΑ, το Αντωνης Τρίτσης τα ΣΔΗΤ, που θα κάνουν να επανακκινήσει η ελληνική οικονομία.
Ο ρόλος σας, ο ρόλος των ΟΤΑ είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για τα έργα και τις αδειοδοτήσεις. Τα έργα του Υπ. Υποδομών θα αποδώσουν στους δημότες σας.
Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε σε ονοματισμένα έργα που θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα και τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν προς απορρόφηση 70 δις ευρώ που πρέπει από κοινού να δουλέψουμε για να τα απορροφήσουμε ξεπερνώντας παθογένειες του παρελθόντος.

Αναφέρθηκε δε στα μεγάλα οδικά έργα όπως ο ΒΟΑΚ και ο Ε65, μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Ελλάδα, υδραυλικά έργα, στον Προαστιακό της Δυτικής Αττικής, έργα οδικής ασφάλειας και σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού των υποδομών της χώρας και στις αναβαθμίσεις των αεροδρομίων. Ειδικά για την οδική ασφάλεια είπε ότι υπάρχουν έργα ύψους 450 εκ. ευρώ το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν, ενώ άλλα 250 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνουν έργα σε συνεργασία με τους Δήμους για να έχουν έναν ενεργό ρόλο ονοματίζοντας έργα. Στόχος είναι να απορροφηθούν όλοι διαθέσιμοι πόροι.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι ο νέος νόμος περί δημοσίων συμβάσεων θα συμβάλει στην επιτάχυνση διαδικασιών για τους Δήμους και ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρος για την στενή συνεργασία και τις προτάσεις που κατέθεσε.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιστορική νίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Καταλύτης η ΚΕΔΕ για τις ΔΕΥΑ και τον ΝΟΚ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της…

ΚΕΔΕ 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ για την προταθείσα τροπολογία στο Σ/Ν του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών

Συμπεριλήφθηκε στο άνω σχέδιο νόμου τροπολογία (άρθρο 6) με τίτλο «Μεταβατικές διατάξεις για το Νέο…

ΚΕΔΕ 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στήριξη 150 οικογενειών με το πρόγραμμα «Δεύτερο Σπίτι» από την Κωτσόβολος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας  

150 συσκευές βρήκαν το «Δεύτερο σπίτι» τους σε οικογένειες που τις είχαν πραγματικά ανάγκη σε…