Άρθρο Localit 16 Αυγούστου, 2015

H 17η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας

φεστιβάλ ΜελιτζάναςΤη «17η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας», διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου, ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου/

Πρόκειται για γιορτή – θεσμό της περιοχής, μιας και αναδεικνύεται και υποστηρίζεται το ιδιαίτερο αυτό προϊόν που καλλιεργείται στο Λεωνίδιο.

Έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το Μάρτη του 1996, κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.

Το Πρόγραμμα της  «17ης Γιορτής Τσακώνικης Μελιτζάνας» θα περιλαμβάνει:

Διαγωνισμό μαγειρικής με φαγητά και γλυκά με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα
Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Σύλλογο Λεωνιδίου
Συναυλία με παραδοσιακό, λαϊκό και νησιώτικο πρόγραμμα με τη Στέλλα Κονιτοπούλου και την ορχήστρα της
Κέρασμα μικρών εδεσμάτων με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα
Λειτουργία υπαίθριας αγοράς με τοπικά προϊόντα

Το λιμάνι της Πλάκας του Λεωνιδίου, από την 29η Αυγούστου, θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει για μία εβδομάδα το «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα». Το επιβατηγό πλοίο Νεράιδα ναυπηγήθηκε ως Laurana το 1939 και το 1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση. Δρομολογήθηκε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού, λαμβάνοντας το ελληνικό του όνομα Νεράιδα. Αίγινα, Μέθανα Πόρος, Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Λεωνίδιο, Μονεμβασιά και Επίδαυρος μερικοί από τους προορισμούς του. Το 1974 το πλοίο αποσύρθηκε και μετά από 33 χρόνια, το 2007, ξεκίνησε η μετατροπή του σε πλωτό μουσείο που φιλοξενεί την ιστορία του σκαριού και την επιχειρηματική ιστορία του ιδιοκτήτη του.
Οι κάτοικοι της περιοχής μας και οι επισκέπτες μας, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να επισκεφθούν μέχρι και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου το «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα», σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας που θα αναρτηθεί σε σχετικές αφίσες. Επιπλέον, τα παιδιά 6-12 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένα Παιχνίδι Εν Πλω» που θα πραγματοποιείται καθημερινά.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Με μια ματιά 14 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βραβεύτηκαν μαθητές στο πλαίσιο του Παγκρήτιου Διαγωνισμού «Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026»

Η τελετή βράβευσης των μαθητικών έργων που διακρίθηκαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό με τίτλο «Κρήτη-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια…

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 60 εκ. ευρώ για θωράκιση των νησιών από τη λειψυδρία

Πρωτοβουλία για  την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου απέναντι στο μείζον πρόβλημα…

Ενδιαφέρουν 14 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Αγράφων

Ο Δήμος Αγράφων ανακοίνωση την Τετάρτη 14 Μαΐου, την έναρξη της διαδικασίας υποβολής πρότασης για…