Ως “Κοιμώμενο γίγαντα” για την ανάπτυξη της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτηρίζει τη γεωθερμία ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αθανάσιος Καρούντζος.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το σχετικό θέμα επισημάνθηκε ότι βασικό ζητούμενο είναι η εκμετάλλευση της γεωθερμίας με τη δημοπράτηση και εκμίσθωση της χρήσης τμημάτων των γεωθερμικών πεδίων.
Η γεωθερμία μπορεί να τροφοδοτεί αγροτικές χρήσεις, όπως θέρμανση θερμοκηπίων, ξήρανση αγροτικών προϊόντων και ξυλείας, λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών και οικιακές χρήσεις π.χ. Τηλεθέρμανση.
Σύμφωνα με τον Θ. Καρούντζο, αν και το νομοθετικό πλαίσιο είναι στρεβλό και χρονοβόρο, ωστόσο υπάρχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος διάθεση για αλλαγές του και αποκέντρωση των συγκεντρωτικών διαδικασιών.
Προς τη κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ελέγχει το ΙΓΜΕ τις μελέτες των δήμων για την ύπαρξη γεωθερμικών πεδίων ώστε να γίνεται γρηγορότερα η διαδικασία της επίσημης βεβαίωσής τους από το υπουργείο.
Μέχρι τώρα στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν έξι βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία (Σιδηροκάστρου, Αγκίστρου και Νιγρίτας Σερρών, Λαγκαδά, Απολλωνίας και Νέου Ρυσίου Θεσσαλονίκης) και πέντε μη βεβαιωμένα (Λιθότροπου Σερρών, και Ελαιοχωρίων, Σάνης, Κασσάνδρας και Αφύτου Χαλκιδικής).
Ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας ετοιμάζει φάκελο για το θέμα προκειμένου να προσδιοριστούν οι ζώνες προστασίας των ιαματικών πηγών και να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του δυναμικού τους.