Άρθρο Localit 10 Σεπτεμβρίου, 2021

Γεωπάρκο Βίκου- Αώου: Αξιολογείται ως ένα από τα πέντε σπουδαιότερα γεωπάρκα του κόσμου

Ως ένα από τα πέντε σπουδαιότερα Γεωπάρκα του κόσμου, όσον αφορά την γαιο-αισθητική και τους καρστικούς ασβεστολιθικούς σχηματισμούς, χαρακτήρισαν το Γεωπάρκου Βίκου- Αώου οι αξιολογητές της UNESCO.

Τη διαπίστωση αυτή διατύπωσαν κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, στον οποίο μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από την τριήμερη επαναξιολόγησή του.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε., που είναι ο φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου, Κωνσταντίνος Ντέτσικας, ο διευθυντής Γεώργιος  Θεοχάρης,  ο συντονιστής της διαχείρισής του και εκπρόσωπος του Γεωπάρκου  στην UNESCO Χαρητάκης Παπαϊωάννου,  καθώς και τα στελέχη που εμπλέκονται σε θέματα Γεωπάρκου,  ο δήμαρχος Ζαγορίου Γεώργιος Σουκουβέλος και ο  αρμόδιος  Πεζοπορικού Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου- περιφερειακός σύμβουλος   Ηλίας Γκαρτζονίκας.

Οι δύο αξιολογητές- Stephan Legal (από τη Γαλλία) και Marfred Kupetz (από τη Γερμανία), υπογράμμισαν τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία 4-5 χρόνια για την ανάδειξη του Γεωπάρκου από την Αναπτυξιακή Εταιρία «Ήπειρος» Α.Ε., την περιφέρεια Ηπείρου και τους δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, τονίζοντας ότι δημιουργούνται νέες συνθήκες για τον τουρισμό και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Ο περιφερειάρχης  εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα του μετέφεραν οι δύο αξιολογητές των Γεωπάρκων της Unesco, oι οποίοι επισκέφτηκαν περισσότερα 50 σημεία του και τόνισε ότι η θετική εικόνα του,  αποτελεί προπομπό ώστε να ενταχθεί το  Ζαγόρι συνολικά στον κατάλογο  των Πολιτιστικών Τοπίων της  Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Το ενδιαφέρον το δικό μας είναι μέγιστο, δια της Αναπτυξιακής Εταιρείας και σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής, ασχολούμαστε ώστε κάθε μέρα να είμαστε καλύτεροι. Θεωρώ ότι αναγνώριση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO,  ήταν και το ερέθισμα  για να ζητήσουμε  για να ενταχθεί η  περιοχή του Ζαγορίου  στον παγκόσμιο κατάλογο της Unesco εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού. Γενικά ήταν μια πολύ καλή εμπειρία», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος τόνισε ότι ο δήμος και οι κάτοικοί του έχουν αγκαλιάσει την έννοια του Γεωπάρκου, το οποίο εκτίμησε ότι μπορεί να  συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στην προώθηση των τοπικών του προϊόντων.

«Εγώ είμαι ευχαριστημένος από όσα ειπώθηκαν στην σύσκεψη. Αφενός κατατάσσουν το Γεωπάρκο στα πέντε καλύτερα γεωπάρκα του κόσμου όσον αφορά τη γεωμορφολογία του συμπλέγματος της Τύμφης και αυτό είναι το έναυσμα εμείς οι Ζαγορίσιοι αλλά και όλοι οι Ηπειρώτες να αισθανόμαστε υπερήφανου», πρόσθεσε.

Ο εκ των αξιολογητών Marfred Kupetz, ο οποίος είναι υπεύθυνος του διακρατικού γεωπάρκου Γερμανίας- Πολωνίας “Muskau Arch”, στις δηλώσεις του  ανέφερε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος και εντυπωσιασμένος από την εικόνα του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, εκτιμώντας ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια θα αναπτυχθεί περαιτέρω η περιοχή βασιζόμενη σε αυτό.

«Η αποστολή επαναξιολόγησης- ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων- είχε οργανωθεί με πάρα πολύ ελκυστικό και καλό τρόπο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε το φημισμένο τοπίο της περιοχής και να μιλήσουμε με κατοίκους της περιοχής. Ως γεωλόγος έμεινα έκπληκτος από την αισθητική του γεωλογικού τοπίου. Έχω δει πολλά τοπία με άσπρο ασβεστόλιθο και πράσινο φλύσχη αλλά θεωρώ ότι αυτή η περιοχή είναι μέσα στις πέντε καλύτερες στον κόσμο»

Ο έτερος αξιολογητής Stephan Legal, ο οποίος είναι υπεύθυνος του  Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας, ανέφερε και τα εξής:

«Είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ήπειρος ΑΕ διαχειρίζεται το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου με έναν ολιστικό τρόπο που δεν αφορά μόνο την γεωλογία, αλλά και την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Τώρα είμαστε 169 γεωπάρκα σε παγκόσμιο επίπεδο που βαδίζουμε μαζί μπροστά και συνεργαζόμαστε, έτσι ώστε να διαχειριζόμαστε τις περιοχές των γεωπάρκων με αυτόν τον τρόπο. Και σε κάθε γεωπάρκο θέλουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη που έχει να κάνει με τα τοπικά προϊόντα, τις δραστηριότητες των ντόπιων και βέβαια σε σεβασμό με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά».

Τέλος ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε., κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε  ότι η διαδικασία της επαναξιολόγησης των Γεωπάρκων γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και αυτή ήταν η 4η φορά που έγινε για το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου. Το αποτέλεσμα της τωρινής αξιολόγησης αναμένεται να ανακοινωθεί μετά από ένα περίπου εξάμηνο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το Γεωπάρκου Βίκου- Αώου θα παραμείνει χωρίς «αστερίσκους» στη λίστα της UNESCO.

Tέλος ευχαρίστησε τους δύο αξιολογητές, που παρά την πανδημία, πραγματοποίησαν το ταξίδι και τον επανέλεγχο, καθώς επίσης την περιφέρεια, τους δήμους, την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. και την Ελληνική Αρχή Γεωλογκών και Μεταλλευτικών Ερευνών για τη συνεχή στήριξη της προσπάθειας που παρέχουν.

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Άνοιξαν οι εγγραφές για τις Παιδικές Εξοχές 2026

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής για…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου στην ΕΡΤ3 : Δήμοι υπό πίεση- Ζητείται άμεση οικονομική ενίσχυση χωρίς νέα βάρη στους πολίτες

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Αποδελτίωση», στους δημοσιογράφους Όλγα Ψαρίδου και Ίων Τσώχο, παραχώρησε την…

Με μια ματιά 02 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Κέρκυρα τιμώμενη πόλη στις «Εορτές Εξόδου» 2026 στο Μεσολόγγι

Τιμώμενη πόλη στις φετινές «Εορτές Εξόδου» στο Μεσολόγγι είναι η Κέρκυρα, στο πλαίσιο των επετειακών…