Οι κάτοικοι του Saint-Joachim μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το ασυνήθιστο κοινοτικό ενεργειακό πρόγραμμα με μόλις 5 ευρώ
Γαλλική πόλη εγκαθιστά ένα στέγαστρο ηλιακών συλλεκτών πάνω από το νεκροταφείο της, το οποίο θα διανέμει ενέργεια στους κατοίκους της περιοχής. Η ιδέα δεν ξεκίνησε με την ηλιακή ενέργεια. Το Saint-Joachim βρίσκεται στη μέση του βάλτου Brière – ενός τεράστιου βάλτου βόρεια των εκβολών του Λίγηρα.
Όταν το 1970 γέμισε το πρώτο νεκροταφείο , δημιουργήθηκε ένα νέο νεκροταφείο στα ανατολικά του κύριου νησιού της πόλης, το οποίο όμως έχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Λόγω της θέσης του, το νεκροταφείο συχνά πλημμυρίζει το χειμώνα. Η αποστράγγιση του εδάφους θα ήταν μια συνεχής μάχη με τον υδροβιότοπο, οπότε ο δήμαρχος του Saint-Joachim πρότεινε την κάλυψη του χώρου για να σταματήσει να γεμίζει με βρόχινο νερό.
Δεδομένου ότι η πόλη μπορεί επίσης να γίνει πολύ ξηρή το καλοκαίρι, η δεύτερη ιδέα ήταν να επαναχρησιμοποιηθεί αυτό το νερό για το ξεραμένο γρασίδι του παρακείμενου αθλητικού συλλόγου και άλλων χώρων πρασίνου.
Οι ηλιακοί συλλέκτες ήταν η τελευταία πινελιά – ένας τρόπος να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από μια κατά τα άλλα περιττή επιφάνεια.
Το Saint-Joachim έχει προηγηθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- εγκατέστησε φωτοβολταϊκά πάνελ στις δημοτικές στέγες το 2012. Έτσι, όταν το έργο προτάθηκε το 2021, η πόλη αποφάσισε να προσφέρει αυτή τη νέα ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια στους κατοίκους.
Το ηλιακό στέγαστρο θα είναι μια κοινοτική πηγή ενέργειας
Η τοποθεσία του νεκροταφείου φαίνεται να είναι το πιο εντυπωσιακό μέρος του ηλιακού έργου, με εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές μακέτες για το πώς θα μοιάζει το στέγαστρο των 1,3 μεγαβάτ (MW).
Αλλά μια ακόμη πιο ασυνήθιστη πτυχή είναι ο ισότιμος τρόπος με τον οποίο θα διανεμηθεί η ενέργεια.
Οι περισσότερες ενεργειακές πρωτοβουλίες ακολουθούν μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, αλλά το έργο του νεκροταφείου Saint-Joachim είναι συνδιαμορφωμένο από τους πολίτες. Στην πόλη των περίπου 4.000 κατοίκων, περίπου 420 κάτοικοι έχουν δηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο έργο. Με ένα τέλος συμμετοχής μόλις 5 ευρώ, θα έχουν τελικά μερίδιο στην ενέργεια που θα παράγει.
Εάν η νέα ηλιακή πηγή κάλυπτε εξ ολοκλήρου τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια των πλησιέστερων σπιτιών, θα κάλυπτε περίπου το 20% της πόλης ή 800 άτομα.
Όμως η ισότιμη κατανομή της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ τους απαιτεί μια νέα μέθοδο, βασισμένη σε έναν αλγόριθμο που πρέπει να κατασκευαστεί από το μηδέν.
Η τεχνολογία θα λαμβάνει μετρήσεις 30 λεπτών από τους καταναλωτές και από το ηλιακό στέγαστρο. Στο τέλος κάθε μήνα, αυτά τα κρυπτογραφημένα δεδομένα θα επιτρέπουν στον Γάλλο διαχειριστή του δικτύου Enedis να υπολογίζει τις οφειλόμενες μειώσεις σε κάθε συμμετέχοντα.
Η Brier’energie εκτιμά ότι τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 150 έως 250 ευρώ από τους ετήσιους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.