Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργης Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνης μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΡΑΑΕΥ με θέμα: “Οι ρυθμιστικές αρμοδιότητες της ΡΑΑΕΥ στα Ύδατα. Το σήμερα και το αύριο”.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πολλές με κυριότερες τη λειψυδρία, το ενεργειακό, τη ψηφιοποίηση των δικτύων, την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού.
Επίσης υπογράμμισε ότι η ΕΔΕΥΑ εκφράζει την αγωνία της για τις εξελίξεις εξαιτίας του σχεδίου νόμου που προωθεί για ψήφιση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις ΔΕΥΑ χωρίς να έχουν λυθεί τα βασικά προβλήματά τους και κυρίως το ενεργειακό. Σημείωσε ότι σήμερα οι ΔΕΥΑ δεν έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας, ενώ το Πρόγραμμα “Απόλλων” θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια με προφανή τον κίνδυνο να αυξηθούν σημαντικά τα τιμολόγια του νερού.
Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε επίσης ότι το σχέδιο νόμου με κίνητρα και αντικίνητρα που παρέχει για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, οδηγεί σε αφυδάτωση των επιχειρήσεων με άμεσες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Συμπλήρωσε δε ότι η ΕΔΕΥΑ θεωρεί πως θα πρέπει να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για τον φυσικό πόρο και την κοινωνία, ενώ η ΡΑΑΕΥ ως Ανεξάρτητη Αρχή στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας των ΔΕΥΑ εφόσον, όμως, η Πολιτεία αντιληφθεί τον ρόλο και το έργο τους και θελήσει να ενισχύσει με ουσιαστικό τρόπο τη βιωσιμότητά τους.
Άρθρο Localit 18 Μαρτίου, 2025
Γ. Μαρινάκης: Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τις ΔΕΥΑ οδηγεί σε αφυδάτωσή τους με άμεσες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ετικέτες
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Ενδιαφέρουν
13 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φεστιβάλ “Στη Σκιά των Βράχων” – Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2025
Αφιέρωμα σε μια σπουδαία προσωπικότητα του παγκόσμιου θεάτρου, στον Θεόδωρο Τερζόπουλο Με μια μεγάλη συναυλία,…
Ενδιαφέρουν
13 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ηρακλείου για το ζήτημα του χώρου υποδοχής μεταναστών/προσφύγων
Στο Ηράκλειο ο Μ. Βορίδης με στόχο την εύρεση χώρου για τη διαδικασία πρώτης καταγραφής…
Ενδιαφέρουν
13 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Φλώρινας: Εκδήλωση αφιερωμένη στον αυτισμό από το ΚΔΑΠ- ΜΕΑ
Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Φλώρινας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, πραγματοποιεί…