Άρθρο Localit 05 Μαΐου, 2022

EYES HEARTS HANDS Urban Revolution: Ο Δήμος Κοζάνης στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους

Τον πράσινο μετασχηματισμό του αναμένεται να επιταχύνει ο Δήμος Κοζάνης,  όπως επισημαίνει, έπειτα από την επιλογή της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη  του έργου  «EHHUR- EYES HEARTS HANDS Urban Revolution» στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος.

Έπειτα από την ανακοίνωση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, τα πέντε έργα που επιλέχθηκαν θα χρηματοδοτηθούν με 25 εκατ. Ευρώ.  Στα επιλεγέντα έργα συμπεριλαμβάνεται το έργο «EHHUR- EYES HEARTS HANDS Urban Revolution», στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος και ο Δήμος Κοζάνης, σε πρόταση που υποβλήθηκε από κοινού με το ΕΚΕΤΑ (εθνικός συντονιστής εταίρος) και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), την οποία συντόνισε η ιταλική εταιρεία RINA.

Μεταξύ των 33 εταίρων στην κοινοπραξία είναι το Πανεπιστήμιο της Ρώμης 3 (Ιταλία), το Κέντρο Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών – CNET (Πορτογαλία), το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ (Κροατία), το Κέντρο Υποστήριξης της Αειφόρου Δόμησης και Ανάπτυξης της Αμβέρσας (Βέλγιο), το Κέντρο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Milio (Δανία), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σμύρνης (Τουρκία) κ.α.

Η πρόταση αξιολογήθηκε ανάμεσα σε άλλες 47 προτάσεις και αφορά σε επιδεικτικά έργα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως φάροι καινοτομίας για τη βιωσιμότητα του αστικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της αισθητικής και της συμπερίληψης, εμπλέκοντας τους πολίτες στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης στο τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen «Ανυπομονώ να δω αυτά τα Νέα ευρωπαϊκά έργα Bauhaus να ζωντανεύουν. Θα δείξουν πώς μπορεί να μοιάζει το μέλλον και θα φέρουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην καθημερινή μας ζωή και στους χώρους διαβίωσής μας. Αυτά τα έργα θα πρέπει να γίνουν το σημείο εκκίνησης για ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δίκτυο νέων ευρωπαϊκών έργων στο πλαίσιο του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus».

Τα πέντε αυτά έργα θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. Ευρώ το καθένα για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Θα αφορούν την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, την κυκλική οικονομία, τις τέχνες, την πολιτιστική κληρονομιά, τις έξυπνες πόλεις, τον αστικό και αγροτικό μετασχηματισμό.

Το έργο για το οποίο επελέγη η Κοζάνη αφορά την πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την ενεργειακή, αισθητική και ψηφιακή αναβάθμιση μιας περιοχής στον αστικό ιστό της πόλης, που εκτείνεται σε δύο δημοτικά σχολικά κτήρια (2ο και 6ο), το πάρκο του Αγ. Δημητρίου, το δημοτικό κτήριο στο οποίο στεγάζονται το ΔΗΠΕΘΕ και οι υπηρεσίες του Παν. Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τις πέριξ οδούς μεταξύ των Ρουσιάδου – Κύπρου – Στρατηλατών – Τριών Ιεραρχών – Ικάρων.

Τα νέα αυτά έργα αναμένεται να συνεισφέρουν στην Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων έως το 2030, καθώς η πρωτοβουλία του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους ευθυγραμμίζεται με τις αρχές και του στόχους της Αποστολής, στην οποία ο Δήμος Κοζάνης έχει επιλεγεί.

Σημειώνεται ότι το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (NEB) στοχεύει να γεφυρώσει τον κόσμο της τέχνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με την επιστήμη και την τεχνολογία. Το Πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» Horizon Europe, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το έργο, διαδραματίζει βασικό ρόλο ως βασικός μοχλός νέων ιδεών, πρωτοτύπων και προϊόντων, καθώς η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικά στοιχεία του σχεδιασμού, της παράδοσης και της διάδοσης του NEB.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων για την ενίσχυση της μικροκινητικότητας στην Καλαμάτα

Σύμβαση για το έργο «Ενίσχυση της Μικροκινητικότητας στον Δήμο Καλαμάτας», υπεγράφη από τον δήμαρχο Θ.…

Βιώσιμες Πόλεις 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ριζική ανάπλαση της πλατείας Αρμενίων στον Νέο Κόσμο από τον Δήμο Αθηναίων

Σύγχρονο και πλήρως αναμορφωμένο δημόσιο χώρο, με πράσινο, σκιάσεις, ψυχρά υλικά, νέες υποδομές και αστικό εξοπλισμό, μπορούν πλέον να…

Βιώσιμες Πόλεις 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σπιτάκια, ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Ηλιούπολης

Ο Δήμος Ηλιούπολης, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων της πόλης,…