Ομάδες chat αστυνομικών που έστελναν νεοναζιστικό και ρατσιστικό υλικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Τελευταία και στη Ρηνανία Βεστφαλία 29 αστυνομκοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τον ίδιο λόγο.
Οι δράστες αυτοαποκαλούνται αντισυνταγματάρχες του Φίρερ. Μια σαφής υπόμνηση της φρικτής γερμανικής ιστορίας, όπου αξιωματικοί αυτού του βαθμού την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού ήσαν υπεύθυνοι για την οργάνωση θανάτωσης εκατομμυρίων ευρωπαίων Εβραίων. Φέτος η γνωστή καμπαρετίστρια Ιντίλ Μπαϊντάρ πήρε απειλητικό μήνυμα για τη ζωή της. Αυτός που το έστειλε αυτοαποκαλούνταν «αντισυνταγματάρχης του Φύρερ». Η περίπτωση δεν είναι μόνο ανησυχητική, αλλά και πολιτικά εκρηκτική. Διότι τα ίχνη των δραστών οδηγούν κατευθείαν στη γερμανική αστυνομία. Το απειλητικό μήνυμα κατά της Ιντίλ Μπαϊντάρ περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες που αναζητήθηκαν από ένα κομπιούτερ της αστυνομίας στο κρατίδιο της Έσσης. Μάλιστα η ίδια έμαθε ότι την κατασκόπευαν από τον τύπο. «Αυτό που με ξενίζει είναι ότι κανείς αστυνομικός δεν με αναζήτησε, κανείς δεν μου είπε ότι έχει αναλάβει την υπόθεση και να μην ανησυχώ. Οι απειλές σε βάρος μου φαίνεται σαν να μην αφορούσαν την αστυνομία» λέει σε μια συνέντευξη.
Απειλητικά μηνύματα
Η περίπτωση της Μπαϊντάρ δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Πολλές πολιτικοί του κόμματος «Η Αριστερά» έχουν πάρει από το 2018 τέτοια απειλητικά μηνύματα. Κι αυτά έφυγαν από κομπιούτερ της αστυνομίας στο ίδιο κρατίδιο. Τώρα η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Προχθές ο αστυνομικός διευθυντής του κρατιδίου της Εσσης Ούντο Μινχ παραιτήθηκε ενώ ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου βρίσκεται υπό πίεση. Θεωρεί πολύ πιθανό να υπάρχει δίκτυο ακροδεξιών αστυνομικών. Τα περιστατικά πυροδότησαν συζητήσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία με το ερώτημα, διατηρεί η αστυνομία ακροδεξιές δομές; Και μάλιστα ακροδεξιά δίκτυα υπονόμευσης του κράτους; Για το συνδικάτο της αστυνομίας GDP η απάντηση είναι σαφής: «Δεν έχουμε στην αστυνομία πρόβλημα δομικού ρατσισμού» τονίζει ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Γιεργκ Ράντεκ μιλώντας στη DW. «Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις». Την ίδια άποψη συμμερίζονται και εκπρόσωποι της πολιτικής. Βέβαια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εναντίον ρατσιστικής αστυνομικής βίας είναι λογικό να εντείνονται οι πιέσεις και στις αρχές ασφαλείας στη Γερμανία.
Μόνο που ο κατάλογος ακροδεξιών περιστατικών γίνεται όλο και πιο μακρύς. Στη Ρηνανία Βεστφαλία αποκαλύφθηκε δίκτυο 29 αστυνομικών, με την υποψία ότι ανήκαν σε ομάδες chat και έστελναν φωτογραφίες του Χίτλερ, αγκυλωτούς σταυρούς και φανταστικά σενάρια δολοφονιών σε βάρος ξένων. Και οι 29 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, παρέδωσαν ταυτότητα και όπλα, τους απαγορεύτηκε να φορούν την αστυνομική στολή και να μπαίνουν στο αστυνομικό τμήμα που υπηρετούσαν. Η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε τυχαία. Σε βάρος ενός 32χρονου αστυνομικού ξεκίνησαν έρευνες, επειδή φέρεται να έδινε υπηρεσιακά μυστικά σε έναν δημοσιογράφο. Όταν έγινε έρευνα στο τηλέφωνό του, βρέθηκαν διάφορες ομάδες chat που αντάλλασσαν μεταξύ τους νεοναζιστικά, ρατσιστικά και ακροδεξιά δεδομένα. Σε βάρος 15 εξ αυτών, παραλήπτες των φαιών μηνυμάτων, ξεκινά ένορκη διοικητική εξέταση. Των άλλων περίπτωσεων έχει επιληφθεί η ποινική δικαιοσύνη. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι διάδοση αντισυνταγματικών συμβόλων και υποκίνηση μίσους.
Ολοκληρωτική αποτυχία του κράτους
Σχεδόν όλοι οι ύποπτοι κατοικούν στο Μιλχάιμ κοντά στον ποταμό Ρουρ. Στις κατ’ οίκον έρευνες κατασχέθηκαν κι άλλα κινητά, που ίσως να κρύβουν εκρηκτικό υλικό. Δεν αποκλείεται λοιπόν η υπόθεση να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Σε θεαματικές εγκληματικές περιπτώσεις των περασμένων δεκαετιών δεν έμεινε απαρατήρητο ότι η αστυνομία έκανε έρευνες προς μια μόνο κατεύθυνση στρέφοντας τις υποψίες σε θύματα με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Η πιο γνωστή είναι σειρά δολοφονιών της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU. Από το 2000 μέχρι το 2007 μέλη της σκότωσαν 9 τούρκους, έναν έλληνα και μια αστυνομικό. Το φονικό δεν τελείωσε από την αστυνομία, αλλά από την αυτοκτονία δύο εκ των μελών της NSU. Το απόλυτο φιάσκο της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών απασχόλησε πολλές εξεταστικές επιτροπές της Βουλής. Τελικά ακόμη και δεξιοί πολιτικοί κάνουν λόγο για ολοκληρωτική αποτυχία του κράτους. Ομάδες προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων επικρίνουν από καιρό το ότι δεν λαμβάνονται στα σοβαρά καθημερινές διακρίσεις σε βάρος μαύρων. Εκείνο που λείπει στη Γερμανία είναι αριθμοί που να αποδεικνύουν τη δομή και τις διαστάσεις ρατσιστικών απόψεων στην αστυνομία.
Μόλις πριν λίγο καιρό ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ απέρριψε πρόταση μελέτης του λεγόμενου Racial Profiling με κριτήριο το χρώμα του δέρματος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Ρατσιστική αστυνομική βία οδηγεί σε θανάτους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία, παρά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες» λέει ο Ταχίρ Ντέλα από την «Πρωτοβουλία Μαύρων» στη Γερμανία. Ο επιστήμων σε θέματα αστυνομίας Ράφαελ Μπερ, σε άρθρο του στο Spiegel, κάνει λόγο για λανθασμένη αντιμετώπιση των γερμανικών αρχών ασφαλείας και κάνει λόγο για επικίνδυνη αρνητική στάση της αστυνομίας. Σε έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος γίνεται λόγος για μεγάλη αύξηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ακροδεξιάς βίας. Ιδιαίτερα η τελευταία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας.
dw.de