H σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη Θήβα συζητήθηκε στη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, την Πέμπτη 14 Απριλίου στη Λιβαδειά. Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, ο γενικός διευθυντής συντονισμού γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,Φ. Θεοδώρου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φ. Σπανός, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φ. Παπαθωμά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Θ. Λουκόπουλος, καθώς και ο δήμαρχος Θηβαίων Γ. Αναστασίου, δήμαρχοι κι εκπρόσωποι άλλων δήμων του νομού Βοιωτίας, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των δασικών υπηρεσιών κι εθελοντικές ομάδες διαχείρισης έκτακτων αναγκών.
Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας(ΟΑΣΠ), Ευ. Λέκκας και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Α. Τσελέντης.
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση της σεισμικής δραστηριότητας την τελευταία εβδομάδα και η οποία παρατηρείται από το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι προέρχεται κυρίως από πολυάριθμα μικρά ρήγματα. «Οδεύουμε προς εκτόνωση της κατάστασης, χωρίς όμως να ξέρουμε πόση ενέργεια υπάρχει στο εσωτερικό της γης. Πιστεύουμε ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, με πολύ μικρή πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού. Βέβαια, οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα», τόνισε ο κ. Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος από τον ΟΑΣΠ και έπεται δευτεροβάθμιας έλεγχος όπου κριθεί ότι απαιτείται.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για «σεισμολογικό αλαλούμ που ξεσηκώνει τον κόσμο», αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις σεισμολόγων στα ΜΜΕ. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι από την παρακολούθηση-καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένα ρήγμα ακριβώς κάτω από τη Θήβα, το οποίο όμως είναι μικρές οι πιθανότητες να δώσει μεγάλο σεισμό. Επίσης, η σεισμική δραστηριότητα δείχνει ότι δεν πρόκειται για προσεισμική ακολουθία.
«Το ρήγμα (της Θήβας) δεν είναι σημαντικό, είναι όμως κάτω από την πόλη. Εκτιμούμε ότι είναι μικρή η πιθανότητα για μεγάλο σεισμό, το πιθανότερο η δραστηριότητα να σβήσει τους επόμενους μήνες σταδιακά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ομάδα σεισμολόγων του ΟΑΣΠ σχεδιάζει την υποβολή πρότασης για πρόγραμμα αντισεισμικής θωράκισης και αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή.
Τέλος, ο δήμαρχος Θηβαίων, στην τοποθέτησή του, δήλωσε τα εξής: «Οι σεισμοί που ταλαιπωρούν τη Θήβα από τον Ιούλιο ίσως να αποτελέσουν την ευκαιρία να γίνουν κάποια πράγματα που δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, σε επίπεδο προετοιμασίας και πρόληψης. Με έγγραφό μας προς τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό, έχουμε ζητήσει να κηρυχθεί η Θήβα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ενεργοποιηθεί το σχετικό πρωτόκολλο, που θα επιτρέψει τη διαδικασία ελέγχων σε ιδιόκτητα σπίτια. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Τσελέντη και τον κ. Λέκκα και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του φαινομένου και, όπως με διαβεβαιώνουν, βαίνει προς εκτόνωση. Θα πρέπει και οι πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας».