Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης παιδιών και εφήβων, υλοποιεί ο Δήμος Καισαριανής (τομέας Οικολογίας και Παιδείας), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κλιματική αλλαγή στα σχολεία», με βασικό εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το μονοπάτι.
Θέματα όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η ιστορία του τόπου, η σημασία της ύπαρξης του δάσους στη ζωή μας, η φροντίδα του και η ευθύνη όλων μας απέναντί του, διδάσκονται με βιωματικό τρόπο.
‘Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικές δράσεις σε περισσότερες από 20 σχολικές μονάδες, τόσο της Καισαριανής όσο και άλλων Δήμων της Αττικής.
Σχολεία όπως το εκπαιδευτήριο «Θεομήτωρ», το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αργυρούπολης, το 2ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας περιηγήθηκαν στον Υμηττό και κυρίως το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής. Στις περιηγήσεις θα ενταχθούν και σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus, από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Με στόχο την συναισθηματική εμπλοκή των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα όπως η φροντίδα της βιοποικιλότητας, υλοποιήθηκαν επίσης δράσεις στις σχολικές τους μονάδες της πόλης μας, όπως στο 4ο Νηπιαγωγείο, το 4ο Δημοτικό και σύντομα στο 8ο Νηπιαγωγείο, δημιουργώντας σχολικούς βοτανικούς κήπους. Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τη διαδικασία δημιουργίας, συντήρησης και φροντίδας των κήπων.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με μηδενικό κόστος για το Δήμο και ήταν μια πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Παιδείας, Τουρισμού, Οικολογίας και Πολιτικής Προστασίας, Μάνου Κιτσέλλη, σε συνεργασία με την Περιπατητική Ομάδα Υμηττού και χάρη στην εθελοντική εργασία όλων των συνεργατών και των μελών της (καθηγητές, δάσκαλοι, επιστήμονες περιβάλλοντος).
Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για το βιωματικό τρόπο με τον οποίο ήρθαν σε επαφή με το βουνό. Το πρόγραμμα είναι πλέον σε φάση της αξιολόγησης από τους δασκάλους, τους καθηγητές, την ομάδα Cosmic Φ και την ΠΟΥ, με στόχο τον ακόμα καλύτερο σχεδιασμό του για την επόμενη σχολική χρονιά 2022-2023.
Η δημιουργία βοτανικών κήπων θα συνεχιστεί σε όσα σχολεία επιθυμούν και έχουν διαθέσιμο χώρο.