Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης απασχολούν χιλιάδες πολίτες σε πολλές πλευρές του πλανήτη. Η αδράνεια λήψης μέτρων και η υλοποίηση μη αποτελεσματικών λύσεων οξύνουν την κατάσταση δυσχεραίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές, τις περιουσίες τους, αλλά και τον περιβαλλοντικό πλούτο πολλών περιοχών.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, κρίνεται απαραίτητη η αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου, με σημαντικότερα τη πρόοδο της τεχνολογίας και την ανάπτυξη του συμμετοχικού σχεδιασμού, εργαλεία τα οποία δεν έχουν απαραίτητα χρησιμοποιηθεί επαρκώς.
Το DECIDO (eviDEnce and Cloud for more InformeD and effective pOlicies) είναι ένα τριετές, χρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση – HORIZON 2020, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της χρήσης πληροφοριών από το EOSC (European Open Science Cloud – Ευρωπαϊκό Ανοικτό Επιστημονικό Νέφος). Έχει βασικό σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου περιβάλλοντος στο οποίο θα μπορούν οι τοπικές αρχές να ορίσουν ροές εργασιών για τη χάραξη πολιτικής (από τη συλλογή δεδομένων – αποδεικτικών στοιχείων έως τον καθορισμό και την αξιολόγηση πολιτικών).
Στο πλαίσιο υλοποίησής του, δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες και οφέλη για τα συνεργαζόμενα μέλη, όπως:
- Την αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων και υιοθέτηση τεχνολογιών cloud για τη δημιουργία πολιτικών που βασίζονται σε τεκμηριωμένες πληροφορίες,
- Την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των τοπικών φορέων στην παραγωγή δεδομένων και την απλοποίηση της ανάλυσής τους,
- Τη διευκόλυνση τηςσυν-δημιουργίας στη χάραξη πολιτικών βάσει τεκμηριωμένων δεδομένων που θα επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των κοινοτήτων στη διαδικασία,
- Την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις αρχές,
- Την ανάπτυξη αξιόπιστων και ρεαλιστικών επιχειρηματικών σχεδίων για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των αποτελεσμάτων λαμβάνοντας υπόψη τη νομική και ηθική πλευρά και ζητήματα ασφαλείας.
Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 14 Εταίροι από 8 Ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Μάλτα, Ολλανδία, Φιλανδία και Ελλάδα.
Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, ως Συντονιστής της ελληνικής πιλοτικής εφαρμογής, και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως expert και υπεύθυνος υλοποίησης του τεχνικού σκέλος της πολιτικής, επικεντρώνονται στον τομέα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν από τις διακοπές ρεύματος.
Το ηλεκτρικό δίκτυο των νησιών αντιμετωπίζει συνήθως περισσότερα προβλήματα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, καθώς σχεδόν όλα τα μικρά νησιά εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από την ηπειρωτική χώρα ή από κοντινά μεγαλύτερα νησιά. Η ελληνική πιλοτική εφαρμογή πραγματοποιείται στη Χάλκη, ένα μικρό νησί του του νοτίου Αιγαίου Πελάγους, μόλις λίγα μίλια μακριά από τη δυτική ακτή του νησιού της Ρόδου, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα των ξαφνικών διακοπών ρεύματος.
Πηγή: https://www.dimoschalkis.gr/community/perigrafi-dimoy/
Η Δημοτική Αρχή ενδιαφέρθηκε πραγματικά για τη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας τέτοιας πολιτικής αντιμετώπισης, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι πρόσφατα συγκροτήθηκε μια ομάδα εκπροσώπων του Δήμου και άλλων τοπικών αρχών για τη διαχείριση τέτοιων γεγονότων, χωρίς όμως να εφαρμόζεται προς το παρόν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο προσανατολισμένο στον τομέα.
Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, μέσω της πλατφόρμας DATABUILD που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την εταιρία DATAGRID, ήδη συλλέγει και επεξεργάζεται ενεργειακά δεδομένα δημοσίων κτιρίων με στόχο τη διαμόρφωση και υπόδειξη πιο αποδοτικών πολιτικών στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο της ελληνικής πιλοτικής εφαρμογής του DECIDO,σκοπός είναι να αξιοποιηθεί η σημαντική γνώση που παράγεται από το DATABUILD (συνολική κατανάλωση ενέργειας εφεδρική χωρητικότητα κλπ.),να συνδυαστεί με δεδομένα από άλλες πηγές (δεδομένα καιρού, γεωλογικά δεδομένα κλπ.) και όλα αυτά να αναλυθούν συνολικά, ώστε να διατυπωθούν τεκμηριωμένες πολιτικές σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων αναγκών.
Απώτερος στόχος της εφαρμογής αυτής είναι να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα δεδομένα, εργαλεία, πλαίσια και μεθοδολογίες για:
- Τον προσδιορισμό των παραμέτρων που οδηγούν σε διακοπές ρεύματος και την ανάπτυξη προγνωστικών μέτρων βάσει τεκμηριωμένων δεδομένων.
- Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου χάρτη πορείας που θα παρέχει στους Δήμους μια ολιστική λύση η οποία θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν μηχανισμούς αντιμετώπισης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω διακοπών ρεύματος στις περιοχές τους.
Πηγή: https://www.decido-project.eu/2022/05/20/decido-first-review-meeting/