Εκατό χρόνια πέρασαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που στην καθημερινή ζωή της Λέσβου σήμανε ταυτόχρονα και σειρά από πολιτισμικές και ευρύτερες κοινωνικές προσθήκες. Σήμερα ο τόπος ζει και υπάρχει μαζί με τον πολιτισμό που έφεραν οι ξεριζωμένοι πρόγονο από τις αξέχαστες και πάντα ζώσες στην καρδιά τους πατρίδες. Υπό αυτήν την οπτική, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ε.Τ.Α.Λ. Α.Ε. διοργανώνουν και προσκαλούν όλους σε μια διαφορετικά βιωματική παρουσίαση της ιστορικής μνήμης στην εκδήλωση:
” Η Μικρασιατική Καταστροφή – Θαλασσινή Γέφυρα Πολιτισμού στη Λέσβο “.
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 18:30 στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου στην προκυμαία και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 18:30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.
Ευρύτερος στόχος είναι η ανάδειξη, προβολή και διαφύλαξη της λεσβιακής – μικρασιάτικης πολιτιστικής κουλτούρας και κληρονομιάς, έτσι όπως αυτή, με γέφυρα τη θάλασσα, ήρθε και ρίζωσε στις καρδιές και τη ζωή μας.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι Νάσια Χουρμουζιάδη επίκουρη καθηγήτρια μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Βορείου Αιγαίου, Ειρήνη Βεκρή συγγραφέας, Δημήτρης Μπουρνούς, πρώην πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων Νομού Λέσβο-απόγονο Τσεσμελήδων ψαράδων, Παναγιώτης Κατσούπης πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε», Μιχάλης Δήσσος καθηγητής μουσικής και Αργύρης Χατζημαλλής πρόεδρος του συλλόγου «Αιολείς».
Οι συμμετέχοντες θα ξεδιπλώσουν μια ιστορική αναδρομή, θα περπατήσουν στην πραγματικότητα των 100 χρόνων που πέρασαν και έδωσαν έναυσμα δημιουργίας καινούργιων μονοπατιών στη διαμόρφωση του πολιτισμού στη Λέσβο.
Έθιμα, λογοτεχνία, μνήμες επιρροή – διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι, μουσική, ενδυματολογία, προβολή από σπάνιες εικόνες, πλεγμένες σε ακούσματα, ντυμένα στις ενδυματολογικές επιλογές των προγόνων μας, που έγιναν μέρος της σύγχρονης παράδοσης, θα ξεδιπλωθούν το Σάββατο στην Μυτιλήνη και την Κυριακή στην Καλλονή, προκειμένου μετά από 100 χρόνια να αντιληφθούμε όλοι πώς η τότε καταστροφή έγινε Δημιουργία Πολιτισμού….