«Η Μεταρρυθμιστική Τεχνική μέσα από την ιστορική εξέλιξη των διοικητικών μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της Αποκέντρωσης και της ΤΑ στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος μελέτης που εκπονήθηκε από τετραμελή ομάδα στελεχών και επιστημόνων που έχουν συνολική εμπειρία των 150 χρόνων, από τη συμμετοχή τους στην εκπόνηση ή την εφαρμογή των διοικητικών μεταρρυθμίσεων της Μεταπολίτευσης. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Μαΐστρο, Ράλλη Γκέκα, Γιάννη Γούπιο και Δήμητρα Κουτσούρη.
Η μελέτη, η οποία εκδόθηκε από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και το ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως υπογραμμίζουν στον πρόλογο της έκδοσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. Σπ. Σπυρίδων και ο γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ Γ. Παγουλάτος, «επιχειρεί να συμπυκνώσει την εμπειρία από τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της Αποκέντρωσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διάρκεια της Μεταπολιτευτικής περιόδου, ώστε η εμπειρία αυτή να αποτελέσει τη μήτρα της επόμενης σημαντικής διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία πλέον δεν θα αφορά μόνο την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά συνολικά τη Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα.
Αποτελεί πλεονέκτημα της Μελέτης και των προτάσεών της το γεγονός ότι δεν αξιοποιεί μόνο την κτηθείσα γνώση, αλλά την διασταυρώνει με τη σύγχρονη εποχή και μας προσανατολίζει στο περιεχόμενο που πρέπει να έχει η Ψηφιακή Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία της 3ης Βιομηχανικής Επανάστασης και ανοίγοντας ένα παράθυρο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, υπερβαίνοντας με τον τρόπο αυτό την αδιέξοδη μεταρρυθμισιολογία που έχει συμπυκνωθεί στο σύνθημα «χρειάζεται μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων».
Αναλυτικά η μελέτη Η Μεταρρυθμιστική Τεχνική μέσα από την ιστορική εξέλιξη των διοικητικών μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της Αποκέντρωσης και της ΤΑ στην Ελλάδα