Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα των Βαλκανίων, με πολλαπλές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία της Θεσσαλίας και της χώρας εγκαινιάζεται σήμερα παρουσία της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κορίνας Κρέτσου, του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, εγκαινιάζει σήμερα η περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για το έργο επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, προϋπολογισμού 245 εκ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει σειρά από δράσεις που θωρακίζουν την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, θα δώσει πνοή στην αγροτική οικονομία της περιοχής και συμβάλει στην ανασύσταση του περιβάλλοντος και αποκατάστασης της ισορροπίας.
Η τελετή θα ξεκινήσει από το Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο και στη συνέχεια θα γίνουν τα εγκαίνια στη Λίμνη Κάρλα, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο του Λημναίου Πολιτισμού στα Κανάλια.
Η διαχείριση των υδάτων της λίμνης Κάρλας για αρδευτικούς σκοπούς απασχολεί τις ελληνικές κυβερνήσεις από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου στα όρια των νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.
Έτσι, κατά το διάστημα από το 1936-1961 κατασκευάστηκαν συλλεκτήρες για τη συγκέντρωση υδάτων από τα νοτιοδυτικά ρέματα και αναχώματα στον Πηνειό για την αποκοπή των νερών του προς τη λίμνη Κάρλα.
Η λίμνη αποξηράνθηκε το 1962, επειδή προκαλούσε πλημμύρες στις γύρω γεωργικές καλλιέργειες και συγκέντρωση πλήθους εντόμων στις γύρω βαλτώδεις εκτάσεις. Η αποξήρανση της λίμνης Κάρλας άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 με τα εγκαίνια σήραγγας μήκους 10.500 μέτρων και αποδόθηκαν στους αγρότες της Θεσσαλίας 80.000 στρέμματα.
Ωστόσο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της. Και τέθηκε ως επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός ταμιευτήρα που από τη μια πλευρά θα συνέβαλε στην άρδευση των χωραφιών και από την άλλη θα συνεισέφερε στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Τελικά, το συγκεκριμένο έργο δεν τελεσφόρησε.
Από τότε εκπονήθηκαν αρκετές μελέτες, αλλά δεν υπήρξαν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της λίμνης. Το συνολικό έργο φαίνεται να «ξεπαγώνει» από το 2014 και μετά, όταν με ενέργειες της περιφέρειας Θεσσαλίας, αρχίζει να γίνεται αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προς την κατεύθυνση επανασύστασης της λίμνης.