Το ΔΣ της ΚΕΔΕ με χθεσινή του απόφαση στηρίζει την πρωτοβουλία – πρόταση του πρώην προέδρου της ΚΕΔΕ και βουλευτή Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλου για την εφαρμογή της «Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία» την οποία παρουσίασε σήμερα ο ίδιος ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκεται σε φάση μετάβασης εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης, «η οποία, όπως υπογράμμισε, αν δε γίνει με δίκαιο και τον δέοντα τρόπο έχει δυσμενείς και επώδυνες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες», συμπληρώνοντας:
«Λαμβανομένου δε υπόψη και του γεγονότος της τεράστιας κρίσης που αντιμετώπιζε και δεν επανέρχεται και ο κλάδος της γούνας στην Καστοριά και τη Σιάτιστα, βλέπουμε να υπάρχει μια γενικότερη τάση φυγής από την περιοχή και ερημοποίησης. Βέβαια έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προγράμματα, αλλά υπάρχει μια δυστοκία και δυσκολία αποτελεσματικής εφαρμογής αυτών που εξαγγέλθηκαν».
Κλείνοντας ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα επανέλθει στο θέμα της Δίκαιης Μετάβασης και για τη Μεγαλόπολη και το Αλιβέρι, περιοχές επίσης υπό απολιγνιτοποίηση.
Η πρόταση Κουκουλόπουλου
Ο Πάρης Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που ανέλαβε με στόχο, όπως είπε, τη θέσπιση «Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία», δεδομένης της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η περιφέρεια.
Η πρωτοβουλία αυτή αφορά στην κατάθεση τροπολογίας, η οποία περιλαμβάνει δέσμη νομοθετικών παρεμβάσεων, ώστε όλα τα υπουργεία, η κυβέρνηση και συνολικά η Δημόσια Διοίκηση να έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν -υπό τον ανώτατο συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης- τη Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης με περιορισμένο χρονικό εύρος.
Σημειωτέον ότι και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αμανατίδης με επιστολή του προς το ΔΣ της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι η ανάγκη διακριτής κατ΄ εξαίρεση στήριξης της περιοχής είναι αδήριτη και ότι η Ρήτρα μπορεί να αποτυπωθεί με προσαύξηση των πόρων που επενδύονται στην περιοχή, να αποτελεί καθημερινή πρακτική στις τρέχουσες κατανομές πόρων αλλά και στον σχεδιασμό των μεγάλων έργων.
«Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που εγκρίθηκαν, προϋπολογισμού περίπου 450 εκ. ευρώ, ευελπιστούμε να εισέλθουν σύντομα στη φάση κατασκευής των έργων. Η μετεξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου απαιτεί χρόνο και θα πρέπει στο ενδιάμεσο να υπάρξουν εναλλακτικά εισοδήματα χωρίς να χάνεται ο βασικός προσανατολισμός» τονίζει ο κ. Αμανατίδης.