Πως η σύγχρονη τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο αδελφοποίησης πόλεων τον 21ο αιώνα
Η σύγχρονη τεχνολογία αλλάζει την παραδοσιακή έννοια της πολιτιστικής αλληλεγγύης της αδελφοποίησης των πόλεων. Ακολουθώντας τα βήματα του Βίλνιους και του Λούμπλιν, τώρα το Δουβλίνο και η πόλη της Νέας Υόρκης έχουν επίσης εγκαταστήσει ένα αντίστοιχο ζευγάρι εικονικών πυλών που επιτρέπουν στους κατοίκους τους να παρακολουθούν την καθημερινή ζωή της πόλης στην άλλη πλευρά της οθόνης.
Οι πύλες είναι παρόμοιες με στρογγυλά γλυπτά που διαθέτουν μια στρογγυλή οθόνη στο κέντρο τους. Εγκαθίστανται σε δημόσιους χώρους – στην περίπτωση του Δουβλίνου, αυτή είναι η O’Connell Street και για τη Νέα Υόρκη, αυτή είναι η Flatiron Plaza στο Μανχάταν – προσφέροντας καθημερινά αφιλτράριστες ζωντανές ροές σε πραγματικό χρόνο.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα «παράθυρο ανοικτό» κατευθείαν στην άλλη πόλη από το οποίο οι περαστικοί μπορούν να αλληλεπιδρούν, να δουν τι καιρό έχει εκεί ή ακόμα και να επικοινωνήσουν με άλλους περαστικούς στην άλλη πλευρά της οθόνης.
Ένα παράθυρο πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό
Οι δύο πύλες αποτελούν μέρος ενός δημόσιου έργου τέχνης με στόχο να ενώσει τους πολίτες μέσω της τεχνολογίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού. Το έργο ξεκίνησε στις 8 Μαΐου και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων και στις δύο πόλεις, παρότι η ίδια η τεχνολογία είναι συνηθισμένη στις μέρες μας.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις Βίλνιους (Λιθουανία) και Λούμπλιν (Πολωνία) ήταν οι πρώτες που συνδέθηκαν μέσω μιας εικονικής πύλης το 2021. Πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση του Φεστιβάλ Ροζ Σούπας που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου στο Βίλνιους.
Πηγή: themayor.eu