Άρθρο Localit 04 Μαρτίου, 2021

Δήμος Ζαγοράς: Εμβληματικά κτίρια, όπως το Ξενία Τσαγκαράδας, σε προγραμματισμό αξιοποίησης

Την αξιοποίηση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για την επανάχρηση και ανάδειξη εμβληματικών ακινήτων στο Πήλιο, όπως το παλιό Ξενία Τσαγκαράδας, προωθεί ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Όπως ενημερώνει, περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και αποτελούν τοπόσημα, ακίνητα μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, τέθηκαν από τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου  Παν. Κουτσάφτη στη συζήτηση που είχε με τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ στην Αθήνα προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργειών για την αξιοποίησή τους.

“Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού προγραμματισμού, με στρατηγικές συμμαχίες όπως η ΕΤΑΔ, για τη βέλτιστη αξιοποίηση μοναδικών εγκαταστάσεων της περιοχής μας.

Εξετάσαμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης μελετών όπως για το παλιό Ξενία Τσαγκαράδας, προκειμένου η ιστορική τουριστική εγκατάσταση να προσελκύσει επενδύσεις και να επανατοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη της περιοχής.

Χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το “Φιλόδημος”, το πρόγραμμα ανάπτυξης Αντώνης Τρίτσης με ειδικές προσκλήσεις για αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτίρια, εκτιμούμε πως μπορούν να αξιοποιηθούν και σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ, να οργανώσουμε το πλαίσιο δράσης.

Με επενδύσεις και διαφύλαξη των φυσικών και πολιτισμικών περιουσιακών στοιχείων της περιοχής, δημιουργούνται προϋποθέσεις για υπεραξίες, νέα βιώσιμα και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου ως τουριστικού προορισμού και σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε να κινηθούμε με την ΕΤΑΔ”, ανέφερε ο δήμαρχος  Παν. Κουτσάφτης.

Συνοπτικά η ιστορία του ξενοδοχείου

Το ξενοδοχείο Ξενία Τσαγκαράδας, είναι στενά συνδεδεμένο με τους Αιγυπτιώτες. Η ανέγερσή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1957 και στοίχισε 4.200.000 δρχ. Από το ποσό αυτό, τα 2.400.000 δρχ. διατέθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), ενώ το 1.800.000 δρχ. προήρθε από το κληροδότημα του Αιγυπτιώτη Νικολάου Στακού. Ο βαμβακέμπορος – και για ένα διάστημα εφοπλιστής – Νικόλαος Στακός (1853-1928) είχε κτίσει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη γενέτειρα του Τσαγκαράδα, ενώ είχε δώσει και μεγάλα ποσά για την οδική σύνδεση Τσαγκαράδας – Μηλεών. Το Ξενία Τσαγκαράδας είχε σχεδιαστεί από τον επίσης Αιγυπτιώτη αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο (1914-2004). Είχε 45 κλίνες – από τις οποίες οι 25 διέθεταν ιδιαίτερο ντους ή λουτρό – σαλόνι, μπαρ, αίθουσα εστιατορίου, εγκατάσταση μαγειρείου, θέρμανση, τρεχούμενα ζεστά και κρύα νερά, κτλ., ενώ αγορανομικώς ανήκε στη Β΄ κατηγορία για να είναι προσιτό και στη μεσαία τάξη. Το ξενοδοχείο αναγέρθηκε σε έκταση 14 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί από την Κοινότητα Τσαγκαράδας στη θέση «Μπεϊλίκι» (υψόμετρο 550μ.) της συνοικίας Αγία Παρασκευή, γενέτειρα του Στακού. Το κτίριο αναπτύχθηκε σε δύο πτέρυγες και θεμελιώθηκε πάνω σ’ ένα αντέρεισμα του Πηλίου πάνω ακριβώς σε ράχη. Η δε θέα προς όλες τις κατευθύνσεις ήταν πράγματι μαγευτική.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Χανίων: Ξεκίνησε η τοποθέτηση νέου έξυπνου συστήματος φωτεινής σηματοδότησης στα κεντρικά σημεία της πόλης

Ο δήμος Χανίων ξεκίνησε την τοποθέτηση του νέου συστήματος της έξυπνης φωτεινής σηματοδότησης στα κεντρικά…

Βιώσιμες Πόλεις 20 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέος κανονισμός για ασφαλή κινητικότητα των πεζών και την κυκλοφορία των οχημάτων από τον δήμο Βαρκελώνης

Στόχος για το 2050 είναι το “Όραμα 0” : μηδέν θάνατοι και μηδέν σοβαροί τραυματισμοί με μακροπρόθεσμες…

Βιώσιμες Πόλεις 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Ένα βήμα πιο κοντά στην “αναγέννηση” της  περιοχής της Αγίας Μαρίνας

Τους όρους του Δημόσιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών, για την ολική ανάπλαση της περιοχής της Αγίας…