Το θέμα για τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος φέτος είναι Think.Eat.Save.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), κάθε χρόνο σπαταλούνται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων Αυτό είναι ισοδύναμο με το ίδιο ποσό που παράγεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Παράλληλα, 1 στους 7 ανθρώπους στον κόσμο πάει για ύπνο πεινασμένος και περισσότερα από 20.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα.
* Κάθε ένας από εμάς πρέπει να επανεξετάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες γιατί αυτό έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Αυτό θα θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη βιωσιμότητα.*
Ιρίνα Μπόκοβα,
Ιrina Bokova,
UNESCO Director-General, in her message on the occasion of World Environment Day 2013
http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/environment/world-environment-day-2013/
Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την τεράστια ανισορροπία στον τρόπο ζωής και τις προκύπτουσες καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, το φετινό θέμα μας ενθαρρύνει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις επιλογές τροφίμων που κάνουμε και μας δίνει τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ενημερωμένες αποφάσεις.
Η πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον
Η γεωργία είναι βαθιά ριζωμένη στο τοπικό περιβάλλον – αυτό είναι όπου πρέπει να δράσουμε για να αναπτύξουμε βιώσιμες πρακτικές που είναι σημαντικές για τις τοπικές κοινωνίες. Σε όλο τον κόσμο, η UNESCO έχει χαρακτηρίσει πάνω από 600 τόπους βιόσφαιρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πολλοί από αυτούς καλλιεργούν βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα και υφάσματα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας και την προώθηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.
. Παραδοσιακή χρήση της γης
Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολιτιστικό ή κοινωνικό από το φαγητό. Μέσα από το έργο της για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η UNESCO προωθεί πρακτικές για τρόφιμα που βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής και να βασιστεί στις τοπικές παραδόσεις.
Μέσω των τοπικών και αυτοχθόνων Συστήματα Γνώσης προγράμματα, η UNESCO προωθεί την τοπική και παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης και της γνώσης, συμπεριλαμβανομένων το παραδοσιακό κυνήγι, το ψάρεμα και τις γεωργικές τεχνικές, ως πρότυπα για την αειφορία.
Ως μεγαλύτερος οργανισμός για την Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (2005-2014), η UNESCO εργάζεται για την ενδυνάμωση των μαθητών με νέες στάσεις και αξίες, να αλλάξουν τις συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής τους. Με το UNEP, την πρωτοβουλία YouthXchange της UNESCO είναι ένα απτό παράδειγμα της δέσμευσής μας για την προώθηση της αειφορίας με τους νέους.
Συμμετοχή στον εορτασμό
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος πραγματοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του FAO
Ως τις 30-6-12 .
Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες θα υποστηρίξουν την καμπάνια για την *Αρκούδα Gobi* http://unep.org/wed/save-the-mazaalai/
Επίσης σας καλούμε να παρακολουθήσετε on line την παρουσίαση για το Μέλλον της Αρτκτικής από την UNFCCC http://unfccc4.meta-fusion. com/kongresse/sb38/templ/ovw_ live.php; id_kongressmain = 243 που θα πραγματοποιηθεί στην Βόννη από το Ινστιτούτο Scott Polar Research Institute.
Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ η Εθελοντές 2011,το Club Νέων της UNESCO Σερρών .Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Βίκη Καψάλη Στέλλα Παπούλια , με τους νέους Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά Παρμενίον Πατιά,Ανδρέας Καμελίδης και του Ευρωπαίους εθελοντές Marion Tillier Umit Gonen. NereaPueyo ,Sanchez, Αndre Castro Martinez, Jitka Bouskova, Erik Piana με υποστηρικτή τον κ Κ Βαβαλέκα.
Χορηγοί επικοινωνίας,
Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr, www.rodonfm.net
Οι δράσεις είναι
Με την αιγίδα της, Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO
Οι δράσεις εντάσσονται,
-Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*
-Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020