Στη δημιουργία- για πρώτη φορά – δημοτικού δικτύου χωριστής συλλογής τηγανέλαιων, θα προχωρήσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Η σχετική εισήγηση εγκρίθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, (30 Μαΐου 2023).
Το νέο δίκτυο χωριστής συλλογής θα προκύψει μέσω της εγκατάστασης δικτύου ειδικών κάδων χωριστής συλλογής, για την εν συνεχεία χωριστή μεταφορά και εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών και ελαίων (τηγανελαίων), στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Αποτελεί δε, συνέχεια των προσπαθειών για ομαλή και σταθερή ανάπτυξη της «Διαλογής στην Πηγή» (ΔσΠ) που θα οδηγήσει στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων,
Με τον όρο «τηγανέλαια» χαρακτηρίζονται τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά – βρώσιμα έλαια και λίπη τα οποία αξιοποιήθηκαν προς βρώση ή προετοιμασία φαγητού στις οικίες και στις επιχειρήσεις της εστίασης και της φιλοξενίας (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες, catering, κλπ.).
Μετά την αρχική τους χρήση, τα τηγανέλαια είναι πλέον ακατάλληλα για περαιτέρω βρώση ή επαναφορά τους με οποιονδήποτε τρόπο στη τροφική αλυσίδα. Η επικρατούσα πρακτική της ανεξέλεγκτης απόρριψή τους στο αποχετευτικό δίκτυο προκαλούν σοβαρά περιβαλλοντικά και πρακτικά προβλήματα, επειδή δεν είναι πλήρως βιοαποδομήσιμα, όπως:
- Η απόρριψη έστω και ενός λίτρου τηγανέλαιου στην θάλασσα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ρύπανση με άκρως σημαντικές αρνητικές συνέπειες για όλα τα είδη ζώων και φυτών που διαβιούν σε αυτήν.
- Η απόρριψη τηγανελαίων στο έδαφος μειώνει την παραγωγική του ικανότητα, καθώς εμποδίζει τις ρίζες των φυτών να «επικοινωνούν» με το νερό, ενώ ταυτόχρονα, ρυπαίνεται και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.
- Η απόρριψή τους αθροιστικά στην αποχέτευση δημιουργεί προβλήματα φραγής στο αποχετευτικό δίκτυο και στις εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών, λόγω του σχηματισμού σκληρού στρώματος από την συσσώρευσή τους, καθώς επίσης και επιπλέον κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
Επίσης, η ανακύκλωση τηγανελαίων αποτελεί μία άριστη επιλογή για την παραγωγή εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το biodiesel καθώς και άλλων βιομηχανικών υλικών όπως λιπαντικά για αγροτικά μηχανήματα, γλυκερίνη κλπ, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την χρήση τους.
Όπως αναφέρει η Δήμαρχος Μερόπη – Σπυριδούλα Υδραίου: «η δημοτική μας αρχή θα συνεχίσει αδιάκοπα τις προσπάθειες μέχρι το στόχο. Να δούμε δηλαδή την Κέρκυρα όπως ακριβώς της αξίζει, ως έναν «πράσινο», βιώσιμο και «έξυπνο» ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.»