Άρθρο Localit 22 Ιανουαρίου, 2025

Διεθνής διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση αντιμονίου στη Χίο – Αντίθετη η περιφερειακή αρχή με τις εξορύξεις

Την απόφαση για την προκήρυξη δημόσιου, διεθνούς, ανοικτού διαγωνισμού έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών και πιο συγκεκριμένα αντιμονίου, σε περιοχή της Βόρειας Χίου, υπέγραψε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.
Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ:
Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, η οποία αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:
• Η πρώτη φάση αφορά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (μη δεσμευτικών προσφορών) μέχρι τις 10 Μαρτίου 2025, όπου και θα επιλεγούν όσοι πληρούν τα κριτήρια για να συνεχίσουν.
• Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός δευτέρου τριμήνου 2025, για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών, σε τμήμα εκτάσεως 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου της Χίου.
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, θα ακολουθήσει η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του αναδόχου, διάρκειας 5 ετών για την έρευνα και μέχρι 30 ετών για την εκμετάλλευση (αν και εφόσον εντοπιστούν αξιόλογα κοιτάσματα προς αξιοποίηση).
Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξασφαλίσει τις αυστηρότερες δεσμεύσεις από πλευράς του Αναδόχου για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία θέσεων εργασίας από τη τοπική κοινωνία, την απόδοση στο Δήμο Χίου ποσοστού από τα πάγια και αναλογικά μισθώματα και ένα συνολικό συμβολαιοποιημένο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου Δημόσιου Μεταλλείου, καθώς το αντιμόνιο (Sb) ανήκει στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών (CRMs) που έχει δημοσιεύσει η ΕΕ. Είναι ένα ορυκτό με ποικίλες χρήσεις, μεταξύ άλλων, στην αμυντική βιομηχανία και στις τεχνολογίες της πράσινης μετάβασης και η χώρα μας είναι μία από τις μόλις δύο χώρες της Ευρώπης (μαζί με την Ιταλία) που κατέχει κοιτάσματα αντιμονίου, πλην όμως αναξιοποίητα μέχρι σήμερα.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας μας και συνολικά της Ε.Ε., να διαφοροποιήσει τις πηγές πρώτων υλών και να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού.

Κ. Μουτζούρης: Η εξόρυξη αντιμονίου στην περιοχή της Βόρειας Χίου δεν συμβαδίζει με τις ήπιες μορφές ανάπτυξης της περιοχής

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στα σχέδια για εξορύξεις αντιμονίου στη Βόρεια Χίο διατύπωσε την Τρίτη, ο Κώστας Μουτζούρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπουστη Χίο.
Η εξόρυξη αντιμονίου στην περιοχή της Βόρειας Χίου «δεν συμβαδίζει με τις ήπιες μορφές ανάπτυξης της περιοχής», σημείωσε και τόνισε ότι όσα έγγραφα και τοποθετήσεις βρήκε για τις θέσεις πολιτών και φορέων είναι αρνητικά ως προς τις εξορύξεις αντιμονίου.
Με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού, ο Κώστας Μουτζούρης εξήγησε πως το αντιμόνιο, σε μεγάλες ποσότητες, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς λειτουργεί σωρευτικά για τους οργανισμούς, όπως συμβαίνει και με τον υδράργυρο. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η εξόρυξη ενός τέτοιου ορυκτού δεν είναι συμβατή με το μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, το οποίο έχει υιοθετηθεί για τη Βόρεια Χίο από τον Δήμο στο παρελθόν.
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι τρεις αντιπεριφερειάρχες, εκλεγμένοι στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, Παντελής Βρουλής, Νίκος Νύκτας και Παντελής Μπουρνιάς.
Μάλιστα, αυτή η θέση αναμένεται να καταγραφεί σε επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο σχετικής απόφασης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής σημείωσε ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση και το μόνο που τους ζητήθηκε να πάρουν μέρος στη διαβούλευση, σημειώνοντας ότι στη διαβούλευση που έκαναν ως Περιφερειακή Ενότητα το 90% ήταν αντίθετοι στα μεταλλεία.
Σχετικά με το έγγραφο που είχε στείλει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ενέργειας, τόσο ο κ. Μουτζούρης όσο και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας σημείωσαν ότι το 2022 τους είχε ζητηθεί να απαντήσουν υπηρεσιακώς στο ερώτημα αν μπορεί να μισθωθεί έκταση στην περιοχή και αν γίνεται κάποιο έργο, και απάντησαν πως δεν γίνεται κάποιο έργο.
Στο ερώτημα, βάσει της εμπειρίας του τόσο ως πανεπιστημιακού όσο και ως γενικού γραμματέα υπουργείου, σχετικά με το αν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μπορεί να είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο έργο, ο κ. Μουτζούρης σημείωσε πως “τις πιο πολλές φορές η ΜΠΕ συμβαδίζει με τις πολιτικές απόψεις”. Τέλος, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε διατεθειμένος να μπλοκάρει το έργο στο επίπεδο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα το θέμα της Δομής προσφύγων – μεταναστών στη Βάστρια Λέσβου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Χερσονήσου: Στα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης

Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης» που έχει εκπονήσει ο Δήμος Χερσονήσου, κοινοποιεί με επιστολή…

Ενδιαφέρουν 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κιλκίς: Οι προτεραιότητες του δήμου για το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Κιλκίς

Τις προτάσεις για τη χρηματοδότηση νέων έργων στον Δήμο Κιλκίς, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά…

Ενδιαφέρουν 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι 4 άξονες και τα 21 έργα ανασυγκρότησης του δήμου Τρικκαίων στο πλαίσιο ανάπτυξης της ΠΕ Τρικάλων

Τέσσερις άξονες με 21 συγκεκριμένα έργα ανασυγκρότησης του δήμου Τρικκαίων παρουσίασε ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος…