29 Δεκεμβρίου, 2022

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Το Πρόγραμμα Άργος αποκαθιστά λάθη του παρελθόντος και δίνει ανάσα στους Δήμους

Ο εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς,  αποτελεί προτεραιότητα.

 

 

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Άργος”, σε συνδυασμό με την πάγια ετήσια χρηματοδότηση των Δήμων, φέτος έχει διευκολύνει τους Δήμους στο δύσκολο έργο τους να ανταποκριθούν σε μια αρμοδιότητα κι ευθύνη, που μας μεταβιβάστηκε με πρόχειρο τρόπο.

 

Επίσης, με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται πόσο ανεπαρκής ήταν κατά τα προηγούμενα χρόνια η χρηματοδότηση μας για τον ίδιο σκοπό από το κεντρικό κράτος, σε σχέση με το μέγεθος των αναγκών και των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει οι Δήμοι.

 

Επιτέλους φαίνεται, ότι από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με το πρόγραμμα Άργος, γίνεται μια νέα αρχή στο ζήτημα της χρηματοδότησης για την κάλυψη των δαπανών όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς, αφού δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων κι ευθυνών στην αυτοδιοίκηση, χωρίς τη μεταφορά και των αναγκαίων οικονομικών πόρων.

Αυτό που απομένει να λυθεί θεσμικά είναι το ζήτημα των ευθυνών που καλούμαστε να αναλάβουμε για τα αδέσποτα των πόλεών μας, τις οποίες αντικειμενικά δεν μπορούμε να έχουμε. Είναι παράλογο να θεωρούνται «ιδιοκτήτες» κάθε αδέσποτου ζώου που κυκλοφορεί στα όρια του δήμου του, ο Δήμαρχος η ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Σε αυτόν τον παραλογισμό πρέπει να μπει τέλος.

 

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην κατεύθυνση των θέσεων που έχει υποβάλλει η ΚΕΔΕ, αποτελεί προτεραιότητα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 14 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο επίκεντρο του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης, η οικονομική πίεση στους δήμους και κρίσιμα θεσμικά ζητήματα

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Ο νέος Κώδικας αποτελεί μια κρίσιμη θεσμική μεταρρύθμιση. Είναι ένα θετικό βήμα μπροστά.»…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 13 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσμική εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο επιστημονικό συνέδριο στο ΕΚΠΑ με θέμα τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ.…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 13 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Πρόεδρος του Ι.Τ.Α., κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, στο Cascais για τη Δημοκρατία και τη Σύγχρονη Τοπική Διακυβέρνηση

Στο Cascais της Πορτογαλίας παρέστη στις 11 Μαΐου &12 Μαΐου 2026, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου…